maanantai 13. syyskuuta 2021

Syksy on parasta istutusaikaa

Kaupallinen yhteistyö: Biolan 

Nyt on aika kaivaa esiin multapussit, lapiot ja muut istutusvermeet. Syksy on vuoden paras istutusaika! Koska luonto pitää huolen kastelusta, jää muihin hommiin enemmän aikaa. 

biolan-100outdoor
Meillä on melko iso piha ja runsaasti istutuksia. Iso osa kasveista on istutettu syksyllä, koska se nyt vaan leppoisin aika niihin puuhin. Jotain tekemistä saattaa olla silläkin seikalla, että olen melko laiska kastelija. Jos suunnitelmissa on yksi tai useampi iso istutus, suosittelen aina ehdottomasti odottamaan syksyyn. Keväällä istutus on jo hyvässä kasvuvauhdissa ja kasveista saa nauttia koko kesän. 

katsura-syyshortensia-100outdoor

Minä uudistan tällä hetkellä joitain vanhoja penkkejä. Viikonloppuna uutta ilmettä sai meidän keskipihan istutus, johon on suora näkymä olohuoneesta. Suureksi kasvaneet katsura ja syyshortensia 'Early Sensation' saivat uusia kavereita. Poistin ison osan matalasta kasvustosta, paransin koko kasvualustan ja istutin uusia kasveja. Vanhempien puuvartisten kasvien ansiosta, istutus näyttää heti valmiilta. 

multaa-100outdoor

Vanha matala kasvusto sai lähteä. Kaivoin myös reilusti hieman rikottunutta kasvualustaa pois ja kiikutin sen kompostiin. Sen jälkeen reipas maapohjan kääntäminen lapiolla, ja uutta multaa joukkoon. Käytin Biolanin Istutusmultaa, joka sisältää kosteutta pidättävää ja kuohkeuttavaa biohiiltä ja kasvin ravinteiden ottoa tehostavaa mykorritsaa. Tästä ilmavasta ja hyväntuoksuisesta luomumullasta on nopeasti tullut suosikkini.  Vinkkaan myös, että Biolan myy mykorritsaa myös erillisessä pussissa, jos haluat käyttää esimerkiksi omaa kompostimultaa. Peruskoulun bilsan tunneilta tuttu sienijuuri lisää kasvin juuriston kasvua. Se puolestaan lisää juuriston kykyä ottaa vastaan ravinteita ja vettä.  

kati-jukarainen-100outdoor

Tässä vaiheessa syksyä kannattaa välttää maan parantamisessa typpeä sisältäviä lannoitteita, koska typpi kiihdyttää kasvua. Sekoitan syysistutuksiin Biolanin vähätyppistä Syksyn PK-lannoitetta. Kastelen istutuskuopat ja kasvit huolella. Tämän jälkeen luonto saa hoitaa loput. Lisäsin lopuksi vielä Biolanin kuorikatteen. Paria raaskumpaa kasvia ei enää edes huomaa joukosta, kun kokonaisuus on siisti. 

syyshortensia-early-sensation-100outdoor

Olen ajan kanssa vaihtanut hieman kasveja. Tykkään erivärisistä ja muotoisista lehdistä. Halusin eksoottisen katsuran viereen jotain, mikä näyttää hyvältä läpi kasvukauden. Kukkien sijaan satsasin värikkäisiin lehtiin. Satunnainen kukinta on vain mukava bonus. Näitä istutin: Purppuraheisiangervo 'Little Devil' ja 'Tiny Wine', Helmiorapihlaja, hakoneheinä, japaninsara, rusovuohenkuusama ja rönsyakankaali 'Atropurpurea'. 

Syksyssä on sekin hyvä puoli, että suurin osa kasveista on reilussa alennuksessa. Jos kasvin multa ja juuristo vaikuttaa kostealta, ei yleensä haittaa, vaikka kasvi olisi muuten jo hieman kärsineen näköinen. Taimet juurtuvat kyllä. Koska kelit ovat viilenemään päin, voi istutukseen piilottaa samalla myös syksyn kukkasipulit. 

biolan-100outdoor

Kasvin on hyvä ehtiä juurtua ennen talvea. Olen itse istuttanut viime vuosina huoletta vielä lokakuun lopussakin. Joten vielä ehtii hyvin!

 


SHARE:

1 kommentti

  1. Oh, hienoa! En tiennyt, että tähän aikaan voi vielä istuttaa (muita kuin sipuleita), joten tämähän kuulostaa kerrassaan loistavalta!

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig