lauantai 13. helmikuuta 2021

Herkkä pallerokiurunkukka

Edellisen kesän paras kesäkukkalöytö oli pallerokiurunkukka. Kasvi on herkkä, ilmava ja runsaskukkainen. Kukka tuo hieman mieleen etelänruusuruohon ja erilaiset törmäkukat. Pallerokiurunkukka muodostaa useita sinisiä kukkapalleroita. Kasvi kukkii runsaasti läpi kesän vauhtiin päästyään. Pallerokiurunkukka on äärimmäisen helppo. Kylvin siemenet suoraan kukkapenkkiin ja potageriin kesäkuun alussa. Kasvi kasvoi melko ripeästi alkoi kukkia heinäkuun alussa. Laji ei ole tyypillinen kasvimaankukka, mutta sopi loistavasti potageriin.  Suorakylvöistä ei aina tiedä millainen kasvin habitus on todellisuudessa, jos kasvia ei ole nähnyt livenä. Pallerokiurunkukka muodosti tuuhean, herkän ja riittävän jämäkän kasvuston. En pidä kasveista, jotka kaatuvat ja lamoavat. 

Googlailin kasvia totesin sen olevan tyypillisempi Englannissa ja Yhdysvalloissa. Maiden verkkokaupoissa myydään hyvin yleisesti Gilian siemeniä. Kasvi ei ole Suomessakaan harvinainen. Sanoisin, että tämä on sieltä edullisimmasta päästä, kun siemeniä ostaa. Siksi ehkä yllättääkin, että en ole kasviin törmännyt sosiaalisessa mediassa. 


Kasvi tunnetaan englanniksi nimillä Queen Anne's Thimbles, Globe Gilia ja Blue Thimble Flower. Kasvi muistuttaa tosiaan hieman neulatyynyä, mikä on ilmeisesti inspiroinut kasvin lempinimeä. Valitettavasti en löytänyt tietoa siitä miten kasvi liittyy Kuningatar Anneen. 


Miten on, laitatko kokeiluun? Olisi ihanan nämä tämän lajin trendaavan Suomessa. Kasvin habitus on juuri sitä mitä tämän hetken trendikasvit ovat. Jos innostuit trendeistä ja kesäkukista, kuuntele uusin Puhetta puutarhasta -podcast alla olevavasta soittimesta. Aiheeseen liittyvä artikkeli löytyy Versoilevan sivuilta kuvineen. 

SHARE:

3 kommenttia

  1. En olekaan koskaan kokeillut pallerokiurunkukkaa. Kiitos vinkistä!
    Tykkään kaukasiantörmänkukista, joten tuo habitus on minulle tosi mieleinen. Ja nuo suorakylvettävät kukat ovat niitä mun suosikkeja, kun taimikasvatukset meinaavat muutenkin hieman ryöstäytyä käsistä keväisin.

    VastaaPoista
  2. Such a lovely blue flower! So beautiful! A great tip from you...
    Love, Titti

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig