perjantai 8. toukokuuta 2020

Kevättä kasvihuoneessa

Kevät saapui jo hyvissä ajoin kasvihuoneeseen. Minun tapauksessani se ei tarkoita sieviä sipulikukkia, pöytäryhmää ja autuutta, vaan tehokasta harrastetilaa. Kauden alussa kelien tiuhasti vaihtuessa siivottu avoin ja katettu tila on kultaakin kalliimpi. Kun pihaa siivotaan ja laitetaan valmiiksi kesää varten viikkotolkulla, on mahtavaa, että sateen yllättäessä on paikka, jonne vikkelästi kantaa vasarat, naulat, kateharsot sun muut. Homman jatkaminen seuraavana päivänä on niin paljon helpompaa.


Yhtä tärkeä on tila daalioiden esikasvatukselle ja edullisille kesäkukka- ja yrttilöydöille, joita ei hallaöiksi voi uloskaan jättää. Jotta kaikki tämä on mahdollista, on kasvihuoneen kevätsiivous tehtävä jo ajoissa. Haaveilen aina, että saisin kasvarin kuntoon jo huhtikuun alussa. Viileät kelit harvoin kutsuvat pesemään ikkunoita. Mutta huhtikuussa ehdin! Pesin ikkunat, rakenteet ja tiililattiat. Ripustin uudet varjostusverhot ja uuden hyllyn. Jo syksyllä pestyt ruukut on mukava järjestää kasvariin odottamaan kesää ja käyttöä. 


Unelma kasvihuoneesta eli pitkään. Nyt useampi kausi on opettanut, miten käytännöllinen lasihuone on ympärivuoden. Tällä tilalla on niin monta erilaista käyttötarkoitusta vuodenajasta riippuen. Ei montaakaan päivää, kun siirrän kukat ulos ja kärrään tomaatit ja kurkut sisään. Tästä se todellinen kausi taas lähtee!


Kuuntele myös tällä viikolla ilmestynyt Puhetta puutarhasta-podcast, jossa juttelemme Hernepensaskujanteen Johannan kanssa kasvihuoneen keväthuollosta. Aiheesta löytyy myös vinkkiartikkeli Versoilevan sivuilta. 

SHARE:

4 kommenttia

 1. Mulla on vielä kasvari pesemättä, kun olen odottanut lämpimämpiä kelejä... Mutta ehkä kuitenkin tänään on sen vuoro, kunhan tuo lumisade loppuu;)
  Onneksi iltapäivälle luvatiin jo auringonpaistetta!

  VastaaPoista
 2. Ja det är en sann lyx att äga ett växthus! En lycka :)
  Ha en fin lördag...
  Kram Titti

  VastaaPoista
 3. Kasvihuone olisi kyllä kätevä ja juurikin syistä, joita kuvailit. Olen tämän kevään aikana tutkinut illasta toiseen kasvihuonetarjontaa, mutta en ole vielä päätynyt mihinkään. Mutta ehkä tässä kesän mittaan ja ensi keväänä olisi sitten heti käytössä oma kasvari :)

  VastaaPoista
 4. Oma kasvihuone olisi kyllä niin ihana.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig