maanantai 14. maaliskuuta 2022

Uusi terassi kestopuusta

ūüĆŅ Kaupallinen yhteisty√∂: Kestopuu ūüĆŅ 

Viime kes√§n isoin projekti oli terassin rakentaminen sis√§√§nk√§yntiin. Projekti on lykk√§√§ntynyt vuosilla, sill√§ talon edustaa on kaivettu milloin uusien salaojien, veden ohjausten tai maal√§mm√∂n takia. Koska mit√§√§n ei tarvitse en√§√§ kaivaa, oli aika tehd√§ sis√§√§nk√§yntiin terassi, joka toteuttiin vihre√§ll√§ kestopuulla. 

kestopuu-100outdoor

Sisäänkäynti on talon pohjoispuolella, minkä vuoksi alue on melko katveinen ison osan päivästä. Emme tarvinneet isoa terassia oleskeluun, mutta halusimme jotenkin ryhdistää sisäänkäyntiä. Terassi mahdollisti oleskelualueen lisäksi siistin kulun pääsisäänkäynnin ja kellarikerroksen oven välillä, mille on ajoittain käyttöä. Etupihan hoito helpottui huomattavasti terassin myötä, koska se rouhaisi ison osan sorapihasta.

terassin-perustaminen-100outdoor

Terassin suunnittelu vaati hieman tavallista enemmän, koska talo on aikoinaan rakennettu monelta osin hyvin eriskummallisin ratkaisun. Esimerkiksi talon eteen oli tehty kiinteästi valettu sisäänkäynti, jota ei kantavuuden takia voitu poistaa. Terassi ja portaikko on nyt suunniteltu siten, että betoninen sisäänkäynti jäi terassin alle. Tontti viettää melkoisesti etunpihan osalta, mikä toi omat haasteensa. Helpoimmalla päästiin pohjien suhteen, koska terassin kohdalle oli jo tehty isot maamassan vaihdot ja alla oli läpäisevä routimaton pohja.

kestopuu-terassi-100outdoor
kestopuu-terassi-100outdoor

Talon julkisivu on tyypillinen 80–90 -lukuisen tiilitalon edustaja. Vaalea tiili taittaa eri s√§vyihin. Vihre√§ kestopuinen terassilauta saa t√§m√§n tyyppisen tiilen n√§ytt√§m√§√§n ik√§√§n kuin puhtaammalta. Vihre√§ kestopuu my√∂s harmaantuu mielest√§ni kauneiten, eik√§ ensimm√§isen kes√§n vihert√§v√§ s√§vyk√§√§n mitenk√§√§n paha ole. Kuriositeettina on mainittava, ett√§ l√§nsinaapurissa vihre√§ kestopuu on suosituin, kun taas suomalaiset suosivat eniten ruskeaa.

kestopuu-vihreä-terassi-100outdoor

Valitsin sile√§n kestopuun, koska sen puhtaana- ja kunnossapito on helpointa. Sile√§ terassilauta sopi my√∂s  ulkon√§√∂llisesti meille paremmin kuin uritettu puu. Terassilautoja on saatavana eri leveydell√§. Tykk√§√§n itse hieman leve√§mm√§st√§ terassilaudasta. Kestopuulla on laaja mallisto terassilautoja

vihreä-kestopuu-terassi-100outdoor

T√§rkein vinkki terassin perustamiseen on se, ett√§ perustamisessa ei voi lintsata. Pohjan tulee olla t√§ysin routimaton. Terassi mitoitetaan usein ennemmin pieneksi kuin isommaksi. Minulla mitoittamista auttoi se, ett√§ tiesin mit√§ toimintoja terassille tulee ja millaiset kalusteet sinne haluan. Talon julkisivu ei kest√§nyt ulkon√§√∂llisesti suuren suurta terassia. Terassille saatiin lis√§√§ kokoa sill√§, ett√§ se on koko sein√§n mittainen. Eri taso hajottavat suurta pinta-alaa. N√§in terassi ei n√§yt√§ liian isolta suhteessa taloon. 

kestopuinen-terassi-100outdoor

Jos terassi on talon ainoa, kannattaa se sijoittaa aurinkoiselle paikalle. Itse tykk√§√§n siit√§, ett√§ j√§ttim√§isen oleskelualueen sijaan pihassa on useampi maltillisen kokoinen oleskelupaikka. T√§m√§ mahdollistaa sen, ett√§ auringosta (tai varjosta) voi nauttia aina. Vaikka etupihan terassi ei ole meid√§n t√§rkein oleskelualue, on t√§ll√§kin t√§rke√§ funktionsa. Terassi on my√∂s tapa tehd√§ sis√§√§nk√§ynnist√§ kutsuva. Huoliteltu ilme saa koko talon n√§ytt√§m√§√§n paremmalta. Halusin my√∂s v√§ltt√§√§ "tanssilava" -efekti√§, jonka liian suuri terassi helposti luo. 

terassin-rakentaminen-100outdoor

Kestopuun verkkosivuilla on tosi laaja tietopaketti terassin rakentajalle. Hyv√§ ty√∂kalu on esimerkiksi terassilaskuri, jolla saa n√§pp√§r√§sti laskettua puutavaran m√§√§r√§n. Kestopuun sivuilla on my√∂s useita rakennusoppaita, joiden avulla voi rakentaa kaikkea mahdollista kestopuusta. 


Odotan kyll√§ innolla jo kev√§tt√§, ett√§ p√§√§sen taas laittamaan terassin kes√§kuntoon ❤️


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig