tiistai 23. kesäkuuta 2015

KUKKA-AALTOJA

Ensimmäisiä keskikesän perennoja alkaa avautua ja pitkät kukkapenkit muistuttavat värikkäitä aaltoja. Etualan unkarinsyreeni kukkii ensimmäistä kertaa noin runsaasti. Se on vielä niin pieni, että meneee pienestä kukkapensaasta isojen perennojen joukossa.


 Ruskoliljat ovat lapsuuteni lempikukkia. Näitä kasvoi autioituneen talon pihassa lähellä kotiani. Tuossa kummitusmetsänä tunnetussa pihassa oli jännittävää leikkiä kun koko metsikkö oli yhtä liljamerta. Nämä olen saanut jakotaimina ja ne ovat lisäätyneet hurjasti pihassani.


 Moni kysyy minulta mistä hankin taimeni. Monet kasvit ovat tulleet minulle jakotaimina. Muut olen ostanut pääosin Hong Kongin puutarhaosastolta tai Viherpeukaoilta. Ne honkkarin "4 kympillä" perennarullakot ovat täyttäneet tasaisesti pihaani. Sitä jostain syystä ihmetellään. No, tässä vieressä ei ole oikein muuta, ne ovat edullisia ja hyväksi todettu. Yksikään taimista ei ole kuollut. En edes jaksaisi laskea paljonko niitä pihassa on.


Tykkään tosi paljon kaikista mintuista. Tämän kesän hankinta on mirrinminttu 'Six hills giant", joka on hieman korkeampi lajike.


Ensimmäiset pionitkin kukkivat jo. Tämä varhainen lajike taitaa olla joku maatiainen. Olen sen jakotaimena saanut ja se on niin kestävä, että olen siirtänyt sitä nuppuineen välillä ja siitä huolimatta se kukkii. Harvinaisen sitkeä pioniksi. 

On ihana ajatella, että kesä on vasta alussa ja niin moni ihana kasvi vielä näkemättä!

SHARE:

23 kommenttia

 1. Ihanan värikkäitä kesäkuvia! Meillä on taas harmaata:( jospa aurinko näyttäytyisi taas täälläkin ja saisi pihan värikkäämmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on täälläkin tänään. Hyvä päivä tehdä töitä. Olen jo muutamassa viikossa oppinut, että kun aurinko paistaa on aika pitää vapaapäivä. Yrittäjän arjessa on puolensakin :)

   Poista
 2. Ihanan iloista ja pirteää! Sitä kaipaa tänne vesisateisiin. Tuo pioni on mahtavan syvän punainen.
  Ja tuo ajatus, että kesä on vielä alussa ja niin moni ihana kasvi näkemättä, on niin täynnä ihanan toivorikas. Eilen ajattelin, että juurikin tämän paljon puhutun ´kylmyyden` ansiosta, kaikki kukat kestää tavallista pidempää ja juhannusruusukin availee ihanan rauhallisesti nuppujaan. Kaikki ei ole hetkessä ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sama meininki juhannusruusun kanssa. Toivon tosin helliä sateita, että pioni ei ole hetkessä mennnyttä kalua :D

   Poista
 3. Upean värinen pioni! Minäkin pidän ruskoliljoista ja mintuista.

  Sateet ovat saaneet kaikki paikat meillä pysymään todella vehmaina, joten paljon kukkia on vielä luvassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen perustanut tänä kesänä niin isot istutusalueet, että en olisi voinut parempaa säätä toivoa. Muuten saisi olla koko ajan kastelemassa. Nyt on onneksi tuulikin jo vähän hellittänyt.

   Poista
 4. Upeita aaltoja kukkameressä. Omassa puutarhassani kasvaa myös samannäköinen maatiaispioni. Se on ahkera, vaatimaton ja helppo levittää jakamalla. Pärjää hyvin kauneudessa aatelisille sukulaisilleen. Ruskoliljan kukinta on upea ja perinteiset perennat ovat konstailemattomia ja runsastuvat hyvin viihtyessään. Teillä on upea hyötyparveke.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekö joku vastaava maatiaispioni kyseessä. Ja se todella on yhtä kaunis kuin korean nimet omaavat lajikkeet. Minäkin olen tätä huoletta jakanut ja siirrelyt sinne ja tänne :D

   Poista
 5. Samannäköistä pionia minäkin siirsin syksyllä ja hyvin kukkii! Pihaa runnovat uroskoirat ovat myös varsin mieltyneitä tähän kyseiseen kukkaan ja merkkailevat sitä tasaiseen tahtiin. Ei ole moksiskaan :D

  Ehkä mullakin vielä jonain kesänä on yhtä huikeita kukkapenkkejä, kunhan saan taltutettua tuon vuohenputkimeren. Ajattelin peittää mansikkakankaalla muutamaksi vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin aikanaan samaa mansikkakangasta, mutta jotenkin sen tuijottaminen kaksi vuotta tuntui aika kestämättömälle. Tänä vuonna tormakoiduin. Kaivinkone raapi pintaa tunnin ajan ja lisäksi raadoin pari viikkoa kaivaen rikkoja ylös (noin 30 kottikärryllistä). Ja nyt se alkaa olla valmis. Kyllä kannatti. Säkin pystyt samaan :)

   Poista
 6. Minäkin olen ostanut Honkkarin taimia ja yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat menestyneet hyvin. Hinta laatu suhde on siis kohdillaan. Kaunis pioni. Kaikki kasvit joihin liittyy jokin kiva muisto ovat erityisen merkityksellisiä ja rakkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin mäkin ajattelen. Pieniä ovat taimet ja valikoima mitä sattuu milloinki, mutta hinta-laatusuhde on kohdillaan.

   Poista
 7. Honkkarin "neljä kympillä" -taimia on minunkin puutarhassani monen monta satsia jo aiemmilta kesiltä ja hyvin kasvavat. Sitä katsos säästää ostamalla edullisia kasveja voidakseen sitten ostaa toisaalta niitä kalliimpia.
  Tuollainen aikaisin kukkiva maatiaispioni olisi mukava omassakin pihassa. Samoin ruskolilja puuttuu yhä. Ajan usein erään hevostallin ohi, jonka seinustalla kasvaa ja kukkii vuosi toisensa jälkeen upeita ruskoliljoja ja joka kerran ajattelen, että noita täytyy hankkia. Vielä on hankkimatta, mutta täytyyhän sitä tavoitteita olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ajattelen noin. Puissa ja pensaissa en halua niin säästää vaan mieluiten suomalaiset taimet niissä. Perennoja kasvatan siemenestä ja ostan edullisemmin.

   Meillä pitäisi olla bloggaajien taimienvaihtotapahtuma. Joskus siitä turistiinkin hernepensaan väen kanssa. Eikö olisi mahtava idea? :)

   Poista
 8. Oi, sulla jo pioni on kukassa. Meille mökille muutti viime syksynä joku tuollainen samantapainen matalampi lajike, isovanhempien pihasta peruja ja siinä on kyllä jo komeat nuput ja jos lämpöä piisaa, voisi sen kukat olla jo auki ensi viikonloppuna. Sitä odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lajike on yleensä vielä aikaisemmassa. Saattaa kukkia jo ennen juhannusta. Onneksi tämän jälkeen tulee vielä 3 lajiketta, niin pioneja saa ihastella pidempään. Tykkään myös, kun tämä on niin matala.

   Poista
 9. Olikos se niin, että noita ruskoliljoja on aikanaa istutettu pihalle karkoittamaan myyriä? Meillä maalla niitä kasvaa myös.
  Kauniisti kukkii sinulla piha:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ole kuullut tuon saman, mutta en tiedä onko se urbaania legendaa. Toki se on totta, että myyrättykkää joistain sipuleista paljon enemmän. Mulla ne ovat kyllä jättäneet ihan kaikki liljat rauhaan.

   Poista
 10. Näyttääpä ihanalle, varsinkin tuossa ekassa kuvassa!
  Ruskoliljat ovat tosiaan siitä jänniä että niitä näkee kauan sitten autioittuneiden talojen pihamailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin uskomattoman kestävä ja kykenee pitämään puolensa myös rikkojen seassa. Lisäksi se lisääntyy sivusipuleiden lisäksi siemenestä mikä takaa sen pärjäämisen paremmin.

   Poista
 11. Ihana yhdistelmä pionia ja kesäpikkusydäntä.
  Kierrättämisestä juontuu mieleen talitinttirasvan ympärillä oleva tiivis verkko, joka varmasti pitäisi rakeet sisällään. Pieneen läpinäkymättömään ruukkuun olisi passeli. Nyt siis kaikki verkotkin talteen...

  VastaaPoista
 12. Ruskoliljat on minunkin lapsuuden muistoissa <3 Ihana kun niitä nyt on omassa pihassa, itse hankittuna ja anopilta perintönä saatuna. Tänä kesänä näyttää siltä että ovat tykästyneet ja lisääntyneet ihan roimasti, huippua! <3

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig