maanantai 18. toukokuuta 2015

AJATTELEMATTOMIA SANOJA

Osallistuin eilen odottamaani paikallisten järjestämään kasvienvaihtoiltaan. 
Vein ison satsin omia kasvejani ja napsin vaihdossa ruukkuja. Oli tosi mukava tunnelma kunnes juttusille tuli vanhempi rouva, joka oli kutsun postilaatikkooni laittanut. 

"Odotin jotain tosi upeaa, mutta olin tosi pettynyt pihaasi. Sehän oli ihan mulloksella vasta".
Todellako? Minua sanotaan aina suorapuheiseksi, mutta en tiedä kiinnittävätkö ihmiset huomiota siihen, että en sano rumasti ihmisille. En myöskään säästele hyvässä palautteessa tai yställisissä sanoissa. Ikinä.

Koen että jokaisen piha on yhtä henkilökohtainen kuin kotikin. Minä en kutsunut rouvaa kotiini. Mulloksella hän varmaan tarkoitti pihan takaosaa, jonne pitää erikseen kiertää kurkkimaan. 
Ei ehkä Suomen kaunein piha, mutta se on minun pihani.

En muuttunut miljonääriksi tv-ohjelman esiintymisen myötä. Alan ammattilaisena ei kesällä ole lomaa. Nautin näistä muutosprojekteista suunnattomasti. Tämä on minun tapani harrastaa.


Joku olisi voinut olla  blogin kautta tosi ilkeä anonyymisti. Mutta kukaan ei ole ollut. Kaikki blogini lukijat ovat kannustavia ja ihania. Yritän päästä ilkeiden sanojen yli, ja jossain vaiheessa pääsenkin.

Ollaan kivoja toisillemme. Jookos? Aurinkoa päiväänne!

SHARE:

50 kommenttia

 1. Älä välitä. Ehkei tarkoittanut niin pahasti kuin sanoi? Josko oli vähän töksäyttelevää tyyppiä? Minunkin pihaani on haukuttu vähän siellä ja täällä. Keskeneräistä ei saa arvostella ja puutarhahan ei ole koskaan valmis!

  Heh, tässä taidan samalla psyykata itseäni iltaa varten ;O). Oikeesti, nyt nimittäin alkoi jännittää, mitä tulikaan sanottua ja tehtyä viime kesänä. Taisin nimittäin loppupuolella kuvauksia olla liiankin rento! Lopputulos ei jännitä, sillä sen arvaan. Kesken oli ja pahasti ja tiesin jo osallistuessani. Tsemppiä meille, Kati!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti tarkoittanutkaan loukata. Mun pointti olikin se, että pitäisi miettiä minkälaiset sanat loukkaavat kun niitä sanotaan. En pyyytänyt arviota pihastani. En pyytänyt häntä kotiini kurkkimaan. Rouva ei ollut töksähtävä. Hän oli sujuvasanainen ja ajattelematon. Ei se kuitenkaan käytöstä oikeuta.

   Poista
 2. No niin, näitä riittää:( Meillä puolestaan yleisin kommentti on, että "ai, teidän piha / kasvihuone onkin näin pieni?! Kuvissa näyttää ihan erilaiselta!" Kyllähän sitä aina jää pyörittelemään sanoja mielessään, vaikkei pitäisi. Anna löysien leukojen louskuttaa ja nauti harrastuksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin nautinkin. Ja saman aikaan loukkaannun. Kyllä mä yli pääsen jossain vaiheessa, mutta kyllä ne sanat mieleen jäävät.

   Poista
 3. Jotkut ihmiset uskovat että heillä on lupa ja melkein oikeus sanoa ihan mitä vaan. Jos piha on mulloksella, se on ihanaa, luomisvaiheessa oleva piha, josta on tulossa Suomen kaunein ja ehkä vielä Suomen parasta multaakin on käytetty. Ehkä täti ei tarkoittanut niin pahaa kuin huonolla ulosannilla antoi ymmärtää, mutta nokka pystyyn ja antaa palaa! Ihmiset arvostelevat, meilläkin ihmiset pysähtyvät tienvarteen jopa autolla katsomaan mitä on tehty vain onko tehty mitään, jouluruusujen kukkiessa upeasti muutama vuosi sitten yksi mamma oli ihan varma, että olin laittanut kukkapenkkiini muovikukkia koristeeksi...kaikkea kuulee ja näkee mutta asetetutaan sen yläpuolelle, meillä on varaa siihenkin! Mukavaa tiistain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista! Mä menen nyt tökkimään mulloksen täyteen muovikukkia :D

   Poista
 4. Olipas tökerösti sanottu! Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mukavaa ja aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mukava ja aurinkoinen päivä sieltä onkin tulossa! :)

   Poista
 5. Inhottavasti sanottu. Taisi vaan loppujen lopuksi olla kateellinen sinulle ja se piti purkaa ilkeällä tavalla. Pihasi on kaunis ja me muut kyllä näemme sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän näytti odottavan sellaista vanhaa pihaa. Ehkä perspektiivi vääristyy... Hän oli itse jo vanhuuden kynnyksellä. Kuinka monella 35-vuotiaalla on vahna piha?

   Poista
 6. Huh, en ole koskaan ymmärtänyt, miksi jotkut osaavatkin olla niin tökeröitä käytökseltään.

  Lohdutuksena, kirjan kirjoittajana saan kaikkea p:tä niskaan. Arvostelijat ryöpyttävät joka ikisen väärän pilkun paikan ja kritiikki voi olla todella julmaa. Muutaman kerran on minulle tullut todella paha mieli ja iso ja pitkä itku. Toimittajamieheni saa taas lehtijuttujensa vuoksi työsähköpostiinsa tappouhkauksia ja vaikka mitä älyttömyyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästähän me ollaan Sussi puhuttu. Oli ne kommentit mitä sullekin on tullut aivan absurdeja. Olettavatko ihmiset, että julkinen työ oikeuttaa siihen, että päin naamaa saa sanoa mitä vain. Tappouhkauksia en luojan kiitos ole saanut. Ja sun kirja oli sitä paitsi tosi hyvä.... Urpot!

   Poista
 7. Voi sentään, tuollaiset ikävät ja ajattelemattomat sanat jäävät aina pitkäksi aikaa mieleen! Onneksi nekin aikanaan unohtuvat! Tuollaiset ihmiset ovat vain kateellisia tai heillä on muuten itsellä paha olla ja täytyy purkaa sitä omaa pahaa oloaan johonkin. Töissä puutarhalla saa kyllä kuulla välillä kaikenlaisia purkauksia asiakkailta, kuten varmasti kaikissa palveluammatissa. Puutarhalla onneksi on kuitenkin pääasiassa vain hyvällä tuulella olevia iloisia asiakkaita.
  On kyllä tosi tyhmää käydä vielä pyytämättä arvostelemassa keskeneräistä pihaa. Ja jos jostain ei tykkäisikkään, sitä ei ole pakko ääneen sanoa. Fiksu pitää suunsa kiinni, jos ei näe mitään positiivista!
  Aurinkoa sinullekin ja iloisia hetkiä puutarhassasi, josta tulee sinulle se kaunein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se on, että pihaa tehdään itselle. Ihan niinkuin kotiakin sisustetaan. Vain harvat poikkeukset ovat suuren massan mieleen. Keskeneräisistä puhumattakaan. Yllätyin eniten siitä, että kyseessä oli puutarhaharrastaja. Olen tottunut, että tämä porukka pitää yhtä ja on positiivisia.

   Poista
 8. Aina sitä löytyy ajattelemattomia ja kateellisia ihmisia mieltä pahoittamaan! Onneksi niihin ei törmää kovin usein, mutta yksikin on liikaa. Kymmenen vuotta sitten kun aloitimme ostamaamme vanhaan talon piharemontin, kiirehti pahansuopa naapuri sairaalaan kertomaan entiselle asukkaalle, kuinka me ollaan sotkettu ja pilattu koko hänen hieno pihansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä mitkä asiat saa joillekin vipinää punttiin. Ja sunkin piha on niin hieno, aika kaukana pilaamisesta!

   Poista
 9. Jokaisella on omanlaisensa piha ja noilla ikäihmisillä on aikaa kaivaa ja kuopsuttaa pihaansa ihan rajanton aika.Toisin kuin meillä, joilla on jotain muitakin velvotteita. Jospa muistelisivat itse sitä aikaa kun kävivät töissä ja hoitivat kotia ja lapsia... Millainen oli piha silloin? Olen huomannut, että monet ikäihmiset ovat melko ikäviä mitä tulee käytöstapoihin... Pyh ja pah tollaisille kommenteille! Meille on muuten nyt istutettu rusokirsikka ja ruusumanteli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin minäkin mietin. Siskoni ihasteli myös ruusumantelia. Täytyypä tutustua kasviin tarkemmin. Hyvää toimintaa Kati :)

   Poista
 10. Puutarha menee vain toisilta yli äyräiden, he näkevät vain oman osaamisensa ja ovat päätyneet suurimmiksi asiantuntijoiksi antamalla haastatteluja. Puutarhan tuli olla ihan muuta, oma henkireikä, josta ammennetaan voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle se on sitä myöskin. En taida edes mitään oleskelupihaa kaivata, vaikka jatkuva kaivaminen joskus väsyttääkin :)

   Poista
 11. Voi kurjuus! Tuntuupa minustakin kurjalta puolestasi! Olen vasta pääsemässä puutarhamailmaan mukaan , mutta olen ollut niin innoissani kaikista tapaamistani ihmisistä ja koko kasvien maailmasta. Tämä on niin terapeuttisen kaunis maailma ja ihmiset tällä harrastuksella ovat yleensä niin leppoisaa ja kiehtovaa väkeä. Omaperäisyys on vain mielenkiintoista ja sehän tässä parasta on, että jokaisen piha on täysin itsesnsä näköinen. Kurjaa saada tuollaista palautetta, vaikka se olisikin yksi lause miljoonasta! Itse olen ihaillut blogiasi ja innolla seuraan myös Kaunein piha-ohjelmaa. Siellä on niin mielenkiintoisia pihoja ja ihmisiä myös. Ja ihania nuo kasvien vaihto- päivät! Ja kun joku kohta on mulloksella, se on merkki, että pihalla olemisesta nautitaan ja sitä hoidetaan. Itsellä meinaa olla multaa joka paikassa, kun kaikki niin alussa ja mikään ei vielä peitä mitään. Että nautitaan kaivamisesta, sillä se saa aikaan sitä kauneutta, jossa mieli lepää!

  VastaaPoista
 12. Miten kivasti sanottu, kiitos! M koen myös koko puutarhamaailman pääsääntöisesti positiivisena. Sain itse alussa paljon jakotaimia, mikä auttoi valtavasti. Nyt olen yrittänyt jakaa omastani vuorostani muille. TÄllä hetkellä syydän kasveja naapurin mumolle, joka ei pääse taimikaupoille, kun asuu yksin ilman autoa täällä keskellä ei mitään. Toivottavasti sullakin on joku siinä lähellä joka antaa sulle taimia. Vaihtopäivät on mainio keksintö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen saanut jakotaimia tädiltäni ja siskoltani (Vaahteramäen Riina), jakotaimet ovat pelastaneet mutaiset maisemat ja pensaita ja havuja on tullut enemmänkin ostettua :)

   Poista
  2. Ai te ootte siskoja? Riina on niin ihana! Ihan eri silmin suakin seuraan nyt :D

   Poista
 13. No höh, tulipa ikävää palautetta=(
  Jokainen elää ja tekee tyylillään. Ei pitäisi arvostella toisia, vaan kannustaa ja iloita toisen saavutuksista!

  VastaaPoista
 14. Olipas ikävästi sanottu, tosi ajattelematonta. Keskeneräisiä kohteita usein moititaan liian helposti.
  Nauti vaan pihasi mylläämisestä, itselleen on mukava luoda puutarhaa ja seurata sen kasvua ja muotoutumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ovat olleet niin kivoja! Tätä juuri tarkoitin. Puutarhabloggaajat ovat niin ystävällisiä, vaikka anonyyminia olisi helppo olla jotain ihan muuta!

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. (Tuli kirjoitusvirhe edelliseen, joten korjasin ja laitan uudestaan):
  No niin, telkkarista tutullehan voi töräyttää mitä tahansa...Älä turhaan pahoita mieltäsi, Kati! Teet juuri niin kuin sinä omalla pihallasi tykkäät ja muista viis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onneksi teenkin. Ei tuo oikeastaan mitään muuta. Se on tosi kiva huomata.

   Poista
 17. Todella ajattelemattomia sanoja :( Ja loukkaantua saa tottakai, onhan hän arvostellut sinulle hyvinkin tärkeää asiaa!
  Ja, että kysymättä edes, et olisko siellä menossa joku projekti (joita me puutarhaihmiset tuppaamme tekemään) hän vaan kertoa töksäyttää oman ikävän mielipiteensä!
  Nauti nyt vaan omasta pihasta ja sen projekteista, se on hyvä juuri sellaisena kuin se nyt on ja mikä siitä sitten joskus tuleekaan! :D

  VastaaPoista
 18. Voi näitä ihmisiä. Hyvillä sanoilla saa paljon enemmän iloa ympärilleen, mutta jotkut katsovat voivansa asettua toisten yläpuolelle. Täällä puutarhureiden blogimaailmassa tuntuu olevan pelkästään kannustavia ja hyvää ajattelevia ihmisiä, joten tuollaiset ikävät mammat kuulostavat ihan oudoilta. Suomalaisten piha- ja puutarhakulttuuri on vielä aika lailla lapsenkengissä. Pitäisi iloita jokaisesta onnistuneesta pihanlaittajasta ja kannustaa häntä. Ehkä kyse on vain kateudesta tai sitten lammella oli huono päivä ja hän purki sen sinuun.
  Teillä hän on remppaa ja pihahommia ja työt ja perhe ja kaikki maailman velvollisuudet. Miten sitä joka paikkaan ehtisi repeämän ja sitten tulee joku aiheuttamaan pahan mielen.
  Pää pystyyn, unohda mamman jutut ja jatka tismalleen oman aikataulusi ja suunnitelmiesi mukaan. Mulloksella tai miten vain, se on täysin oma asiasi.
  Olen kanssasi samaa mieltä siinä, ettei pahaan kannata vastata pahalla. Itse yritän nähdä kaikessa jotain hyvää, sillä jokaisella asialla tosiaan on myös hyvä puolensa. On kiva kehua ja antaa positiivista palautetta. Joskus näkee ihan konkreettisesti, miten ihminen suoristaa selkänsä ja kasvot venyvät leveään hymyyn, kun häntä kiittelee jostain vaatimattomastakin teosta. Eikä se ole itseltä pois, päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon vahvasti siihen, että hyvä kiertää. Jokainen hyvä tekoni tulee toista kautta takaisin ja luo hyvän ilmapiirin ja ihmisjoukon ympärilleni. Kuten esimerkiksi teidät blogisiskoni :)

   Poista
 19. Kuulostaa minun korvaan siltä että nainen varmaankin ihan kateudesta päätti loukata sinua tuolla kommentilla. Ja minun mielestäni on ihanaa pelkästään se että ihmiset ylipäätään harrastavat puutarhailua :). Jokainen puutarha muotoutuu ihan omanlaisekseen, asukkaan näköiseksi ja kaikki ovat kauniita. Ei vanha, ''valmis'' puutarha synny ihan hetkessä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin. Puut ei kannustamalla kasva, vaikka joskus toivoisikin niin :D

   Poista
 20. Voi sentään miten ikävää:( Tuollaiset kommentit täytyy vain jättää ihan omaan arvoonsa ja keskittyä olennaiseen, eli rakkaalla omalla pihallaa puuhailuun! Mullos on lupaus uudesta kasvusta ja minä ainakin näen tuossa viimeisessä kuvassa jo sieluni silmin kauniita istutuksia, pensaita ja perennoja, ehkä jonkun pienen puunkin<3 Ai niin ja paljon sipulikukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on parin viikon takaa. Siellä on jo nyt kuopat kirsikkapuille ja tyrnipensaille. Metrejä pitkät perennapenkit ovat jo melkein valmiita. Aitaa vasten olen laittanut kärhöjä :)

   Poista
 21. Voi kurjuus, tuollaiset sanat satuttavat vaikka tietää että yleensä tuollaisia sanoja päästelevällä on kurja olo itsellä.
  Sun olis pitänyt hämmästellä tädille, että etkö ole löytänyt vielä puutarhanhoidon syvintä olemusta? Puutarhanhoito on matka jossa matkalla myös nautitaan.
  Selitin juuri miehelleni, kun levitin pihaan uutta multaa; että mitä näen kun näen multaa. Näen uusia mahdollisuuksia ja oikeastaan monenlaisia täysikasvuisia kasveja kasvamassa. Mieheni ei nähnyt vielä kuin multaa... :)
  Eihän sille mitään mahda, jos joltakulta puuttuu mielikuvitus ja todellinen näkökyky puutarhailussa. Mun mielestä sun mulloksesi on ihailtava, noin paljon kuohkean näköistä multaa, jossa voi kasvaa kohta vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä Riina! Naulan kantaan! Multa on aina mahdollisuus :D

   Poista
 22. Tylsiä vanhoja mummoja. Valitettavasti sun tv pesti tuo nämä kyttääjät ja letkauttelijat esille toisella tavalla, kun jos olisit vain perus Maija mummonmökissä. Ei pidä ottaa niitä henkilökohtaisesti ja jättää oman arvoonsa. Onneksi näitä ei ole paljoakaan.
  Sitä paitsi sä oot ihan hirveen hyvä tv-kasvo. Rennon letkä, sanavalmis ja et jännitä. Bingopojot siitä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Mietin pitkään kirjoitanko postauksen (tai no yön yli), mutta tämä oli niin oikea teko. Olo on nyt tuhannesti parempi, kiitos näiden viestien :)

   Poista
 23. Olipa törkeää käytöstä! Huh! Aina löytyy ihmisiä, joiden oma tyytyväisyys (?) perustuu siihen, että pääsee huomauttelemaan muiden tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. No, kyseisellä mummelilla riittää varmasti vielä myöhemmin paljon ihmeteltävää, kunhan saat tuon mullosprojektin vietyä loppuun asti. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kuule ihan samaa. Siellä on kohta jo särkyneetsydämet jo kukassa. Ihan just mä näytän sille :D

   Poista
 24. Minäkin ihan pahoitin mieleni täältä ruudun takaa tuollaisesta kommentista. Kun joku on näkyvämmin esillä, tulee hänestä ihan kuin vapata riistaa, jota arvostella. Sinä olet aina niin ihanan positiivinen ja kannustava ja minusta on niin hienoa, että täällä blogimaailmassa on sekä teitä ammattilaisia että meitä harrastajia ja yhteinen sävel soi siitä huolimatta. Minä uskon samoin hyvän kiertoon ja valitettavasti kaikki kivet, mitä heittelemme, tulevat aina jossain vaiheessa itse poimittaviksi. Iloa ja tsemppiä Kati, nautitaan keskeneräisistä puutarhoistamme, valmiissa olisi tylsää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Maria, mä niin usein ajattelen ihan samoin kuin sinä. Tämä voi ihan tosiaan olla kivi, jonka heittämiseen minä olen aikaisemmin syyllistynyt. Sulla on hyvä pokka kun sanot mulle noin, enkä pahastu ollenkaan. Lähinnä naurattaa :D

   Poista
 25. Voi ei, en tarkoittanut ollenkaan sinun mahdollisia kivien heittelyjä! Minusta tuo täti-ihminen nyt nakkasi ikävästi kivellä ja saa ehkä olla jossain vaiheessa poimia sen omalta polultaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, enpä ajatellutkaa sitä noin. Toimiihan ihan joka suuntaan. Toivon todella, että se kopsahtaa siellä omaankin nilkkaan.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig