maanantai 16. huhtikuuta 2018

Teidän kuninkaallinen korkeutenne

Ostan kevätmessuilta aina pelargoneja Peltosen puutarhan osastolta. Laadukkaat taimet ja ennen kaikkea hyvä ja monipuolinen lajikevalikoima vetää minut joka vuosi ostoksille. Pidän valkoisista ja vaaleanpunaisista pelakuista. Olen kuitenkin hyvin moniruokainen kaikennäköisille kukinnoille. Valintaa hauskuuttaa entisestään prinsessojen ja prinssien joukko, josta valita. Esisijainen suositukseni onkin Prinssi Nikolai, joka vahvakasvuisena herrasmiehenä on komea ja talvehtii erinomaisesti. 


Kallisarvoiset kuninkaalliset pääsevät multiin samantien oston jälkeen. Pienten pottien vahtiminen on rasittavaa, ja messujen kuiva ilma saa kasvit rutikuiviksi. Kesäkukkamulta, kastelu ja uudet ruukut. Kuten heidän arvolleen sopii.


Tuoreiden lajikkeiden joukossa on ruusunnuppupelargoni Prinsessa Filippa, tulppaanipelargoni Pink Pandora, ruusunnuppupelargoni Appleblossom, tulppaanipelargoni Red Pandora sekä Mårbackapelargoni Selma. Eniten jännitän kuitenkin pikkuruista PAC-pelargoni First Yellowta. En ole ikinä nähnyt keltaista pelakuuta. Lajike on hyvin hidaskavuinen ja taimi oli niin onnettoman pieni, että saa nähdä mitä tästä kesän aikana kehkeytyy. Saan aina osan lajikkeista talvehtimaan, ja osan menetän.  Muutaman kreivittären ja paronin kyllä hoviini haluaisin. Villipelargonit talvehtivat niin hienosti, että tänä vuonna mennään vanhoilla taimilla. 


En ole ikinä kokenut harrastavani pelakuita. Mutta kyllähän näitä melkoinen joukkio on jo kertynyt. 

Ihanaa tiistaita! Nyt sormet ja varpaat ristissä, että aurinko palaa loppuviikolla takaisin!


SHARE:

29 kommenttia

  1. Oih, mulla jäi pelaluut ijan katsomatta. Keltainen kuulostaa kiinnostavalta. Olisikohan Tampereen Supermessuilla ens viikonloppuna myynnissä?? Mun erikoispelakuut talvehtivat nyt toista talvea ex-naapurilla 😊 Siellä on parempi tieto-taito sekä paremmat olosuhteet. Palkaksi talvettaja saa itselleen ja/tai ystävillee pistokkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltosen puutarha on aina joka vuosi samalla paikalla melko laitamilla takanurkassa. He kyllä kiertävät messuja ahkerasti ja muistaakseni olen heitä myös Tampereella nähnyt. Muista ostaa villipelargoni, se on upea!

      Poista
  2. Kauniit nuo harmaat ruukut!Pelargonioita on joskus ollut itselläkin kesäkukkana,ovat kyllä nättejä ja helppohoitoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruukut ovat Tokmannilta. Osti kaikki mitä siellä oli. Kivoja ruukkuja on tosi vaikeaa löytää.

      Poista
  3. En ittekkää olisi uskonu, että joskus ostan nuata mummakukkia :) No, mummahan ny oonki, mutta silti. Keltaasen ostin vuasi sitte Tamperehelta ja vaikka soli piänin, kukkii koko kesän ja syksynki perähän. Kukinto oli tosin piänempi ku muilla. Talavella tuli noutaja, niinku muillekki pelargoonioolleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on niin ihania. Ja kaikki mummokukat on just parhaita!

      Poista
  4. Peltosen pelakuut ovat todella laadukkaita ja innolla odottelen Lahden messuja, jotta pääsen herkuttelemaan pelakuillakin (ja tietenkin kaikella muullakin). Helsinkiin en nyt päässytkään.

    Minulla on ollut vuosia 'First Yellow' ja koen sen hyvin kestäväksi ja helpoksi kasviksi. Pistokkaita siitä olen jakanut useita. Talvetan sen valoisalla keittiön ikkunalla ja kesät hän viettää ihan taivasalla, kasvutapa sillä on hiukan puoliriippuva, versot hiukan inkiväärin juurimaiset ja kukat todella haalean keltaiset kirkkaanpunaisilla heteillä, lehdet aika pitkässä varressa ja riippuvat nekin. En ole keltaisen ystävä, mutta tästä tykkään. Teit hyvän ostoksen!

    Ihania nuo kuninkaalliset nimet ja totta tosiaan Prins Nikolai on kestävä, meillä hän on asunut kohta kymmenen vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että ostan näitä myös Lahdesta... Tuskin maltan hillitä itseäni näiden kanssa. Kiva ostaa erissä niin ei tarvitse kerralla kantaa. Kiva kuulla jonkun muunkin mielipide lajikkeista. Nikolai on kyllä ososttautunut kaikkein parhaaksi. Siitä saa valtavan kokoisia pistokkaita myös. Pidän noista millä on hieman erikoinen kukinta. Tuskin maltan odottaa tuon keltaisen kukintaa!

      Poista
  5. Pelargonin tuoksusta tulee aina mieleen muisto lapsuudesta jossa naapurin mummo kasvatti upeita pelargoneja aurinkoisella verannallaan. Tänä kesänä voisikin hankkia jonkin ihanan värisen kesäkukkaistutuksiin ja tuoksutella vanhoja muistoja. Löysin vasta äskettäin blogiisi ja harmitti kun en aiemmin ollut löytänyt tänne. Jään vielä lukemaan vanhempia postauksia. Terkuin Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Katja ihanista sanoistasi! Tiedän tunteen. Miten mahtavaa on kun vuosia blogeja kolunneena löytää yhä jonkun mieleisen :)

      Poista
  6. Peltosen puutarhalta mäkin hankin pelakuita, ihan parhaat taimet ja tietotaso sekä palvelu. Mulla pysyi pari kautta tuo keltainen voimissaan ja vielä kasvoikin, mutta viime syksynä kuukahti. Hain just kans perjantaina messuilta uuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on kyllä hyvä tietotaito pelakuiden suhteen. Eikä tarvitse jännätä onko lajikenimi varmasti oikein.

      Poista
  7. Minä olen aivan hurahtanut pelargoneihin jo muutama vuosi sitten ja nykyään niitä on jo melkoinen määrä. Kauneimpia minustakin ovat vaaleanpunaiset ja valkoiset pelargonit. Suosikkejani ovat Tierpspella, Hillevi, Eileen Nancy, Denise, Millfield Rose sekä April Snow :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on ihan eri tyyppinen nimikimara kuin mulla :D Hauskaa miten paljon näitä on. Pitää googlata noi sun lajikkeet.

      Poista
  8. Ajatella, voit sanoa kaikille, että tuossa juuri puuhailin prinsessa Filippan ja muiden kuninkaallisten kanssa. Puutarhaan on kiva liittää vähän satua ja mielikuvitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään englantilaisista historiallisista sarjoista, kuninkaallisten historiasta ja kukista. Näissä yhdistyy vähän niin kuin kaikki.

      Poista
  9. Voih, löysit ihanan first yellow pelargonin. Menetin sen viime talvena pelastus yrityksistä huolimatta. Yritän löytää sen uudelleen, on se niin ihmeellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee hieman uuno olo kommentteja lukiessani. Olen ilmeisesti viimeinen harrastaja joka löysi keltaisen pelakuun. Ihan just kuolen nauruun :D

      Poista
  10. Noista kuvista tuli melkein tuoksua. Pikkupelargonit ovat todella suloisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on niin töpäköitä! Ja kyllä laadukkaan taimen vaan tunnistaa vaikka ruudun takaa. Kumma juttu.

      Poista
  11. Minäkään en miellä itseäni pelakuuharrastajaksi, mutta ihmeesti niitä löytyy joka ikkunalta. Onni on omistaa hyvä kellari, jossa talvettaminen onnistuu. Kouvolan puutarhaillassa olivat Peltoset myymässä erikoisuuksiaan ja sieltä ostin muutaman. Tämä blogimaailma viepi mennessään ja saa hullutuksia aikaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhassa saa täyttää ikkunalaudat, kun ei oikeasti asiaa harrasta. Vähän niin kuin itseltään salaa :D

      Poista
  12. Pelakuut on niin ihania ja monenlaisia, että niihin vaan hurahtaa.
    Täälläkin kasvaa Prinssi Nikolai, Kruununprinsessa Mary seuranaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maryn tarvitsen ehdottomasti! Mutta missä kreivit ja paronit? Kysyn vaan!

      Poista
  13. Minä onnistuin tallettamaan ensimmäistä kertaa kolme pelakuuta. Nyt pidän sormet ja varpaat ristissä että jaksavat kasvaa ja komistua. Jostakin syystä minun viherpeukaloni on hiukan vajavainen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vaan treenin puutetta. Kyllä ne siitä vihertyy. Peukalo ja pelakuu.

      Poista
  14. Hyvännäköisiä alkuja, tosi topakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niin mahtavaa, kun tietää jo ennen messuja mitä on menossa hakemaan ja mitä sieltä saa. Ikinä ei ole tarvinnut pettyä.

      Poista
  15. Pirtsakan tuntuiset taimet. Omani ostin keää varten viime viikolla, istutin heti, ja nyt vain odotellaan.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig