keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

6 vinkkiä kelloköynnöksen kasvatukseen

Kelloköynnös kasvattaa suosiotaan koko ajan. Tein teille vinkkipostauksen, josta löytyvät tärkeimmät tiedot koskien koulimista, tukemista, latvomista ja lannoitusta. Kirjoitus keskittyy erityisesti taimivaiheeseen, koska monelle pulmia tuottaa isoksi kasvavat taimet. 


1. Kelloköynnöksen kylvöaika on helmikuussa. Jos kuitenkin kaipaat jotain vihreää esimerkiksi amppeleihin, voi kelloköynnöksen kylvää vaikka huhtikuussa. Kukkia ei silloin ole tiedossa. Taimet ovat nopeakasvuisia.

2. Kelloköynnös on on roteva jo pikkutaimivaiheessa. Taimet koulitaan omiin purkkeihinsa, kun ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät sirkkalehtien jälkeen. Suosittelen koulimaan taimet suoraan lopullisiin ruukkuihinsa. Tällöin vältyt siltä, että joudut siirtelemään isoja taimen rötköjä toukokuun lopussa.  Suosi ruukkuja, jotka eivät kapene alaspäin. Silloin multatilaa on enemmän. Kelloköynnös vaatii kesällä paljon vettä. Jos et ole innokas kastelija, suosi muoviruukkua savisen sijaan. Saviruukku kuivahtaa nopeasti, mikä nopeuttaa myös mullan kuivumista. 

3. Istuta isoon ruukkuun 4-5 taimea. Silloin saat massiivisen kasvuston. Köynnös peittää usean neliön verran talon seinää. Isoon rottinkiseen amppeliin voi laittaa 3-4 taimea. Valitse aina parhaat yksilöt. Osa kelloköynnöksen taimista jää helposti juromaan pikkutaimivaiheessa. Näistä yksilöistä ei kesäkään taio isoja köynnöksiä. Sen sijaan pikkuyksilöt voi laittaa muiden taimien lisäksi isoon ruukkuun. 


 4. Tee kelloköynnökselle tukikehikko koulinnan jälkeen kolmesta pitkästä tukikepistä. Tuikkaa kepit multaan ja sido ne ylhäältä narulla kiinni. Näin köynnös suuntaa ylöspäin, ja tukea on riittävästi. Kelloköynnöstä voi kasvattaa amppelissa myös riippuvana. Silloinkin köynnös kannattaa ohjata ensin ylös, jonka jälkeen taimi suuntaa itse alas. Tukikepit voi jättää paikalleen koko kesäksi. Jos haluat ohjata taimen seinää kiipeämään tai pylvään ympärille, suosi naruja tai ritelikköä. Ohjaa narut alhaalta ylös asti. Köynnöksen versoja voi hellästi ohjaten pujotella köynnöstukeen tai esimerkiksi raudoitusverkon lomiin. Näin köynnös osaa lähteä moneen eri suuntaan. Köynnös kiipeää alkuun päästyään seinää pitkin ilman mitään tukea. 

5. Kelloköynnöksen voi latvoa. Latvominen saa aikaan haaroittuneempia taimia. Leikkaa taimen latvasta 10-15 senttiä kerrallaan. Taimen voi latvoa useaan kertaan. Se saattaa hieman  hidastaa kukkien muodostumista. Jos istutat useamman taimen isoon ruukkuun, tulee köynnöksestä runsas ilman latvomistakin. 

6. Lannoitus aloitetaan hiljalleen koulimisen jälkeen. Aloita pienellä määrällä kesäkukkalannoitetta. Sen voi sekoittaa kasteluveteen. Kerta viikkoon on sopiva tahti. Lannoitus lisää kukinnan määrää ja saa köynnöksen kiihdyttämään kasvuaan. Iso köynnös tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Tälle kaverille saa kokemukseni mukaan antaa lannoitusta reilumminkin. Itse lisään kesäaikaan ravinteita lähes joka kastelukerralla. Multa saa kuivahtaa kasteluiden välissä. Vettä saa kesällä antaa kerrallaan jopa litran pari riippuen ruukun koosta. 


Tsemppiä isojen kavereiden kanssa! Kysykää ihmeessä, jos joku vinkki jäi epäselväksi.

Aurinkoista torstaita!

SHARE:

28 kommenttia

  1. Olet koonnut oikein hyvät vinkit kelloköynnöksen kasvatuksesta. Laitan nyt yhden ajatuksen luettavaksi, kun muistui yhtäkkiä mieleen.
    En ole eri mieltä tuon köynnöksen lannoituksesta vaan muistin juuri että olin joskus laittanut muistilapun taimihuoneen seinälle. Siinä luki että vähempi lannoitus lisää kukinnan määrää. En muista mistä tuo tieto on peräisin. Itse olen lannoittanut omiani aivan samoin kuin kaikkia muitakin, eli en ole edes sen suuremmin kiinnittänyt huomiota lannoitukseen. Sen sijaan kukkimattomuuteen olen tuskastunut koska kasvi voi olla vaikka kuinka kookas eikä kukkia ala tulemaan kuin vasta joskus elokuun lopussa. Nyt onkin kyllä täällä meillä ollut kaksi oikein huonoa, kylmää ja sateista kesää peräkkäin joten voisikohan se ennemminkin johtua lämmöstä .. No, nämä ovat vain omia pohdiskelujani, mutta mikä estäisi tekemään kokeen kahdella istutuksella. Toista lannoittaisi enemmän kuin toista ja katsoisi mikä on lopputulos. En löydä arkistoistani kuvia lämpimien kesien kasvatuksistani enkä millään jaksa muistaa miten joskus ovat kukkineet.
    Hih, isoja ja rotevia kavereitahan nuo ovat, saas nähdä miten niitä kohta siirrellään kasvariin jatkokasvatukseen, >> ehkä ruukut sijoitettuina kottikärryyn ja molemmilla olkapäillä liaanit :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tällainen keskustelu on parasta! kelloköynnökselle ei ole ollut tarjolla mitään hyviä lajikohtaisia vinkkejä. Nämä perustuvat omaan kokemukseen. Meillä ei taimet ole kukkineet ollenkaan lievällä lannoituksella. Sen sijaan olen jopa hieman ylilannoittanut ja kukinta on ollut ylenpalttisen runsas. Joku lukija joskus kertoi nähneensä todella suuren ja kukkivan kelloköynnöksen. Sitä oli kuulemma lannoitettu kananpaskalla. Jos kokeilet tuota vähää lannoitusta ja se toimii, niin arvoistaisin suuresti, jos palaat siitä kertomaan. Näistä kommenttien vinkeistä hyötyy moni!

      Poista
    2. Olen aina innokas tekemään kokeita ja vertailuja. Nyt pistän - heh - muistilapun taimihuoneen seinälle ja toisen muistiinpanoihini. Ja merkkikyltit kasvien juureen tietysti. Palataan syksymmällä asiaan :))

      Poista
  2. Voi harmi, kun ei enää ehdi. Tuo on kyllä kaunis. Mie oon viimevuosina ollu ihan surkea taimikasvattaja. Saakohan pihapiirimessuilta tai jostain pikkutaimia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on Sanna kaunis kukattakin. Vielä ehtii ihanan vihreän pöheikön kasvattamaan. Sä olet kyllä niin kukkien ystävä, että tarvitset varmaan kyllä kukkivan taimen. Olen nähnyt kelloköynnöstä tosi huonosti myytävän. En ymmärrä miksi. Tämä on upein köynnös ikinä. Oisko Mustilassa? Ollaan menossa Marian kanssa toukokuussa sinne puffaamaan kirjaa. Tule sinäkin :)

      Poista
    2. Sannalle vinkiksi, että ainakin kesällä Kouvolan torilta saa komeita kelloköynnöksiä taimena! En muista torikojun nimeä, mutta sellainen pienempi paikka, jossa tosi isoja ja hyviä taimia.

      Poista
  3. Vinkit ovat varsin selkeitä, paitsi että jostain syystä meillä kelloköynnökset ovat kukkineet aina - ilmeisimmin ne ovat olleet niin huonolla hoidolla, että ovat päättäneet kukkia, jotta siemeniä tulisi. Aion vielä kasvariin kylvää yhden satsin, kelloköynnös on todella upea vihertäjä juurikin siksi, että sillä on sellaiset kärhet, että ne tarttuvat jopa sileään betoniseinäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä tässä on kyse tuosta mitä Tuulikki sanoi. Tai sitten sulla on niin loistava viherpeukalo ettet huomaakaan :) Mä tykkään kanssa, että köynnös on upea kärhineen. Ja nimenomaan kun kiipeää meidän tiilitalon seinää pitkän. Se vihertää niin hienosti koko seinän. Mä olen aina kokenut, että ne kukat on vaan iso bonus. Tällä köynnöksellä on kauniit lehdet.

      Poista
  4. Kiitos tästä :). Muutama kelloköynnös huitelee tuossa jo aika korkeuksissa. Minulla on niitä ekaa kertaa kasvussa. Etsinkin viikonloopuna ison ruukun ja laitan kolma samaan! Ne on jo napanneet kiinni useampaan kertaan naapurin kepistä niin voinkin laittaa suosiolla jo samaan ruukkuun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myttynä mäkin istutan, jos ovat jo menneet sekaisin :D

      Poista
  5. Täytyypä kokeilla sitten lannoittaa normaalia enemmän, jos siten saisi kukkiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tähän en ole saanu tarkkaa ohjetta mistään. Ainoastaan mielipiteitä. Oman kokemuksen mukaan enempi parempi.

      Poista
    2. Hei! Haluaisin kertoa oman ajatukseni kelloköynnöksen kukinnan ja lannoituksen välisestä yhteydestä.
      Sen kerran kun kasvatin sitä kuistin kaiteella, ja lannoitin juurikin sillä punaisella lannoitteella, se kyllä kasvoi komeasti muttei alkanut millään kukkia, ennenkuin lähdin pois sieltä mökiltä pariksi viikoksi. Tuona aikana sitä ei kukaan lannoittanut, ja palatessani se olikin täydessä kukassa!
      Tosin se oli myöhään kylvettykin, ja sekin saattoi vaikuttaa tietysti.
      Mietin jo silloin, ja se muuten taisi olla tämän blogin ilmestymisen aikoihin muuten, että oliko typpipitoisen lannoitteen pois jättämisellä merkitystä?
      Nyt olen juuri tehnyt kylvöt, ja ajattelin kokeilla vaihtaa keskikesällä PK-lannoitteeseen, josko kukinta sillä vaikkapa aikaistuisi.
      Kiitos selkeistä ohjeista ja vinkeistä! Kellokukka on komea kasvi todellakin.
      Hyvää kautta 24!

      Poista
  6. Köynnökset ovat kyllä upeita kasveja. Minä pidän meidän takapihan isoissa ruukuissa ruusupapuja. Nekin saa kasvamaan isoiksi ja nytkin on kasvamassa kesää varten muutama ruusupapu purkissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki köynnökset ovat ihania. Pari ruusupapua mäkin laitoin tulemaan :)

      Poista
  7. Useampi kelloköynnöksen taimi odottaa kesää ikkunalaudalla. Osan latvoin, osan jätin latvomatta. Tarkoitus on kokeilla, onko latvomisella vaikutusta mm. kukintaan. Kukat olisivat hieno kiitos kasvatuksesta, mutta kelloköynnös on kyllä upea ihan köynnöksenäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin kiinnostaa tämä. Mun mielestä hidasti hieman.

      Poista
  8. Todella selkeät ja hyvät vinkit!
    Mä olen monena vuonna hieman oikaissut kelloköynnösten kanssa. Olen ostanut ne pistokkaana paikallisesta puutarhaliikkeestä.
    Mutta siemenestä raaskisi kasvattaa niitä joka paikkaan. Täytyy laittaa kelloköynnös ensi kevään kasvatettavien listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän noita saa, mutta ei ne joka kukkamarketin vakiokamaa ole. Iso amppeli on usein tyyris. Paras jos löytää vaikka torilta pikkutaimia, kuten Maria tuolla ylhäällä vinkkasi :)

      Poista
  9. Joskus vuosikymmeniä sitten luin jostain, että kelloköynnös kaipaa kukkiakseen viileyttä. Ettei sitten liian lämminkään kesä nopeuttaisi kukintaa Ü
    Olen kasvattanut joskus 80 - 90 -luvulla joka kesä kelloköynnöstä ja joskus isoon ruukkuuun laitettiin äidin kanalasta sitä kananpaskaa ja hyvin ainakin kasvoivat. Kukkimisesta muistan vain, miten ihmeellistä oli kun kukka alkaa avautumaan valkeana ja muuttaa pian väriä. Parhaiten olen saanut kelloköynnöksen kukkimaan avoparvekkeella, kun siellä oli paljon köynnöskavereita, kuten papua. Ehkäpä kelloköynnöskin tykkää kumppanuuskasveista. Kukapa sitä ilman kaveria hyvin viihtyy ja kukoistaa :)

    VastaaPoista
  10. Minulla ruukun koko 35 cm korkea ja 35 cm halkaisija. Kiipeää kuistin lautojen rakoon josta saa aina olla niitä pois vetämässä. Onjo yli 2 m pisimmät versot ja ohjattuna peittää kohta kuistin kaiteiden pytypuut. Kukinta alkoi eilen.. Kun multa alkaa kuivahtaa annan vettä kastelukannullisen eli n. 10 l kerralla , välillä odotellen että ehtii multa imeä. Lannoitetta joka kerta kasteluveteen,lannoittena käytän sitä punaista jauhetta. Itse en viitsi taimikasvatella. Ostan kesäkukat paikalliselta puutarhalta. Tämä laiskuus johtunee ammattitaustastani. evp.puutar.tekn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lannoitan myös joka kerta samalla jauheella. Vettä menee ihan samalla tavalla täälläkin, kun taimet on jo isoja. Melkoinen syöppö ja juoppo kasvi. Mulla alkoi kukkia jo heinäkuun tokalla viikolla. Oma ennätys :D

      Poista
  11. "unohdin" lannoittaa kellojani lähes koko kesän, ja nuo eivät kukkineet lainkaan. Varsia on nyt pisimmillään jo melkein kolmisen metriä

    VastaaPoista
  12. Olen kasvattanut taimet itse useana vuonna ja aina kasvanut ja kukkinut mahtavasti syyskesällä täällä Oulun korkeudella. Laitan lannoitteeksi niitä GreenCaren lannoitepalloja 3kpl/n. 12l ruukku. Yhdessä ruukussa aina 2-3 kelloköynnöstä ja lisäksi laidassa amppeliharsoa. Kaunis ja ihanan suojan antava köynnös. ❤️

    VastaaPoista
  13. Minkä kokoinen ruukku kannattaa olla? Minä olen nyt ensimmäistä kertaa laittanut kelloköynnöstä.

    VastaaPoista
  14. Moi. Laitoin kelloköynnökset siemenestä helmikuussa pieniin ruukkuihin taimimultaan. Siirsin niiden kasvettua noin 15cm mittaisiksi isompiin ruukkuihin valoisalle ikkunalle. Ne kasvoivat pituutta niin, että olin ongelmissa, jolloin latvoin niitä muutamaan kertaan. Lopullisiin ruukkuihin istutin ennen ulos viemistä. Multana on mustaa multaa ja lannoitan kastelulannoitteella, joka tarkoitettu kukkiville kesäkukille. Jokin ihme tapahtui, ja valkoiset kukat ilahduttaa jo näin kesäkuun lopulla osassa köynnöksistä. Kasvattajana olen ensikertalainen, Jyväskylässä.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig