perjantai 18. maaliskuuta 2016

TOMAATTEJA KIITOS!

Nyt on korkea aina kaivaa kylvövermeet esille, jos mielii tomaatteja saada. Tilasin viime viikolla siemeniä kylvöjä varten. Yleensä tässä vaiheessa iskee vauhtisokeus ja toukokuussa ihmetellään minne, ne kaikki roikaleet tungetaan.


Pitkällisen ajatustyön jälkeen päädyin vain kahden lajikkeen kylvöön. Ruukku- ja amppelikasvatukseen sopivat lajikkeet olivat varma valinta, koska minulla ei ole kasvihuonetta vaan muovitettu lava. Halusin varmat lajikkeet, joita voin tarvittaessa hyödyntää parvekkeella avomaaviljelyssä. Ja löysinhän minä.


Siemenet tilasin Hyötykasviyhdistyksen valikoimasta. Heillä on näppärä nettikauppa ja palvelu on hyvä ja nopea. Siemenet ja lajikevalikoima ovat aina priimaa. Valitsin lajikkeet Red Alert ja Hundreds&Thousands.


Ensimmäistä olen kokeillut ennenkin ja se on todella satovarma myös ulkosalla lämpöisellä seinällä. Lajike on myös nopeakasvuinen. Jälkimmäinen on uusi tuttavuus minullekin. Kyseessä on kirsikkatomaatti, jonka pitäisi soveltua myös amppeli- ja ruukkukasvatukseen. Kuvaus lupasi myös satoja ellei tuhansia pieniä makeita suupaloja.


Siementen tilaaminen Hyötäristä on helppo keino tukea yhdistyksen toimintaa. Suosittelen!

SHARE:

22 kommenttia

 1. Vielä on muutama kuukalenterin mukaan otollinen kylvöpäivä. Minulla on siemenet vasta matkalla, onneksi maatiaisella on myös nopea toimitus, niin ehtinen tomaatinkylvöön ennen keskiviikkoa :)
  Onnittelut kirjanne valmistumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hitto, oiskin pitänyt mainita myös Maatiainen! Musta on hyvä, että näitä kahta tuetaan.

   Poista
 2. Wau! Nostan hattua, että maltoit laittaa vain kaksi lajiketta! Minullakaan ei ole kasvihuonetta, mutta lajikkeita on kasvamassa aivan liikaa ja osa on ihan kasvihuonetomaatteja. Joten olen toukokuussa täysin keskellä kuvailemaasi "Mihin nämä roikaleet mahtuvat?"-ongelmaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joka vuosi sama meno. Nyt joku roti. Toisaalta ajattelin seota kurkkujen kanssa enemmän tänä vuonna. Siksikin maltillisuus :D

   Poista
 3. Sä olet malttanut hyvin. Minä laitoin viittä lajiketta, mutta määrälisesti puolet vähemmän kuin viime vuonna. Silloin olin ihan hesteessä taimien määrän kanssa. Nyt on ehkä sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahaaa....Mä niin diggaan puutarhaharrastajia, kun kaikki sekoilee ja intoilee yhtä lailla. Se on niin parasta. Mä niin ymmärrän sua!

   Poista
 4. Tomaattien kasvun iloa!
  Hyötärin siemenet ovat parhaita!

  Sylintäydeltä onnea vielä kirjan julkaisusta myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mäkin olen ne tasalaatuisiksi todennut. Red Alertista ainakin voi siemenet poimia talteen myös itse.

   Poista
 5. Kirsikkatomaatista minulla on todella hyvät kokemukset viime kesältä, tuotti paljon satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Olen kuullut kehuja muiltakin. Olisin halunnut Outdoor Girliä kokeilla myös, mutta se taisi silloin olla just loppu.

   Poista
 6. Siementen tilaaminen on hyvä keino tukea yhdistystä, mutta Alku & Juuri puodissa asiointi on tehokkaampi keino tyhjentää lompakko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta sekin. Toisaalta tämä kevät on yhtä lompakon tyhjennystä kaikkinensa :D Tehokas tilaa ensin siemeniä ja visiteeraa putiikissa vielä sen jälkeen :D

   Poista
 7. Kiitos lajikevinkeistä!
  Noita mäkin tarttisin, kun sitä kasvihuonetta ei ole. Onneksi jokaiseen paikkaan löytyy hyviä lajikkeita. :) Toivotaan oikein lämmintä kesää, mutta sadetta sopivasti, vaikka öisin pientä tihkua.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se menee kaikissa kasveissa. Joka paikkaan on omat lajit ja lajikkeensa. Ne vaan pitäisi jaksaa etsiä jostain :D Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Tuttuja mukavia lajikkeita molemmat ja itsekin tilaan lähes kaikki siemenet Hyötykasviyhdistyksestä! Tuota Hundreds and thousands -tomaattia olen hyvin kauan (noin 10 vuotta) kasvattanut kummitytön keskimmäiselle tyttärelle, meillä on diili ollut niin kauan ja tänäkin vuonna laitan siemenet kasvuun (koko pussin). Omat hermoni ja sorminäppäryyteni ei kestä satojen pikkuruisten tomaattien nyppimistä, mutta pikkuneidin sormet ovat kuin sitä varten tehdyt! Osoittaa melkoista luonteen lujuutta päätyä vain kahteen tomaattilajikkeeseen! Oletkos kasvattanut koskaan Ildiä, sekin on avomaalla hyvin kasvava ja satoa tulee taatusti ja paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain puutarhaharrastajat ymmärtävät miten haastavaa on valita vain kaksi lajiketta. Pelkään katuvani päätöstä ja hommaavani kaupan taimia lisäksi. Yritän pysyä tiukkana. Olen kokeillut Ildiä. Halusin tälle vuodelle yhden varman ja yhden kiinnostavan uuden, jota en ole kokeillut. Ihana diili teillä!

   Poista
 9. Niinpä niin, en malttanut tyytyä kahteen lajikkeeseen. Kylvin peräti kuutta. Myöhemmin keväällä taas tyypilliseen tapaani tuskastelen joka tasolla keikkuvista taimipurkeista. No, voisihan sitä hölmömpiäkin harrastuksia olla.
  Kävin tänään ostamassa uunituoreen kirjanne. Onpa hieno teos. Onnea sinulle ja tekijäkumppaneille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluan tänä vuonna esikasvattaa enemmän perennoja ja keskukkia. Siksi on pysyttävä joku tolkku hyötypuolella. Ruukkukasvatukseen sopivat lajikkeet olen huomannut helpommaksi hallita kaaoksen keskellä. Mikään ei ketuta kuten poikki napsahtanut taimi, jota on pari kuukautta kasvatellut. Jos en olisi näin paljokas, niin keskittyisin vain runkotomaatteihin, niissä on enemmän fiilistä.

   Poista
 10. Hyvä itsekuri sinulla, kun kylvit vain kahta tomaattilajiketta. Itse kylvin tänä keväänä seitsemää eri tomaattilajiketta ja olen tyytyväinen itseeni, sillä jos tilat eivät olisi niin rajalliset ja en yhtään toppuuttelisi itseäni, niin tomaattilajikkeitakin kylväisin varmaan muutamaa kymmentä lajiketta; )
  Tuota 100´s&1000´s -tomaattia kylvin ensimmäistä kertaa viime keväänä, eikä se kyllä todellakaan tuottanut pettymystä sadon määrän ja maun suhteen, vaikka viileä olikin viime kesä. Hyvä lajike siis ja kylvin sitä reilusti tänäkin keväänä, että pääsen taas maistamaan sen pieniä makeita tomaatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava kuulla näitä hyviä kokemuksia tuosta lajikkeesta. On kuitenkin hienoinen riski tyytyä vain kahteen lajikkeeseen. Joten parempi tulla hyviä! Se määräkään ei hullumpi argumentti tämän lajikkeen puolesta ole :D

   Poista
 11. Nyt pitäisi sulkea silmät ja korvat, ettei vain taas lähtisi käsistä nämä kylvöpuuhat. Siivottuani siemenlaatikon, päätin etten osta yhtään uutta tomaatinsiemenpussia lisää, mutta rikoin heti seuraavana päivänä lupaukseni. Että silla lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun nyt on juuri se aika vuodesta, kun on aika seota siemeniin, multaan, kukkiin ja hyötyyn :D

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig