tiistai 24. syyskuuta 2019

Joko heipat daalioille?

Yksi riittävän kylmä yö, ja daaliani nuupottavat tällä hetkellä mustina ja lähes kuolleina. Näin ei ole käynyt ikinä syyskuussa. Seurailin kyllä säätiedotteita, mutta toivoin, että lämpötilat eivät putoaisi nollaan. Varsinkin, kun seuraava lämpöaalto lähestyy jo. Harsottamaan en viitsinyt enää alkaa. 
  

Kivoin daaliapenkki tänä vuonna oli tämä dramaattinen 'mustavalkoinen'. Lajikkkeet ovat pudonneet kauan aikaa sitten matkasta, koska talvetan juurakot sikin sokin. Tämä penkki on siis jonkun ihan muun suunnittelema kuin minun. Ja ah, miten upea se on!


Saa nähdä virkoavatko kylmää saaneet kaunottaret vielä. Onneksi kävin saksimassa valtavan daaliakimpun juuri ennen kylmää yötä, koska aavistelin tulevaa. Talvetan juurakot joka syksy. Näistä on vielä iloa moneksi vuodeksi, vaikka tänä syksynä lysti loppuisikin lyhyeen. Mitenkäs muilla kävi?

SHARE:

12 kommenttia

 1. Kaikki daaliat meni. Mullakin oli tänä kesänä ennätysmäärä niitä, ja onneksi ehdin tuoda niitä kotiinkin ennen äkkikuolemaa. Nuppuja jäi vielä iso määrä, mutta näinköhän jaksavat enää avautua. Harmittaa vähäsen, vaikka tiedossahan tuo sää oli, enkä viitsinyt harsoja käydä laittamassa. Ensi kesänä taas uudella innolla:) Vielä kun löytyisi paikka jossa juurakot saisi talvetettua, kerrostalon kellari on liian lämmin ja parvekkeen työkalulaatikossa menee väkisinkin pakkasen puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä peli on selvä yhden pakkasyön jälkeen. Nyt tilanne vähän epäselvä. Daaliat ovat melko tummia, mutta nuppuja jäi paljon. Saa nähdä vielä tuo lämmin jakso elvyttää edes osan. Melko kuollut meininki. Ensi vuonna uudella innolla.

   Poista
 2. Täällä (lounaassa) ei käynyt mitään. Harsotin osan daalioista, mutta ilmankin harsoa olleet olivat ihan kunnossa. Oikeastaan vain kurpitsa otti osumaa. (Jouti mennäkin, kun ei tehnyt kurpitsoitakaan.)

  Ruukussa kasvavan "Karma Goldin" nostin kuistille. En raaskinut jättää ulos, kun siinä oli vasta ensimmäinen nuppu aukeamassa. Nyt se kukkii. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tuntuu aikaiselta näin etelässä. Ei ole näin ajoissa menneet koskaan. Onneksi ei kaikilla mennyt :)

   Poista
 3. Meillä ei vielä ole halla ollut noin armoton, mutta kyllä täälläkin ollaan oltu lähellä nollaa harvase yö.
  Minäkin yleensä siirrän pelakuutkin vasta lokakuussa talvisäilöön. Tänä vuonna kylmät tulivat aiemmin kuin yleensä, ainakin meille.
  Onneksi daalioiden juurakot eivät säikähdä näistä hallanpuraisuista. Ja onneksi ensi vuonna on taas uusi kesä ja uudet kukat.
  Noi tummat daaliat ovat todella upeita, varsinkin noiden valkoisten seurana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä yhdistelmä on ihan paras. Ja ihan sun pihan näköinen :D

   Poista
 4. Sanoisin kyllä, että heippa daaliat tältä syksyltä. Juurakolle ei käynyt kuinkaan ja jos se on vahva se kyllä tekee uutta vartta sieltä juurakosta, minun kokemukseni mukaan nuput tuskin aukenevat tai ainakin auennut kukka on pieni ja muotopuoli.
  Monia vuosia sitten oli halla jo syyskuussa ja iäkäs edesmennyt naapurini kävi leikkaamassa paleltuneet varret siihen daaliapenkkiin ja minä noin parin viikon kuluttua menin kesäkotiin ja silloin näin miten vahva kasvu oli tullut multapenkistä esiin. Eihän niillä ollut mitään mahdollisuutta kasvaa isoksi ja lokakuuksi vaihtui halloineen ja pakkasineen.
  Tämä iäkäs naapurini oli todella hyvä daalioiden kasvattaja ja kukittaja. Hänen opeillaan edelleen kasvatan daaliani ja olenkin huomenna menossa kesäkotiin katkomaan mustuneet daaliat ja vasta muutaman päivän päästä ne nostan maasta kuivattelen sateitten suojassa ja sitten vien juurakot kellariin.
  Olen joskus sanonut, että daaliat ihastuttaa ja myöskin vihastuttaa, varsinkin sateisena syksynä tuo juurakoiden kuivahtaminen vie aikaa ja vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin näyttää siltä, että kokonaan eivät ole kuolleet vaan vähän uutta pukkaa. En usko, että ehtivät kukkaan enää. Mulla on osa juurakoista vuosia vanhoja. Isoja ja työläitä kuivattaa kieltämättä. Mutta vaivan arvoisia.

   Poista
 5. Onpas ihanan värisiä! Itse en ole uskaltanut koskaan daalioita hankkia, juuri siitä syystä, että olisin liian laiska niitä pakkasilta suojelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kukkia riittää monenlaisia. Daaliat ovat samaan aikaan helppoja ja työläitä.

   Poista
 6. Minulla sama juttu, että isoja nuppuja ois ja lehdet osin paleltuneet.... saa nähdä aukeavatko nuput vielä....

  VastaaPoista
 7. Alapihalla menivät rumiksi vaikkei täysin kuolleiksi sielläkään mutta yläpihalla vielä ihan kauniita, sinne ei pakkanen niin helposti kiipeä💚

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig