maanantai 9. helmikuuta 2015

MIKÄ ON VALMIS


Vastasin viikko sitten blogihaasteeseen, jossa kerroin haaveilevani valmiista puutarhasta. 
Intohimoiset puutarhabloggaajat ja –harrastajat älähtivät kommenteissa. Valmista puutarhaa ei ole olemassakaan. Vai onko? Olisiko olemassa edes sellainen valmis, että edes ensimmäinen kierros olisi tehty?Omakotitalon pihamme 2300 neliötä on ollut melkoinen haaste. Muuttaessamme tänne oli vastassa valtava purkukuntoinen vaja ja loppupiha työnsi komeaa voikukkaa. Niin korkeaa, että muistoissani ne yltävät vyötäröön asti. Ne vähät perennat mitä lopulta löysin, olivat lähinnä keltaisia –kultapalloa ja kultapiiskua. Toivoa loivat vanhat omenapuut ja yksi pioni. En ymmärtänyt alkuunkaan miten suuri savotta oli edessä. Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin alan jo päästä jyvälle.

 

Etenemistä on hidastanut lähinnä se, että olemme ohjanneet rahat sisätilojen remonttiin, maalämpöön ja salaojaremonttiin. Tarvitseeko edes kertoa millaista jälkeä nuo kaksi viimeistä saavat aikaan pihassa?  


Monen muun nuoren aloittevan pihanlaittajan tavoin otin vastaaan ihan mitä vain jakotaimia. Sen kummemmin miettimättä omia mieltymyksiäni. Tärkeintä on ollut kuitenkin se, että olen saanut kokeilla ja opetella. En tiedä onko valmis käsitteenä oikea. Minulle se tarkoittaisi sitä, että sisäänkäynti ja terassi olisivat valmiit ja joutomaa olisi muisto vain.Puutarha on minulle  rentoutumisen, kuntoutumisen ja ilon paikka. Sellaiseen se on onneksi nyt jo valmis.

SHARE:

22 kommenttia

 1. Vähän samanlainen projekti ja puuhamaa täällä meilläkin on ollut ja on edelleen. Meillä tosin on ollut ennen tässä metsä ja siitä on sitten alettu puutarhaa muodostamaan. Rahat ja voimat on olleet rajalliset ja välillä on tarvinnut odotella kunnallistekniikan tuloa ja oman imeytyskenttäsysteemin purkua. Ja puoli pihaa on ollut kuin sodan jäljiltä.
  Mutta puuhaa, iloa ja terapiaa on riittänyt. Ja siitä se rakkaus tähän hommaan on oikeastaan syntynyt. Kärsivällisyyskin on ehkä hieman kasvanut matkan varrella mutta kyllä sitä välillä edelleen koetellaan. Eli valmiita puutarhoja eikä ihmisiä ei taida ollakaan, onneksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se tässäkin se miten kukakin sanan valmis määrittelee tai kokee. Jokainen kevät on onneksi uusi mahdollisuus. Ja aina siellä jotain uutta tapahtuu. Pihalla ja ihmisessä :D

   Poista
 2. Aika monella harrastelijatarhurilla taitaa olla samanlaisia kokemuksia kuin sinulla. Aikanaan minäkin istuttelin sitä sun tätä sinne sun tänne. Elämässä oli niin paljon muutakin, kuin puutarha. Nyt on aikaa ja innostusta enemmän ja sen myötä suhtautuminen puutarhaankin on muuttunut ja siitä on tullut oivallinen harrastus ja touhuilun kohde.
  Paljon olet saanut uurastettua puutarhassasi ja jälki on kaunista. Itse kullakin on oma merkityksensä puutarhalle, eikä siihen ole muilla sanomista. Ei taida olla oikeaa tai väärää tapaa rakentaa puutarhaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Näen paljon pihoja myös työni kautta ja ihaninta on se miten eri näköistä jälkeä voi tehdä. Ja niinhän se menee: oma tupa oma lupa. Ja puutarhassa nimenomaan saa kaikki kukat kukkia :D

   Poista
 3. Luulen ainakin ymmärtäväni mitä valmiilla tarkoitat. Haluaisit, että puutarha olisi pääpiirteittäin valmis. Pikkutarkkaa sommitteluahan kyllä riittää sitten loppuelämäksi.... =) Jos saisin paljon ylimääräistä mammonaa, kutsuisin samantien jonkin firman tekemään esim. pikkusieviä kivipolkuja ristiinrastiin ympäri pihaa yms... Toisaalta haluaisin pihaamme jo vanhan pihan tunnelmaa, mutta sitä ei kai saa tuoreeseen pihaan rahallakaan vaan vasta ajan myötä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaan. Ja vanhaa ei todella saa kuin ajan kanssa :D

   Poista
  2. Moikka!
   Ehkä valmiin käsite on erilainen niille, jotka lähtevät rakentamaan sitä (lähes) nollasta kuin niille, jotka ovat ottaneet omansa jo haltuun? Minä ajattelen, että puutarha on valmis, kun siinä on rakenteet kohdallaan. Vähän samaan tapaan kuin talo on valmis jossain vaiheessa. Sen jälkeen on kuitenkin projektia jos jonkinlaista, mutta ei uudelleensisustus tai remonttien tekeminen tee talostakaan sen vähempää valmista kuin mitä se oli valmistuessaan.

   Kyllä se puutarha minun mielestäni valmistuu joskus, paitsi jos ei ole ollut aavistustakaan, mitä on tekemässä. Sen jälkeen on ihana puuhamaa joka ikääntyy omaa tahtiaan.

   Poista
  3. Kyllä se juuri näin on. Tämän takia suunnitelma on hyvä olla olemassa. Kun toiminnot, kulkureitit ja rakenteet ovat paikallaan niin kyllä se perusrunko on aika lailla siinä.

   Poista
 4. Vaikka olisin miljonääri, en haluaisi ketään urakoitsijaa tekemään pihaamme. Parasta on juuri se oma suunnittelu, verenmaku suussa raataminen ja ah, mikä nautinto, kun jokin kohta alkaa olla suht sellainen, kuin haluaa. Omin pikku kätösin raadettu ja oman mielikuvituksen tuotos. Oujee! Meillä on tosin vielä matkaa siihen, että kaikki mun fantasiat toteutuu.. ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun piha on kyllä kokenut jo sellaisen mullistuksen, että mitä sinne vielä mahtuu :D...

   Mä voisin hyvin ottaa jonkun rakentamaan vaikka kiviaidan, muurin ja kiveyksen :) Ei tekisi tiukkaakaan.

   Poista
 5. Ihanaa toisaalta ettei koskaan kait tule täysin valmista, mutta kyllä minäkin haluaisin meille sen autotallin ja varastoa ja vähän salaojaakin tarvitsisi vielä kaivaa, se lampi ja aidanteita useaan kohtaan ja... Niin paljon on vielä tekemättä, vaan sehän se on elämän suola<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmia pitää olla ja on kyllä ihana saada sitten valmiiksi jotain mistä on jo monta vuotta unelmoinut :)

   Poista
 6. Saitpa tosiaan kaikki puutarhatädit kommentoimaan :) aika ihanaa, mutta kuvaa varmaan meidän kaikkien tuntemuksia, valmis on valmis tai ei enää huomenna olekaan valmis kun taas tulee mieleen jotain uutta. Maansiirtokoneet ja raha vaikuttavat pihan rakentamiseen melkoisen huomattavasti, mutta kun pihan saa hollilleen on aika alkaa fiksaamaan, ja sille ei ole loppua ja sitten onkin kaikki puutarhamessut, alet ja tarjoustapahtumat käytävä läpi, josko löytäisi helmiä ja niitä aina löytää...aurinkoista pihatouhujatkoa Sinulle! Kiva kun olet pihan kanssa päässyt jo vaiheeseen että voit jo siitä nauttiakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihan laitto on monesi kalliimpaa kuin sisustaminen. Tottaikai sisäremppaanki uppoaa, mutta ulkona se homma alkaa monesti siitä, että pitää olla kaivinkone ja pelkkien pohjien laitto on arvokasta. Toisaalta ei ole mitää järkeä tehdä muuta kuin kerralla kunnolla kun pihatöistä on kyse.

   Poista
 7. Kyllä tuo ihan valmiilta näyttää minun mielestäni, ja verrattuna meidän savottaan... Minäkin olen huomannut että pelkkään yhden kukkapenkin perustamiseen menee valtavasti ensinnäkin rahaa, varsinkin kun ei satu olemaan omaa kompostia josta multaa saisi. Taimiinkin saa helposti kulumaan monta kymppiä. Mutta ihana kesäidylli teillä, siellä kelpaa nauttia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä jäi kuvaamatta se joutomaa ja ruma ruusupensasaidanne :D Suosittelen kyllä kompostin hankintaa. Ei sitä ostaa tarvitse. Nikkaroi vaikka jämälaudasta. Lehtiä voi kompostoida myös jätesäkeissä.

   Poista
 8. Minulla on useamman kertaa käynyt mielessä, että puutarhanhoito opettaa meitä sietämään keskeneräisyyttä.

  VastaaPoista
 9. Aloitteleva puutarhuri tarvitsee kärsivällisyyttä. Jokaisen on mietittävä itse budjettinsa puutarhan laittamiseen. Mielestäni puutarhaan saa uppoamaan rahaa loputtomasti. Onko se tarpeellista? No ei varmasti. Ihminen, jonka harrastus on puutarha ei varmaankaan laske euroja mitä kasveihin kuluu.

  VastaaPoista
 10. Minusta on kiva kun joku haaveilee valmiista sen sijaan, että haikailee jatkuvan prosessin perään :) Kyllä valmiista saa unelmoida. Ihana piha teillä on jo nyt!

  VastaaPoista
 11. Asioita voi katsoa niin monelta kantilta, monelle varmasti jo noinkin kukkiva piha on valmis. Täällä kaupunkikodissa valmis piha tuntuu tarkoittavan sitä, että nurmikko kasvaa ja mitään ei tarvitse hoitaa (paitsi nurmikkoa, don't get me started!). Tämä siis näyttää olevan useamman naapurin mielipide. Omani on se, että valmista on sitten, kun nurmikkoa ei enää mahdu ollenkaan :D Ja maalla taas, en osaa edes kuvitella, mitä se valmis tulee olemaan. Meinasin sanoa, että sellainen oleskeltava piha, mutta miksi kuivaa heinikkoa kasvava pihamaakin olisi ihan oleskeltava? Oma sielu kaipaa sinnekin paljon kasveja, paljon laittoa, paljon, runsaasti, rehevästi, ja aika monen mielestä liikaa - ja turhaa.

  Jänniä pohdittavia kyllä. Mutta on myös lohdullista katsoa kuviasi ja miettiä, että kyllä meilläkin myllerys sisätöiden vuoksi pihassa joskus päättyy ja myllertämään pääsee itse pihan vuoksi. Että joku voi pihaasi pitää lohdullisenakin.

  VastaaPoista
 12. Aina sitä luulee saavansa jonkun kohdan "valmiiksi" mutta kun sitä katselee muutaman vuoden, huomaa, että tuohonkin vois lisätä jotain :) Näin kai se on tarkoituskin. Olispa kamala jos joku tekisi minulle puutarhan valmiiksi! Mitä minä sitten teen, istun ja katson kun ruoho kasvaa? Suunnittelu, toteutus, onnistumiset kuin myös epäonnistumisetkin kuuluvat tähän ihanaan harrastukseen. Kun kasvattaa uusia perennoja siemenistä sekä kesäkukkia, on niille oltava myös paikat...joten uusia penkkejä nousee vuosittain. IHANAA :D

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig