maanantai 15. lokakuuta 2018

tee helppo havupallo - mukana ohjeet!

Havupallo on helppo askarrella. Tarvitset vain kuivan oasispallon, juuttinarua, havuja ja sukkapuikon. Tee juuttinarusta kannatinnaru pallolle. Helpoin tapa on tehdä se ennen havujen laittoa. Kierrän naura pallon ympäri muutaman kerran ja sido se umpisolmulle. Jätä riittävän pitkä pätkä narua, josta saat halutessasi tehtyä lenkin. Reilu sitomisvara ei ole koskaan turhaa. Narua on helpompi lyhentää kuin pidentää. 


Sukkapuikko ja havut

Leikkaa havuista noin 3–5 cm mittaisia. Havutyön voi tehdä pidemmillä tai lyhyemmillä pätkillä. Jos havut ovat hyvin haarautuneita, voi väli olla silloin noin sentin. Mitä tiiviimmin havut ovat, sitä kauniimpi ja tasaisempi pinta on. Havuoksan hento pää voi olla hankala työntää oasikseen, koska oksa on niin pehmeä. Itse haen aina kohtaa, jossa oksa on jo jämäkkä, mutta ei vielä kovin paksu. Tällaisia oksia on helpoin saada työnnettyä oasikseen erityisesti loppuvaiheessa, kun pallosta on jo hankalampi pitää kiinni. Sukkapuikko on loistava apu, kun laitat havuja palloon. Painele reikiä oasiksen pintaan noin 0,5–1cm välein. 


Havupallosta on muiden havukoristeiden tapaa iloa pitkään. Ne pysyvät vihreinä koko syksyn ja talven kevääseen saakka, milloin riisun ne pois. Teen palloja yksi kerrallaan syksyn aikana. Havupallo on kaunis koriste yksinäänkin, mutta pitkällä terassilla tai parvekkeella pallot ovat hauska näky ryhmänä tai rivinä. Vien palloja yksi kerrallaan roikkumaan, kun niitä valmistuu. 


Aurinkoista syyslomaviikkoa kaikille lomalaisille! Nautitaan me muutkin upeista keleistä!

SHARE:

11 kommenttia

 1. Kiitos ohjeesta! Havupallon tekoa en olekaan koskaan vielä kokeillut. Kransseja olen kyllä tehnyt. Tätä olisi kyllä kiva kokeilla. Kaunis tuo sinun havupallosi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kauniista askarteluista mihin ei tarvitse kamalan paljon erilaisia aineksia. Kokeile ihmeessä. Tämä on kaunis ja helppo!

   Poista
 2. Kiva ohje, kiitos :) Taidanpa poiketa askartelukaupan kautta tänään ja hakea pari oasispalloa. Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ostin näitä joskus kerralla kaksi kassillista :D Helppo aloittaa :D Nää on kyllä kivoja!

   Poista
 3. Oliskoha siitä jo pari vuotta aikaa, kun ekan kerran tein sun ohjeilla havupalloja. Niistä tuli tosi kivoja ja oli mielessä, että pitäisi tänä vuonna taas askarrella pari-kolme ovenpieleen roikkumaan.

  Sammalpalloja viikko-pari sitten teinkin terassille, mutta nyt on ollut niin kuivaa, että kuivui pallotkin, kun en hoksannut erikseen kastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut ohje ennenkin. Nämä havutyöt on joka vuosi pinnalla ja on kiva joskus päivittää ohjeita. Sammal on kyllä hivenen kinkkinen siitä, että se vaatii hoitoa. Mulla kasvaa tontin perällä sammalta ihan vaan sen takia, että riittää muutamaan askarteluun joka vuosi.

   Poista
 4. Pitää askarrella tuollaiset parvekkeelle. Ihana blogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tee ihmeessä. Nämä on just parvekkeella, terassilla ikkunan edessä ja sisäänkäynnissä parhaimmillaan.

   Poista
 5. Kaunis!
  Ja nyt onkin oiva aika askarrella tuollaisia puutarhassa.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, kiitos ohjeesta! Nyt vaan metsään keräämään havuja ja oasispallon ostoon.
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig