keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Suorakylvöjen suosikit

Suorakylvöjen mahdollisuudet, helppouden ja näyttävyyden tajuaa oikeastaan vasta, kun niitä itse kokeilee. Kukinta ja runsaus vetää vertoja perennoille, ja moni suorakylvettävistä kukkii jopa keskivertoperennaa pidempään.


Omalla suosikkilistalla ei ole kummoisia erikoisuuksia. Pitäydyn hyväksi havaituissa ja simppeleissä suorakylvöissä. Satunnaisesti kokeilen jotain uutta. Ehdoton suosikkini on pioniunikko. Sen lajikekirjo ja kukinnan kauneus on jotain aivan uskomatonta. Kukintaa pidentääkseni kylvän siemeniä kahden viikon välein yhteensä kolme kertaa. Onneksi siemenkodat lisäävät koristeellisuutta.


Suorakylvöt ovat siitä käteviä, että ei tarvitse kuin kylvää siemenet kukkapenkkiin tai ruukkuun, muistaa kastella silloin tällöin ja aurinko hoitaa loput. Nämä todella ovat takuuvarmoja! Täytän näillä perennapenkkien aukkopaikkoja, uusia istutusalueita ja ruukkuja.

Kiiltomalvikki 

En tiedä kuinka moni tulee ajatelleeksi, että keittiöpuutarha on loistava paikka kasvattaa kukkia. Nillä on tärkeä rooli tuholaisten houkuttajina ja karkoittajina. Ajan kanssa niistä on tullut itselleni myös tärkeä lisä kesän kimppujen sulostuttajina. Kylvän kukkia joka vuosi enemmän - nyt riittää myös leikkotarpeiksi. 


Keittiöpuutarhassa suorakylvöinä onnistuvat joka vuosi pensas- ja köynnöskrassit, punakosmoskukka, ruiskaunokit, kehäkukat ja neidonkukka. Näistä kaksi viimeistä on loistava yhdistelmänä. 


Jos näkee hieman vaivaa, löytää myös keittiöpuutarhan kukkien lajikkeista muitakin kuin kirkkaan oranssia ja keltaista. Punaisen ja kermanväriset krassit ja haalean vaaleat kehäkukat ovat ihania!


Olen jo hommannut pussitolkulla suorakylvettävien kesäkukkien siemeniä. Voi sitä iloa ja onnea, kun näihin kukkamääriin taas päästään!SHARE:

35 kommenttia

 1. Juuri näin :) Minäkin ajattelen tuonne tulevalle hyötykasvimaalle (saas nähdä mitä siitä tulee) laittaa suorakylvettäviä kukkia, ja olen ajatellut niille myös lisää paikkoja. Onkin ihanaa sieltä niitä maljakkoon kerätä. Samoja suosikkeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan sun keittiöpuutarhaa millainen siitä tulee :)
   Ja mitä sitä kikkailemaan, kun peruslajit on kauniita, varmoja ja simppeleitä. Sitten on erikseen ne hurjemman kokeilut :D

   Poista
 2. Oi kiitos vinkistä! Ensi kesäksi siis suorakylvösiemieniä hankintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on musta jostain syystä ihmeen pienelllä käytöllä Suomessa, kun suorakylvöillä saa nimenomaan isoa ja näyttävää jälkeä pienellä vaivalla. Siinä voi perennapenkkiä pikkuhiljaa kasvatella, kun ostaa uusia kasveja, kun on varaa ja täyttää aukot näillä.

   Poista
 3. Voi ei, nyt tuli ihan kunnolla kesää ikävä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden kuvien selaaminen ei tosiaan helpota sitä ainakaan :D

   Poista
 4. Pioniunikkoa on jemmassa omista siemenistä, samoin kehäkukkaa. Ne ovat jokavuotiset suosikkini. Osan pioniunikoista kylvän jo syksyllä ja loput varhain keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on siitä kätevä kasvi, että siemenet on superhelppo kerätä talteen. Mä kerään välillä vaan noita pampuloita ja avaan ne vasta keväällä. Nyt ostin myös itselle ihan uusia lajikkeita.

   Poista
 5. Hyvä postaus, olenkin juuri suunnitellut tekeväni uuden kukkapenkin pelkästään kesäkukille. Olisko sulla jotain ehdotusta unikon kaveriksi, eli se kukkisi ennen unikkoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorakylvöillä ei oikein mikään kuki ennen unikkoa. Laittaisin kaveriksi jotain perennaa tai kesäkukkia. 'Vanilla' isosamettikukka on hyvä ja säätä kestävä eikä kovin kallis. Jos haluaa törsätä niin ostaisin punakosmoskukkaa (valkoinen ja vaaleanpunainen) ja kylväisin pioniunikon lisäksi Espanjaneito 'African Bridea'. Sitä löytyy ainakin Nelsonin valikoimista.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, samettikukkaa en edes osannut ajatellakaan. Siinä tulikin ratkaisu ongelmaan 😊

   Poista
 6. Olen toistaiseksi keskittynyt hamstraamaan perennansiemeniä, mutta yhden siemenpussin juurikin pioniunikkoa tulin kyllä hankkineeksi. Perennapenkeissä olisi tilaa suorakylvettäville enemmänkin, joten tämähän avaa taas uusia mahdollisuuksia! Eikä kaikki siemenetkään siis suinkaan ole vielä hankittuna, vaikka niin jo hetken luulin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on mahdollinen, että kylvät pioniunikkoa useamman kerran. Sen kukinta on valitettavan lyhyt. Punakosmoskukka ja daaliat käyvät sen kaveriksi kivasti :)

   Poista
 7. Miksikähän minä en ole tajunnut noiden pioniunikkojen kauneutta? Täytyy ehdottomasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta ne ovat kauneimmillaan, kun sekaisin on kerrattuja ja yksinkertaisia. Silloin molempien kauneus tulee paremmin esiin. Ne myös kylväytyvät helposti paikoilleen, jos siemenkotia ei kerää talteen.

   Poista
 8. Minulla on jostain syystä ollut pari vuotta taukoa pioniunikosta, en tajua miksi! Nyt on siemenet ostettu ja upea kesäkukka pääsee taas puutarhaan. Hyvä vinkki tehdä uusia kylvöjä parin viikon välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistähän voi kylvää ekan satsin jo suoraan myöhään syksyllä. Nyt on ollut niin sulat talvet, että silloinkin olisi onnistunut. Mahdollisimman aikaisin ensimmäisen kerran ja siitä kahden viikon välein. Sitten on kesä yhtä juhlaa :D

   Poista
 9. Kiitos näistä vinkeistä. Itse olen myös ostanut monta pussillista erilaisia unikkoja ja muutamia muita lajikkeita. Niin upeat nuo sinun kuvat unikoista <3 Toivottavasti itsekin onnistun samaan ne kukkimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä on helppoja! Varaat vaan runsasmultaisen ja aurinkoisen paikan niin ei voi mennä vikaan :)

   Poista
 10. Pioniunikot ovat minunkin suosikkeja, mutta osaatko neuvoa missä on ollut vika, kun omani ovat jääneet kerta toisensa jälkeen todella ruipeloiksi ja pienikukkaisiksi? Paikka on ollut pienehkön tammen juurella, pitäisikö olla enemmän valoa vai viekö tammi voimat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian vähän valoa ja ravinteita todennäköisesti. Kokeile perennapenkkiin, jos sulla on joku aukkopaikka. Muiden kesäkukkinen tapaan nämä tarvitsee ravinteita perennaa enemmän. Aurinkoisen paikan kasvi :)

   Poista
 11. Olen kanssa suorakylvöjen ystävä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kätevää! Oli kiva nähdä pitkästä aikaa! Tsemppiä opintoihin :)

   Poista
 12. Ilman muuta kannattaa suosia suorakylvöjä - näyttävää kukintaa ja niin helpolla, ja suuriakin aloja saa täytettyä upeaan kukintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haaveilenkin, että jaksaisiko vääntää uuden ison istutusalueen ihan vaan näille ihanille. Olisi taas tilaa daalioillekin ihan eri tavalla. Ja näin se mopo taas lähtee keulimaan :D

   Poista
 13. Suorakylvettävät on parhautta! Olen tehnyt sen virheen, että olen hankkinut vain pussillisen siemeniä per laji, mutta lupaan että siihen tulee tulevana kesänä muutos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahhaaaa.... Näitä tosiaan pitää ostaa pussitolkulla. Ja sitten opettelet keräämään itse siemeniä ja edelleen ostat pussitolkulla :D Näin meillä :D

   Poista
 14. Suorakylvöillä saa tosiaan helpolla kaunista ja runsaasti. Mulla vain on useimmat perennapenkit puolivarjossa, mutta onneksi löytyy pari melko aurinkoistakin paikkaa ja ruukkuihin tehtävillä suorakylvöillä vielä täydennän kokonaisuutta.
  Oletko kokeillut kasvattaa tuoksuhernettä suorakylvöllä? Kasvatin sitä toissakesänä ruukussa suorakylvönä ja se oli aika ihana.
  Unikot on myös mun suosikkeja, samoin kuin laakeaan ruukkuun kylvämäni Sivisievikki 'Penny Black'. Tässä kuva viime kesältä: https://www.instagram.com/p/BJqWksxgXHF/?taken-by=sannapinola&hl=fi

  Sanna

  Sanna

  VastaaPoista
 15. Mikä lajike on tuo vaaleanpunainen Pioniunikko ? Mistä sitä voisi tilata.
  En täältä Jyväskylästä ole onnistunut tuota löytämää. Tai sitten paikka jo tyhjä
  siementelineessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä oli siemensekoituspussi,jossa ei ollut lajikkeita erikseen mainittu. Taisi olla Impectan. Pussin ostin Ruotsin puutarhamessuilta.

   Poista
 16. Niin ihastuin näihin pioni unikoihin. Ostin sit muitakin unikon siemeniä ja portulakkia. Tällähetkellä nousseet maasta mukavasti. Pitäiskö niitä harventaa tai jotain... Istuttaa pikku taimia muualle puutarhaan...

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig