tiistai 12. huhtikuuta 2022

5 vinkkiä - näin onnistut suorakylvössä

Suorakylvö on helppo tapa saada runsaskukkainen piha vähällä vaivalla. Puutarhassa suorakylvö tarkoittaa kesäkukkien siementen kylvämistä suoraan maahan. Tällöin kasvatuksesta jää väliin työläs esikasvatusvaihe. Suorakylvöjen helppouden todella tajuaa vasta, kun sitä kokeilee. 

suorakylvöt_auringonkukka-kati-jukarainen
Pikkuauringokukka 'Ice Cream' onnistuu suorakylvönä. Huomioi, että siemenet ovat lintujen herkkua. 

1. Valitse suorakylvöön sopivia lajeja 

Monet kesäkukat soveltuvat suorakylvöihin. Useimmissa siemenpusseissa lukee kylvöajankohdan kohdalla oikea suorakylvöaika, mikä kertoo myös sen, että kasvi kukkii myös ilman esikasvatusta. Tyypillisiä suorakylvettäviä lajeja ovat kehäkukka, auringonkukka, pioniunikko ja krassi, joista kaikista on saatavilla laaja kirjo eri lajikkeita. Muita hyviä lajeja ovat neidonkukka ja pallerokiurunkukka. Monet esikasvatettavaksi suositellut lajit onnistuvat useimmiten myös suorakylvönä. Tällaisia ovat esimerkiksi tsinnia ja punakosmoskukka. Kukinta on vain silloin hieman myöhäisempi. Mitä etelämpänä asut, sitä laajempi valikoima sopii suorakylvöön. 

näin-onnistut-suorakylvössä-kati-jukarainen
Pioniunikko on helppo kasvatettava. Kukinta on melko lyhyt. 

2. Valitse paikka auringosta 

Suorakylvettävät kesäkukat nauttivat auringosta. Mitä lämpöisempi ja suojaisampi paikka, sitä nopeammin kasvi on kukintavaiheessa. Ainoan poikkeuksen tekee erittäin kuiva ja paahteinen paikka, joka tekee hoidosta työläämpää. Moni kesäkukka onnistuu myös paahteessa, jos kylvöstä ja taimia jaksaa kastella. 

näin-onnistut-suorakylvössä-kati-jukarainen

3. Satsaa kunnolliseen kasvualustaan 

Suorakylvettäville kesäkukille sopii samanlainen kasvualusta kuin perennoille - 40 senttiä ravinteikasta multaa. Kasvualustasta tinkiminen on yksi yleisimmistä syistä, miksi istutus saattaa näyttää kitukasvuiselta. Helpoimmalla pääsee, kun varaa kukille paikan lavatarhasta tai perennapenkin reunasta. Minä olen jättänyt istutusten lomaan isoja tyhjiä kohtia, jotka on varattu suorakylvöille.

näin-onnistut-suorakylvössä-100outdoor

4. Millaista hoitoa tarvitaan

Suorakylvettävät kasvit ovat melko mutkattomia hoitaa. Suurin osa kasveista kukkii, kun nakkaa siemenet runsasmultaiseen kukkapenkkiin ja malttaa odottaa. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun haraa hieman multaa kylvöksen päälle ja muistaa alkuun kastella kylvöstä pari kertaa viikossa. Kastelua kannattaa jatkaa läpi kesän helteisimpinä aikoina. Kastele suorakylvöt, jos taimet nuupottavat, tai kun kastelisit paahteen takia muutenkin esimerkiksi perennoja. Suorakylvöjä ei yleensä lannoiteta. Vanhaan kasvualustaan kannattaa lisätä keväällä kevätlannoite. 

kehäkukka-suorakylvö-kati-jukarainen

5. Hyödynnä suorakylvöjä 

Suorakylvöt soveltuvat muuallekin kuin kukkapenkkiin. Kylvä lavatarhaan tai kasvimaalle tyypillisiä keittiöpuutarhan kukkia, kuten kehäkukkaa, ruiskukkaa ja hunajakukkaa. Kylvää voi myös ruukkuihin. Krassi sopii loistavasti ruukun lisäksi amppeliin. Jos tilaa ei ole, voi aina nakata siemeniä vanhaan perennapenkkiin. Tähän tarkoitukseen sopii loistavasti pioniunikko, joka piristää lyhyellä kukinnallaan myös yksittäisinä kukkina. Suorakylvö on myös monen uudispihan pelastus. Jos rakennat pihaa osissa, voi osa kasvialueista olla varattu ensimmäiset vuodet suorakylvöille. Näin istuttamisen voi hoitaa parin vuoden jänteellä. 

auringonkukka-kati-jukarainen

Enää hetki - kohta kylvetään 😊
SHARE:

1 kommentti

  1. Kiitos vinkeistä. Minun on tänä vuonna tarkoitus panostaa suorakylvöihin, joten ohjeet tulivat juuri sopivasti. Aurinkoista pääsiäisen aikaa! <3

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig