sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Parvekkeen parhaat

yhteistyössä: elho

Meillä on tosi iso ruukkupuutarha. Niin iso että saan joka kerta kuulla saman kysymyksen, kun joku näkee sen ensimmäisen kerran. Miten usein tämä pitää kastella? Ihan yhtä usein kuin se yhdenkin ruukun puutarha. Helteisimmillä keleillä kerran päivässä ja pilvisemmällä riittää kahden tai hyvällä lykyllä kolmen päivän välein. Minä vastaan kastelusta aina kun olen kotona. On onneksi muutamia kikkoja joilla 20 metriä parveketta hoituu suht sukkelaan. 


Kastelen parvekkeen joko letkulla (joka on vähän hankala aina saada ylös) tai sillä suurimmilla puutarhan kastelukannulla. Kuusi kannullista riittää hyvin. Parvekkeella iso osa ruukuista, parvekelaatikoista ja amppeleista on laadukasta muovia. Tämä siksi, että muovi ei kuivata multatilaa niin nopeasti kuin saviruukut. En käytä muovia kovin kevytkenkäisesti, joten tuotteet pitää olla juuri sellaisia mitä meillä käytetään pitkään. Meillä käytetään elhon tuotteita, joista osa on kierrätysmuovia. Hyvä muovi kestää aikaa ihan konkreettisesti, mutta myös muotoilun puolesta. Tuote pitää olla sellainen, että sitä jaksaa ja haluaa katsoa vuodesta toiseen. 


Blogini ylivoimaisesti kysytyin tuote on tämä elhon b. for soft air-amppeli. Pikkuruiset muovipallot on suunniteltu jo 60-luvulla. Ja yhä vaan ne ihastuttavat niin sisällä kuin ulkona. En taida kyllästyä näihin ikinä. Valkoisen ja vaaleanvihertävän joukkoon sain tänä kesänä tummanvihreät amppelit. Sävy on niin täydellinen! Hieman sammunut tumma pehmeä vihreä. Amppeleissa kasvaa hopeaputousta, maahumalaa ja murattia. Amppelin pienestä koosta huolimatta kasvit pärjäävät hyvin, ja niitä ei tarvitse kastella sen useammin kuin muitakaan kasveja. Amppelin  ja ison valikoiman muita elhon tuotteita löydät helpoiten Bauhausin hyllyiltä ja nettikaupasta. 


Meidän tähän mennessä pitkäikäisimmat parvekelaatikot ovat elhon Barcelonat. Rakastan niiden huomaamatonta antrasiitin harmaan sävyä. Muistan, että minua jännitti aikoinaan ottaa käyttöön laatikot, joissa ei ole altakastelua. Mietin, että kuivuvatko hetkessä kasaan. Näiden käyttö ei ole kuitenkaan poikennut sen kummemmin ruukuista. Tiesittekö, että tuo altakastelufanaattisuus on ihan meidän suomalaisten juttu? Keski-Euroopassa ne eivät ole ollenkaan niin tavallisia. Ja siellä sitä kastelua vasta tarvitaankin. Jännä juttu. 


Suuremmat muoviruukut ovat erityisen ihania pikkupuilla. Talvetukseen matkaavat välimerelliset puut painavat tosi paljon multineen. Kevyt ruukku on parasta mitä tiedän. Renkaat ruukun alla auttavat parvekkeella siirtelyssä. Harvinaisen kätevää! 


Notkahdus keleissä antoi pienen hengähdystauon kastelurumban kanssa. Voisin nyt ottaa sen helteen jo takaisin. 

Aurinkoista viikon alkua!SHARE:

8 kommenttia

 1. Todella hauskoja nuo elhon pyöreät amppelit, en tiennytkään niiden olevan niin vanhoja. Minulla käytössä aika paljon saviruukkuja, esteettisyyssyistä, vaikka saa enemmän kastellakin. Ei tosin ole suuria. Paitsi yksi paksu lasitettu ruukku, joka painaa niin paljon multineen, että se jököttää paikoillaan kesät talvet. Se on hyvä siinä. Jos olisi isoja talvetettavia niin muoviruukut on varmaan ihan ok. Nyt on tullut paljon erilaisia materiaaleja, osa niin moderneja rintsikkataloon.

  VastaaPoista
 2. Muoviruukuiksi harvinaisen kauniita nuo pallukkaiset elhot! Täytyypä pitää nuo mielessä, kun tulee amppelien tarve - kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 3. Hauska tuo palloamppeli. Ruukutkin ovat yksi tärkeä osa puutarhaa, niiden ulkonäköön ja etenkin käytännöllisyyteen kannattaa kyllä panostaa. :)

  VastaaPoista
 4. nuo palloamppelit ovat tosi kivan näköisiä

  VastaaPoista
 5. Ovatpa erityisen tyylikkään näköisiä nuo palloamppelit maahumaloineen! Kätsyä.

  VastaaPoista
 6. Kysyisin noista Elhon palloamppeleista, onko niissä reikä pohjassa, oletko rei'ittänyt ne itse vai menevätkö hyvin ilman pohjareikiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole pohjassa reikää. Mulla menee hyvin ilmankin. Suosin muutenkin reiättömiä ruukkuja ja amppeleita enemmän niin ei tule sotkua.

   Poista
 7. Oletko istuttanut kasvit suoraan amppeliin? Nuo Elhon amppelin reät ovat niin pienet, että on vaikea löytää riittävän pientä istutusruukkua, joka mahtuisi reiästä. Tarkoituksenani olisi istuttaa amppeleihin muraatit, jotka olivat kesän ulkona isoissa ruukuissa. Nyt olisi kiva siirtää ne sisätiloihin talvehtimaan, mutta isot ulkoruukut eivät mahdu millään sisälle.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig