lauantai 17. elokuuta 2019

Punakosmoskukan siemenet talteet

Keräsin punakosmoskukan siemenet varastoon ennen kuin linnut ehtivät apajille. Juuri sopivan kuiva keli hommaa varten. Silloin tietää parhaiten, onko siemensato kypsä kerättäväksi.


Punakosmoskukka on kaikin puolin loisto kesäkukka. Kun lajike on hyvä, se kukkii suorakylvönä ja tuottaa kaupanpäällisiksi komean määrän kypsiä siemeniä. Punakosmoksen siemenkota muuttuu mustaksi ja muistuttaa karvaista palloa. Valmiit siemenet irtoavat hipaisusta. Siksi niiden keruu on niin kivaa puuhaa.


Osan siemenistä karistelen suoraan vakituiselle kasvupaikalle. Kosmoksien lisäksi olen kylvänyt istutukseen koristeheinää, jonka nimeä en tiedä. Pihaani vahingossa päätynyt koristeheinä osottautui helpoksi suorakylvettäväksi, minkä vuoksiheinä on saanut pitää seuraa kosmoksille. Kun kosmokset lopettelevat, aloittaa koristeheinä kukintansa. Mustat siemenkodat ovat kivannäköisiä koristeheinien kanssa. 


En ole jaksanut surra sitä, että aikaa pihanhoidolle ei ole riittänyt. Sen sijaan nautin niistä hetkistä mitä puutarhaan irtoaa. Keruukuppi, äänikirja ja hetki rauhaa oli juuri sitä mitä kaipasin. 


Olen saanut kosmoskukan siemenet pyytämättä lahjaksi. Sen vuoksi olen joka vuosi antanut puolet siemensadosta eteenpäin. Tällaiset puutarhatarinat ja -traditiot ovat minulle tärkeä osa harrastamista.

Ihanaa sunnuntaita!
SHARE:

4 kommenttia

  1. Kaunis kukka. Olen huono keräämään siemeniä. Pari vuotta sitten otin talteen pioniunikon siemenkotia, mutta ne ovat vieläkin minulla kasvihuoneessa astiassa. Mahtaisiko niistä vielä tulla jotain?

    VastaaPoista
  2. Ihana kukka kuten tarinakin niiden takana! Siemenkodat ovat myös hauskan näköisiä ja varsinkin yhdessä heinien kanssa!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tarinasta nyt minäkin otan siemenet kosmoskukasta.Olen kerännyt muita luonnon kukkia ja levitellyt pienellä mummon mökilläni

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig