torstai 25. helmikuuta 2021

Kehäkukka - kylvö, kasvatus ja parhaat lajikkeet

Helppo ja kaunis kehäkukka on yksi suosituimpia suorakylvökasveja Suomessa. Jos suorakylvöt eivät ole vielä tuttuja, on kehäkukka ehdottomasti se kasvi, josta kannattaa aloittaa. Tomera, runsaasti ja pitkään kukkiva kesäkukka ei ränsisty tai kaatuile sateessa. Nämä syyt tekevät kehäkukasta loistavan avomaan kesäkukan. 

Kehäkukan siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalleen. Kylvösyvyyden suositus on 1–3 cm. Olen itse nakellut siemenet aina umpimähkään tyhjälle multapinnalle, jonka lopuksi haraan niin, että siemenet jäävät ainakin suurelta osin mullan peittoon. Jotta kukista ehtii nauttia, on paras kylvöaika touko–kesäkussaa.  Kehäkukat puhkeavat kukkaan heinäkuussa.

Kehäkukat tarvitsevat rikattoman peruslannoitetun ja -kalkitun kasvualustan. En lannoita kukkia kesän aikana erikseen ollenkaan. Liian voimakas lannoitus kiihdyttää lehtivihreän kasvua kukkien kustannuksella. Kukkapenkissä ja kasvimaalla pohja on yleensä juuri optimaalinen valmiiksi. Kehäkukkia voi yläkuvan tapaan istuttaa riveinä vihannesten joukkoon. 


Kehäkukka on tyypillinen kasvimaan kukka, mutta laji sopii hyvin myös mitä tahansa kukkapenkkiä koristamaan. Meillä kehäkukat kasvavat koristeellisessa potagerissa. Kauneimmillaan kehäkukka on sorapolkujen vieressä. Erilaiset korkea rakenteet tekevät kasvustoista vielä sievemmät. Meillä on esimerkiksi lattaraudasta taottuja köynnöstukia, jotka kohoavat kehäkukkakasvuston keskeltä. 


Yksi parhaista puolista kehäkukissa on lajin monipuolisuus. Tarjolla on matalia ja korkeita lajikkeita laajassa värikirjossa. Suurin osa kukista on keltaisen ja oranssin sävyisiä, mutta joukossa on myös rusehtavaan ja vaaleanpunertavaan kallellaan olevia uudempia lajikkeita. Suurin osa kehäkukan siemenistä on edullisia. Kasvista on äärimmäisen helppo ottaa talteen omat siemenet, minkä ansiosta seuraavan vuoden siemenvaraston saa helposti kasaan keräämällä ahkerasti. 


Keltaisia lajikkeita:
Golden Emperor
Greenheart Yellow
Kinglet Yellow
Lemon Daisy
Yellow Colossal


Oransseja lajikkeita:
Apricot Daisy
Ball's Orange
Double Orange King
Indian Prins
Orange Daisy 
Pacific Beauty 
Porcupine 
Radio


Omat suosikkilajikkeet:
Apricot Pygmy
Bronzed Beauty
Honeymoon
Ivory Princess
Pink Surprise 
Snow Princess


Oletko sinä kokeillut jo kehäkukkia? Kerro ihmeessä myös suosikkilajikkeesi!
SHARE:

1 kommentti

  1. Underbara ringblommor! Ett vackert MÅSTE i sommar...
    Kram från Titti

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig