keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Versailles - omatoimiretki puistoon

Kävin perheen kanssa Pariissa viime viikolla. Itselleni kohokohta oli Versailles, jonka puutarhan olen halunnut nähdä aina. Jos samalla haluaa nähdä palatsin, kannattaa aikaa varata koko päivä. Meillä vierähti pelkästään puistossa pitkä tovi. Myös perheen teinit tykkäsivät kohteesta todella paljon, vaikka eivät jaakaan äitinsä intohimoa puutarhaan. 

versailles-omatoimiretki-100outdoor

Versaillesista puhutaan puutarhana. Käsite on mielestäni hieman alakanttiin. Kokonaisuus on suljettu jokaiselta sivulta ja muistuttaa erilaisten puutarhojen kokonaisuutta. Joukossa on myös isoja puistoja muistuttavia alueita. Nähtävää on hehtaari tolkulla. 

muotoonleikattu-aita-versailles-100outdoor

Versaillesiin oli todella helppo mennä julkisilla kulkuvälineillä. Juna Pariisista kestää reilusti alle tunnin. Osa junista oli nopeampia, mutta eroa oli korkeintaan 10 minuuttia, ja junia kulki tiheästi. Vaihtoja ei tarvitse tehdä, ja koska Versailles on päätepysäkki, ei siitäkään voi erehtyä. Asemalta kävelee noin 15 minuuttia Versaillesiin. Kannattaa huomioida, että kyltit (ja ihmisvirta) ohjaavat Versaillesin palatsiin, mistä ei pääse pelkästään puistoalueelle. Asemalta lähin sisäänkäynti puutarhaan on Queen´s Gate, joka löytyy helposti.

Versailles on 5 vyöhykkeellä Pariisista. Meillä oli joka päivä julkisiin kulkuvälineisiin 1 päivän Mobilis-liput. Versailles-päivänä otimme Mobilikset 5 vyöhykkeelle. Lipulla pääsi kulkemaan junamatkojen lisäksi loppupäivän vielä metrolla. Lippu maksoi alle 20 euroa. 

bosquet-versailles-100outdoor

Versailllesissa on paljon bosqueita eli vihreitä huoneita. Mielestäni hienoin oli heti Queen´s gaten sisäänkäynnin vieressä. Ylläoleva kuva on tästä bosquesta. Tunnelma oli mieletön, suunnittelu ja ylläpito silmiä hivelevä.

versailles-omatoimiretki-100outdoor

Versaillesin keskiosassa on isoja laajempia kokonaisuuksia, jossa on myös vesiaiheita. Katsomisen arvoisia nekin. Puistossa oli helppo suunnistaa, kun nappasi kartan. Puistoon on ilmainen sisäänpääsy ja sinne ei tarvitse varata lippua. Jos puistossa on musiikkiesitys, peritään portilla pääsymaksu. Meille sattui tällainen päivä. Klassista musiikkia oli yllättävän ihana kuunnella, kun se kuului joka puolelle puistoa. 

versailles-lorangerie-100outdoor

Suosittelen miettimään reitin etukäteen ja suunnistamaan kiinnostavimpiin kohteisiin ensin. Matkaa kertyy todella paljon. Puistossa ei ole montaa vessaa, joten ne kannattaa katsastaa kartasta heti alkuun. Toiletit olivat onneksi siistit.

L-orangerie-versailles-100outdoor

Ehdottomasti hienoin osa puutarhaa on L'Orangerie, jota pääsee katsomaan myös näköalatasanteelta. Näky oli livenä uskomaton. Ehdottomasti näkemisen arvoinen. 

versailles-100outdoor

Suosittelen myös kävelemään L´Orangerien läpi. Alue on täynnä hedelmäpuita kasvulaatikoissa. Näky oli hämmästyttävä. Alueen toiselta puolelta löytyi myös yllätyksenä yksi puutarhan kivoimmista alueista. Kuvia siitä alla. 

versailles-100outdoor

Suorakaiteen muotoinen alue on rauta-aidan takana, mutta tilaan pääsee. En ole varma missä käytössä rakennus oli, mutta se vaikutti hotellilta, koska sisään paineli turisteja avaimillaan. Alue oli rakennusten ja aidan rajaama. Nurmikkoa reunusti kauniit istutukset. Tämän tyyppisiä kukkaistutuksia ei ole puistossa mitenkään erityisen paljon. Alla kuvia vielä toiseen suuntaan.

versailles-100outdoor
versailles-omatoimiretki-100outdoor

Suosittelen lämpimästi, jos suuntaat Pariisiin 💜

SHARE:

3 kommenttia

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig