tiistai 9. maaliskuuta 2021

Suorakylvettävä pioniunikko

Suorakylvettävä pioniunikko hurmaa kauneudellaan ja lajikekirjollaan. Siksi näitä on kylvettävä joka vuosi lisää. Unikoille tyypilliseen tapaan myös pioniunikot kylväytyvät ahkerasti paikoilleen, joten uutta kylvöä ei aina edes tarvita. Monilajisessa perennapenkissä satunnaisesti kukkivat pioniunikot ovat vain plussaa, joten leviämisestä ei tarvitse olla huolissaan. 


Pioniunikkojen lajikekirjo on laaja. Tarjolla on kerrannaisia ja yksinkertaisia lajikkeita useissa eri väreissä. Myös kukinnon koristeellisuus vaihtelee. Pioniunikkoja myydään lajikkeittain ja sekoituspusseina, joissa on useita eri lajikkeita. 


Pioniunikko ei tarvitse esikasvatusta. Siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalle maan lämmettyä (touko-kesäkuussa). Siemenet tarvitsevat kasvaakseen alustaksi puutarhamultaa. Perennapenkissä on suoraan hyvä alusta siemenille, joten siemeniä voi nakella perennojen sekaan. Pioniunikko sopii täydellisesti myös kukkaniitylle. Kasvupaikka kastellaan ennen kylvöä. Pioniunikot hyötyvät kasvupaikan kastelusta erityisesti kuivana kesänä. Kasvupaikkaa ei tarvitse erikseen lannoittaa. Riittää, kun pidät kasvupaikan hyvänä kevätlannoitteet / kompostin ja kalkin avulla. 

Pidennä kukintaa useammalla kylvökerralla. Kylvä siemeniä samaan kohtaa 2–3 kertaa kahden viikon välein touko-kesäkuussa. Näin kukista saa nauttia pidempään. Kukinnan jälkeen pioniunikko muodostaa kauniita siemenkotia. Kerää kesän lopuksi siemenet talteen seuraavaa kesää varten. Siemenet ovat kypsiä, kun kuulet heiluttaessa kodasta siementen rapinaa. 


Ovatko pioniunikon kylvöt jo suunnitteilla?

SHARE:

1 kommentti

  1. Juu kyllä ovat, ekaakertaa kokeilen, toivottavasti onnistuu.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig