lauantai 15. tammikuuta 2022

Luonnonmukainen puutarha

Luonnonmukainen-puutarha-100outdoorMeidän puutarha on vuosien saatossa kokenut melkoisen mullistuksen. Ei pelkästään ulkonäöllisesti, vaan myös luonnonmukaisuuden kannalta. Ensimmäiset pari vuotta oli pitkä aika odottaa tuloksia, mutta hitaasti niitä alkoi tulla. Sen huomasi ennen kaikkia lisääntyneestä kimalaisten määrästä. Myös ensimmäiset perhoset saapuivat pihaan. Nyt niitä on jo joka kesä ruuhkaksi asti. 

Vaikka pihaa on entrattu ennen kaikkea puutarhan näköiseksi, on taustalla koko ajan kulkenut ajatus luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä. Tykkäsin opiskeluaikana valtavasti ekologian laajasta kurssista, ja olen sen jälkeen itsenäisesti lukenut lisää aiheesta. Halusin tehdä omalla pihallani sen, mitä tällaisella pläntillä voi luonnon eteen tehdä. Vaikka joskus reikäiseksi syödyt lehdet ovat harmittaneet, pidän sitä aina myös onnistumisena. Olen tehnyt jotain oikein, koska täällä viihtyvät muutkin kuin minä kasvien parissa. 

omenan-kukkia-100outdoor

Tässä muutama konsti, joita olen pihan rakentamisessa noudattanut. Ehkä isoin merkitys on ollut sillä, että olen istutanut valtavan määrän erilaisia kasveja - puita, pensaita, perennoja ja heiniä. Olen satsannut siihen, että lajien määrä on valtava. Istutan kerroksittain ja lomittain, jotta tilasta saa kaiken irti. Iso merkitys on sillä, että suurin osa nurmikosta on korvattu erilaisilla istutuksilla Nurmikkoa on toki yhä. Sen seassa saa kasvaa sammal ja rikat. En ota aiheesta stressiä. 

Toinen hyvä vinkki on se, että luonnollisuuten kuuluu rentous. On itse asiassa parempi, jos kaikki ei ole tip top. Meillä on vieras mökin takana iso avo-komposti, jossa tekeytyy multaa. Reunalla on myös risukasoja. Tontin laidalla kasvaa pitkä rivi nokkosia. Ja sanoisin, että nokkosten suuri määrä on isoin syy perhosten runsaslukuisuuteen. Toukkien määrä kesäisin nokkosissa on nykyään älytön. 

Luonnonmukainen-puutarha-100outdoor

Satsaan luonnonmukaisiin kasvualustoihin. Käytän niitä reilusti, jotta kasvit voivat hyvin. Se on yksi syy, miksi meillä on kasveissa tosi harvoin mitään tuholaisia.  Jos ötökät iskevät ruukkukasviin tai keittiöpuutarhaan, koen helpommaksi heittää kasvin kompostoriin kuin tarttua myrkkyihin.

Itselleni yllättävin seikka oli se, miten iso merkitys ruukkupuutarhallani on mesibaarina. Ruukkuja on todella iso määrä joka kesä. Kasveissa on aina kimalaisia ja perhosia medellä. Nykyään tiedän kasvattaa sitä silmällä pitäen hyviä mesikasveja. Ehdottomasti paras on jättiverbena. 

jättiverbena-verililjapuu-100outdoor

Kuuntele lisää vinkkejä Puhetta puutarhasta -podcastista, jonka voit kuunnella suoraan alla olevasta soittimesta. Kirjoitin aiheesta myös laajemman artikkelin Versoilevan sivuille, jos ekologinen puutarha kiinnostaa. 

SHARE:

3 kommenttia

  1. Perhosruuhka :-), myös mun pihalla. Jättiverbenasta samaa mieltä. Nokkosista on muutakin iloa kuin toukkien ruokana. Kuivaan ensimmäisiä omaksi talven superruuaksi ja keitän nokkoskeiton heti ekoista. Sitten ne pääsevät saaviin ja maakin tulee ruokituksi.

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus! Minä olen kasvanut pilkuntarkasti mietityssä puutarhassa, mutta jotenkin on aika hauskaa, että nykyään on myös luonninmukaista suuntausta. Oma pihani on sitä sun tätä ja se olisikin helppo muokata luomuksi tai yhä luomummaksi. Kiitos vinkeistä! :)

    VastaaPoista
  3. Minulla suuria kuusia pudonnut paljon käpyjä mihin käytän nurmikko samma Loitum

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig