tiistai 28. huhtikuuta 2020

Kevättohinaa keittiöpuutarhassa

Meillä on ollut lavatarha melkoisen myllerryksen alla. Homma vaikutti paljon kokoaan pienemmältä. Onneksi loppusuoralla ollaan. Ajattelin jakaa myös blogin puolelle tätä vähemmän glamouria puolta. Koska useimmiten puutarha on muutakin kuin kukkia. On multaa, sotkua, lahoavia lautoja ja keskeneräisiä projekteja.


Ja sitten on näitä projekteja, jotka ovat joskus olleet valmiita, mutta kaipaavat jo uuden kierroksen. Huh heijaa! Joten ei muuta kuin vanhat lavat purkuun ja kierrätysasemalle, ja sitten tekemään uutta laatikkoa tilalle. Kaiken tämän ohessa olen tehnyt jättiurakan polkujen kitkemisen ja haraamisen kanssa sekä käsitellyt puuvahalla vielä säästetyt lavat. Ja pesin tietysti myös kasvihuoneen. Sen jälkeen, kun katto oli saatu korjattua. Lavatarhan keväthuollosta voit lukea lisää Versoilevan vinkkiartikkelista.


Tällaiset isommat mullistukset on mielestäni paras hoitaa aina huhti–toukokuussa ennen kuin kasvu ottaa vallan. Samalla voi tehdä niitä tavallisia puutarhan kevättöitä. Jos jotakuta muutakin mietityttää, että pitääkö lavat tyhjentää mullasta uusinnan yhteydessä, niin tässä kuvamateriaalia projektista. Kasasimme mullan harjuksi laatikon keskelle ja irrotimme sen jälkeen laudat varovasti. Ihme ja kumma, mutta multa ei levinnyt minnekään. Eniten sitä päätyi käytäville multaisista laudoista, joita yritettiin kantaa pois tosi varovasti.


Pingotin lavojen sisälle maisemointikankaan. Jätin kuitenkin pohjan auki, jotta lierot pääsevät kulkemaan, ja vesi nousee kapillaarisesti paremmin. Kunnostin samalla myös kasvualustat. Pensasmustikat saivat poikkeuksellisen perinpohjaisen hoidon. Katteet sivuun, uutta havu- ja rodomultaa sekä havu- ja rodolannoitetta. Päälle uusi kuorikate. Toivon suurta satoa! Tästä on hyvä jatkaa puutarhan kevättöiden parissa, kun isoin punnerrus on suoritettu. Haluan jakaa tässä myös aiheeseen sopivan menovinkin. Järjestämme Biolanin kanssa 2.5. ko 10.30 ilmaisen webinaarin, jonka aiheena on Puutarhan kevättyöt. Kanssani esiintyy Johanna Rintanen. Osallistumaan pääset tästä linkistä.

Toivottavasti näemme siellä!


SHARE:

1 kommentti

  1. Mulla ois toi sama edessä. Kasvilavat ovat palvelleet jo yhden vuosikymmenen ja nyt alkaa ne alkaa olla aika lahoja.
    Tuollaisen urakan jälkeen voi olla tyytyväinen, että ryhtyi toimeen.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig