maanantai 2. maaliskuuta 2015

MITÄ JOS LAAJENTAISI?


Suunnittelin ja rakensimme mieheni kanssa laatikkotarhan viime kesänä. Mietin toiveita ja vaatimuksia kasvimaalle tarkasti. Itselle tehdessä toimin monesti hieman ylimalkaisesti ja hyvin suunniteltu kasvimaa olikin ihana lahja itselleni.


 Kasvimaalle oli useita vaatimuksia. Halusin käyttää jämälautoja laatikoihin. Lavakauluksiin olen hieman kyllästynyt ja kannatan kierrätystä. Harmaantuva puu on ihana, vaikka ei niin pitkäikäinen. 
 Laatikoihin halusin puhtaan pussimullan, mikä oli harvinaisen hyvä päätös. Multaa menee paljon, mutta se todella kannattaa!


Laatikkotarhassa on eri korkuisia penkkejä. Salaateille ja yrteille hyvin matala ja muille kasveille korkeampi. Korkeita laatikoita piti olla myös riittävä määrä, jotta kiertoviljely onnistuu.


Kasvimaa on täysin auringossa koko päivän. Se nurkka tontista oli kuin kasvimaalle tehty.  Jos mahdollista niin etsikää te muut paikka jossa ei tarvitse tuijottaa trampoliinia koko kesä. Varmaan arvaatte, että mietin jo mihin sen tohtisi siirtää. Haaveissa on kasvihuone, kun trampasta joskus päästään.
  
Polut ovat 70 senttiä leveät ja kottikärry mahtuu komeasti. Hoito on ollut tosi helppoa! 
Mietin jo alun perin sijoittaessani kasvimaata, että vieressä pitää olla tilaa lajentamiselle.
Kasvimaa on myös suunniteltu siten, että kuviota on helppo jatkaa.

Nyt houkuttaisi kovasti lisätä pari laatikkoa lisää ja kokeilla hiekkaviljelyä. Myös olkipaalissa kasvatus kutkuttaisi kovasti.

Suosittelen kasvimaata ihan kaikille. Sadon määrää ei voi edes tajuta ennen kuin itse kokeilee. Tämän koukuttavampaa puuhaa ei olekaan.
SHARE:

19 kommenttia

 1. Kasvihuone on haave täälläkin, mutta kaukainen sellainen. En tiedä minne sen sijoittaisin. Sinä kyllä hallitset nämä puutarhajutut - ihailen vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kuin tehty kasvimaalle ja -huoneelle. Kaikki aikanaan. Siis ne kasvihuoneet. Sulle ja mulle :)

   Poista
 2. Ihanan muhevan näköistä!! Meillä on myös jämälaudoista tehdyt kasvilaarit ja vähän pelkään tulevan kesän olevan viimeinen. 5-6 kasvukautta ne ovat kestäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Hyvinhän ne ovat kestäneet. Ja ne on niin nätit. Ihan parhaat musta :)

   Poista
 3. Ihanan muhevan näköistä!! Meillä on myös jämälaudoista tehdyt kasvilaarit ja vähän pelkään tulevan kesän olevan viimeinen. 5-6 kasvukautta ne ovat kestäneet.

  VastaaPoista
 4. Tramppa on sellainen pihan kaunistus, että kauniimpaa saa hakea. Mutta kun lapset viihtyy, niin äitikin viihtyy!

  Ihanaa kesää ja vihreää kuvissasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vähän sellainen keskisormi, joka näkyy kaikkialle ja kaikkialta. Mutta lapset viihtyy. Ja mustakin on kiva pomppia siinä :D

   Poista
 5. Ihan pikkiriikkisen tääki miettinyt laajentamista.. :) Nyt kun meni ruokavalio uusiksi, niin täytyy miettiä myös kasvattamiset uusiksi. Onneks vain osa, mutta silti! Ehkä tää avaakin uusia erilaisia kokeiluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Selkeästi tulee enemmän syötyä sen mukaan mitä pihasta löytyy. Ja se on mahtavaa se, koska siellä ei kasva kuin terveellisiä juttuja :D

   Poista
 6. Oma sato on makoista! Minä haaveilen kasvarin lisäksi kellarista. Säilytystilaa purnukoille pitäisi olla lisää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Maakellari olisi ihana. Mun naapurissa on tyhjä tontti, jossa on maakellari ihan ypöyksin. Mitä haaskausta :D

   Poista
 7. Mahtava sato ja kauniin ja toimivan näköistä!
  Mullakin on laatikkokasvimaa, neljä laatikkoa. Niissä on helppo viljellä ja kasvimaa pysyy jotenkin enemmän ryhdissään. Viime kesänä raksin kaikki monivuotiset yrtit sieltä pois, kun tuntuivat valtaavan hetkessä useamman laatikon. Nälkä kasvaa syödessä, mäkin haaveilen vähän laajennuksesta. Ja kasvihuoneesta myös. Oon ollu innostunut oikeastaan vain koristekasveista, mutta tänä talvena oon innostunut hyötykasveista yhä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama meno täälläkin. Lisäät vaan laatikoita, niin on tilaa niille yrteillekin. Lipstikkakin on aivan liian suuri. Mutta niin kaunis :)

   Poista
 8. Aivan mahtavalta näyttää teidän laatikkotarha!!!
  Laajentamista mietitään meilläkin, pieneksi on jääneet jo aiemmin rakennetut ja korkeuttakin haluaisin niihin lisää!
  Käytävät tein liian kapeiksi ja se harmittaa, kyllä siellä kottarilla juuri kulkee, mutta kymmenenkin sentin lisä olisi hyvä!
  Ihan mahtava on se tunne, kun käy omasta pihasta tarpeet valmistuvassa olevaan ateriaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkea olisi hyvä, mutta kallis. Mä kökin nyt nuorena ja lisään sitä korkeutta muutaman vuoden päästä. Matalat on kyllä kuvissa nätimpiä :D... 70cm.-1m on tosi hyvä leveys. Liian kapeista poluista ei tule kuin paha mieli. Ja tosiaan...Kasvimaalta lautaselle. Varsinkin jos on itse siemenestä kasvattanut. Superpalkitsevaa!

   Poista
 9. Sääli, kun minulla on niin pieni piha. Täytyy miettiä, saisinko johonkin mahdutettua yhden laatikon. Olen kuullut laatikkoviljelystä pelkkää hyvää

  VastaaPoista
 10. Voi hyvänen aika miten upea kasvimaa, ihana! Huomaa kyllä, että kyseessä on intohimoisen ammattilaisen toteuttama kasvimaa.

  VastaaPoista
 11. Kaunis kasvimaa. Mulle nuo hyötykasvit ovat vähän niin ja näin. Hyvällehän sato maistuu, mutten saa sellaisia kicksejä niiden kasvattamisesta kuin kukista. Olen niin perso kauniille. Miehen mieliksi kasvattelen jotain. Motivaatiota tosin syö sellainen kesä kuin viime vuonna. Meidän pikkukasvari ja kasvimaa eivät ole ikinä olleet niin surkeita kuin viime kesänä. Kesäkuu teki tepposet ja meikähän ei mitään suojaa. Jollei pärjää, kuolkoon...

  VastaaPoista
 12. Mulla on vain kolme laatikkoa, mutta muutaman vois laittaa lisää;)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig