maanantai 4. marraskuuta 2019

Ansari on ihana ympäri vuoden

Ansari on ihana 12 kuukautta vuodessa. Eniten nautin aina ajasta uuden kynnyksellä - oli kyseessä kevät tai syksy. Vastasiivottu ja laitettu kasvihuone vetää puoleensa. Siellä on silloin kiva puuhata.


Osa kasveista on kasvihuoneessa lähes jouluun saakka ennen kuin kannan ne talvetukseen. Muratti tuntuu kestävän hyvin viileää. Kanervat puolestaan saavat ilahduttaa kasvihuoneessa koko talven.Kasvihuoneen talveen kuuluvat myös koristeet ja kynttilät. Kasvihuoneessa on oma kynttilälaatikko ja riittävästi tikkuja, ettei sinne tarvitse raahata niitä joka kerta erikseen. Yllättävän usein kynttilät palavat syksyllä ja talvella. Erityisen kivaa se on vesisateella. On mahtavaa olla silloin ulkona ilman märkää oloa. 


Oman kasvihuoneen myötä silmä on alkanut tarttua artikkeleihin ja kirjoihin, jotka koskevat kasvihuoneita ja orangerioita. Puutarhan lasirakennusten historia on todella kiehtova. Eniten hämmästyttää, miten taidokkaita rakennukset olivat jo useampi vuosisata sitten. 


Tiesitkö, että ansari-sana juontaa orangeriaan? Niitä kutsuttiin Suomessa nimellä oransseria. Sana taipui suomalaisten suuhun sen seurauksena myös ansarina. Orangeria tulee puolestaan ranskankielestä. Orange tarkoittaa appelsiinia. Niitä olisikin ihana kasvattaa!


Kuuntele myös Puhetta puutarhasta-podcastin uusin jakso, jossa käymme läpi orangerian historiaa. Versoilevan sivuilta löydät aiheesta myös artikkelin. Tunnelmallista marraskuuta pimeneviin iltoihin!

SHARE:

4 kommenttia

 1. Hei taas. Ihana tunnelma sinulla siellä. Oletko itse tehnyt tuon käpysydämen? Kerrassaan upea.

  VastaaPoista
 2. Minäkin ihailin käpysydäntä. Kaunista oli muutenkin kasvihuoneessa.
  Meidän kasvihuone saa itse päättää millaista talvea viettää. Minun selkä kun on päättänyt että nyt vietämme aikaa vain sisällä. Mies laittaa yhdet valot sinne palamaan ja siinä se.Onneksi minulla on ihan justiin se aika Ouluun. Sitten päätetään leikataanko se murtuma selästä vai ei. Toivottavasti leikataan.
  Oikein mukavaa tiistai-iltaa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Hei sulla on kierrevihvilä ruukkukasvina. Itse olen pitänyt sitä vain vesikasvina. Minulla on se talvetkin lammikossa vesikasviruukussa. Voisinkin ottaa sitä myös ruukkuun kuiville👍

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig