sunnuntai 31. tammikuuta 2016

KEVÄÄN KASVIMAASUUNNITELMA

 Yllätän itsenikin jokakesäisellä suunnitelmallisuudella keittiötarhani suhteen. 
Otan yleensä aika rennosti omat puutarha-asiani työn vastapainona. Mutta keittiötarha on eri juttu. Mietin joka kesä mitä uutta haluan kokeilla ja mitä ei niinkään kulununt viime vuonna. Samaan syssyyn mietin kasvimaan kukat ja huolehdin siitä, että kiertoviljely toimii.


Punakosmoskukka yllätti minutkin sillä miten hyvin se sopi keittiöpuutarhaan, vaikkei se mikään tyypillinen kasvi sinne olekaan. Oli kiva, että koko kasvimaa ei ollut niin oranssinkeltainen samettikukista ja kehäkukista. Myös neidonkukka on ollut yksi keittiöpuutarhani kukista jo monta muotta.


Viime vuonna kokeilin mangoldia pinaatin korvaajana. Minä ihastuin. Muu perhe jäi kaipaamaan pinaattiaan. Ensi kesänä kasvavat molemmat. 


Olkoon kuinka trendikäs hyvänsä, niin lehtikaalia saa riittää suht pieni määrä. Sen sijaan lisää perunaa, porkkanaa ja punajuurta. Niissä aion hullutella lajikkeilla. Jatkajien joukossa on myös maa-artisokka, pavut, retiisit ja herneet. Toivon, että mansikka tuottaisi ison sadon!


Ja iisoppiaita olisi ihana! En tiedä jaksanko, mutta saahan sitä unelmoida!

SHARE:

26 kommenttia

 1. Kiitos kauniista, herkullisen näköisistä kuvista. Punakosmos on yksi suosikki-kesäkukistani. Hienoa, että olet löytänyt hänet hyötytarhan kaunistajaksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmokset ovat munkin suosikkeja. Aiemmin niitä on tosin ollut parvekkeella. Tuntui, että pääsivät enemmän oikeuksiinsa kaikean vihreän keskellä. Ja kiitos <3

   Poista
 2. Väri-iloittelu keittiötarhassa on kyllä piristävää ja kosmoskukka on vallankin sopiva ilahduttamaan! Mukavaa kun kasvien värivalikoima on niin valtava...ihana tuo mangoldisi keltaisena ja upea punainen lehtikaali, värit ovat herkullisia herkullisen sadon lisäksi. Kaunis on keittiöpuutarhasi! Löysin Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta appelsiinitimjamin, tilasin tietenkin, sitruunainen ja kirjavalehtinen mulla onkin jo. Jokos olet kylvänyt pelakuut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän myös etsiä lajikkeita, joissa olisi muutakin kuin vihreää. Ja kaikki sitruksiin kallellaan olevat lajikkeet ovat mun heikkous.

   Hahhaa....Joku muisti mun pelakat. Toinen harrastaja tietenkin! Mä yritin talvettaa ne. Kuolivat ekojen joukossa. Tietoisesti kävelin pois, vaikka siemeniä nypläsinkin kaupassa. Pakko käyttää tila järkevämmin. Me oltiin hukkua taimiin viime vuonna!

   Poista
  2. Siskon kaveri talvettaa pelakuut pistokkaina eli syksyllä hyvissä ajoin ottaa pistokkaita ja juurruttaa ne, ja ne kai talvehtivat paremmin tai hyvin kuitenkin. Täytyy kokeilla, tilaa ne eivät kuitenkaan vie kovin paljoa. Mulla on tosin Suvikummun Marjalta saatu pistokas terhakkaana koko talven purkissaan kasvanut eli taidan kokeilla ensi syksynä, jos muistan.

   Poista
  3. Mä kokeilen tuota kans. Unohdin syksyllä, vaikka se oli vuosi sitten mielessä. Mulla ei täällä pelakat yksinkertaisesti talvehdi. Masentavaa! Sen sijaan suht hyvänkokoiset laventelipuut on ihan iskussa ja iso kalamondiinikin lasketaan vielä eläväksi. Hyvä niin päin! En raaski niin kalliita joka kesä ostaa.

   Poista
 3. Mukavia suunnitelmia. Nyt on hyvää aikaa haaveilla ennen varsinaisia koitoksi :)
  Ajattelin sinun viime kesäisistä kokemuksista intoontuneena kokeilla myös tuota mangoldia. Tilasin hyötykasviyhdistyksen katalogin ja nyt sitä selailen ja mietin, mitä laitan kotipihaan ja mitä maalle. Kotipihalla kokeilen vähän erikoisuuksia, malla mennään perinteiden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jako! Erikoisuuksia on ihana seurata päivittäin. Tutut ja varmat menee vasemmalla kädellä :D Kokeile perunaerikoisuuksia! Ihan parasta oman pihan antia. Ne on ihan eri maata kuin Timot ja Siiklit :D

   Poista
  2. Onko sulla suositella jotain perunasuosikkia? Mä kasvatan yleensä isän siemenperunoiden jämät eli käytännössä siikliä, mutta olisi kiva kokeilla muutakin. Mitkä on sun suosikkeja?

   Sini K.
   Kasvihormoni-blogista

   Poista
  3. Mä tykkään eniten Mayan Goldista ja Pink Fir Applesta. Myös Duke of York ja Highland Burgundy Red olivat tosi hyviä. Melkeinpä kaikki erikoisuudet ovat olleen tosi hyvänmakuisia. Kiinnitä huomio kuvauksessa myös jauhoisuuteen / kiinteyteen sen mukaan mitä käytät. Moni hehkuttaa myös parsaperunaa. Itse en ehkä sen hienouden päälle niin ymmärtänyt. Noita erikoislajikkeita löytyy esim. Hyötykasviyhdistykseltä. Olen aina ihmetellyt miksei noita erikoisuuksia löydy messuilta. Se olisi just oikea aika vuodesta ostaa siemenperunat. Sen sijaan siellä on paljon taimia, jotka kuolee kotona ilman lisävaloa.... Voi kun joku toisi ne sinne.

   Poista
 4. Kivoja aikomuksia. Iisoppiaita kuulostaa ihanalta. Itsellein iisoppi on ihan vieras kasvi. Viime vuonna kasvatin mangoldia, mutta se teki vain kukkavartta. Olisiko sää ollut liian kylmä sille. Siemenpussin loput pitää kylvää nyt keväällä ja kokeilla onnistunko siinä. Lehtikaali kasvaa niin pontevasti, että kaksi tainta riittää hyvin ja meillä siitä riitti vielä jäniksillekin talviruuaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on pergola luomassa suojaisan mikroilmaston. Lisäksi harsot pysyvät tiukasti paikoillaan heinäkuuhun asti. Mä otan aina melko varman päälle lämmön kanssa. Kokeile ihmeessä uudelleen. Viime kesä oli melko surkea!

   Poista
 5. Kasvimaasuunnitelmalle olisi tosiaan nyt otollinen aika. Tuota magnoldia tarvitsisi meidänkin kokeilla vaikka pinaatti on kyllä takuuvarma =) Tänä vuonna vaan kun noissa juureksissakin kun onnistuisi. Meillä on niin viheliäisesti ollut jotain juurimatoja noiden porkkanien kimpussa. Onkos sulla jotain hyvää vinkkiä takataskussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mangoldi sopisi teille jopa paremmin kuin pinaatti. Se pysyy tietyn kokoisena ja on koristeellisempi kuin pinaatti. Voit valita esim. punaisen ja keltaisen ruodin. Sitä voi käyttää pinaatin tavoin ja ei tarvitse ryöpätä. Se tosin on kylmälle arempi kuin pinaatti.

   Teillähän on jokun laatikko potagerissa? En yleensä suosi mitään kankaita suodatuskankaita pohjalle, mutta se olisi yksi keino. Eristät pohjan kankaalla ja laitat puhtaan kasvatusalustan pussista. Ja suojaat tiiviillä harsolla kesäkuun ajan. Murkut ei tykkää vedestä, eli vettä päälle, jos niitä ilmaantuu laatikkoon. Noi nyt olisi alkuun suht myrkyttömät ohjeet. Ja jos haluaa turvautua kättä pidempään, niin katsoisin mitä Neudorffin valikoimasta löytyy.

   Poista
  2. Mahtia - kiitos kovasti vinkistä =) Ajattelinkin tehdä porkkanaruutuun oikein kunnon maanparannuksen heti ensitöikseni keväällä.

   Poista
  3. Jotenkin sun kohdalla en epäile sekuntiakaan etteikö tuo tapahtuisi. Tuhannen muun asian lisäksi :D

   Poista
 6. Suunnitteluun on hyvä lähteä, kun on juuri sinun laillasi kokemukset taustalla. Niiden pohjalta on hyvä lisätä sitä sun tätä, vähentää tuota - ja ehkä jättää joku kokonaan pois! Suunnittelu on innostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varmaan töiden takia niin leväperäinen oman pihan suunnittelussa, että kotona haluan vaan hullutella, mönkiä ja kokeilla. Keittiöpuutarhan suhteen olen onneksi tavoitteellisempi. Ja kokemus ja koulutus kyllä helpottaa siinä, että suunnittelu nopeutuu huomattavasti.

   Poista
 7. Muistanko oikein, että iisoppia käytettiin aikoinaan suomalaisessa muotopuuutarhassa paljonkin aitana. Varmasti ihana näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistat. Musta Suomessakin voitaisiin suosia näitä matalia rajauksia. Iisoppi sopii siihen täydellisesti. Siinä on vähän jopa sellaista laventelipellon meininkiä. Hernepensaan väki käyttää matalissa rajauksissa myös viiniruutaa. Se on ihan fantastisen näköinen potagerissa! Ihan pienikin pätkä yhtä lajia on tosi näyttävä elementti. Jopa pienempään pihaan! Harkitse Sussi :) Ja terkkuja ja paranemisia Rikulle <3

   Poista
 8. Kosmoskukat ovat munkin suosikkeja, kylvin niitä jo lapsuudessa kasvimaalle. Hienoa etukäteissuunnittelua, kasvimaasi oli viime kesänäkin niin upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihania. JOtenkin hankalia esikasvattaa. Kouliminen on ihan tuskaa, mutta suorakylvetyt kukkii taas myöhemmin. Luulen, että nakkaan suoraan penkkiin tänä vuonna :)

   Poista
 9. Iisoppiaita kuulostaa ihanalta!

  VastaaPoista
 10. Ihania suunnitelmia ja ihania kesäisiä kuvia juuri näitä kaipaisinkin! Harsoa pitää muistaa hankkia tälle keväälle ja mahtuisikohan perunamaalle muutama rivi jotain muuta kuin timoa..taytyykin alkaa paneutumaan omiin suunnitelmiin. Kukkia vihdoin myös meidän kasvimaalle! :)

  VastaaPoista
 11. No jesh, kohta pääsee tuonkin puutarhan osan kimppuun (kuulenko äänessäni epätoivoista optimismia, sillä taivaalta sataa juurikin lunta...)!

  VastaaPoista
 12. Suloinen tuo iisoppi, iisoppiaita on omaan potageriin saatava! Omalla puutarhakoululla kasvaa kasvimaalla joka vuosi kosmoksia, sieltä itse ne ekan kerran bongasin, ja hitsit ne sopivat kyllä sinne hyvin!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig