sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Perhospuutarha

Törmään töissä usein kysymykseen, millä kasveilla saa houkuteltua perhosia puutarhaan. "Esimerkiksi nokkosilla". Sitä vastausta ei ole vielä kukaan halunnut kuulla. On olemassa useita perennoja joiden medestä perhoset pitävät. Siivekkäitä on kuitenkin helpompi houkutella pihaan, kun tarjoat perennojen lisäksi niille suotuisat olosuhteet lisääntymiseen. 


Minulla on tontin laidalla iso nokkopöheikkö joka on vuosittain täynnä nokkosperhosen munia. Meillä liihottaa muitakin perhosia, mutta nokkosperhosia on erityisen paljon. Niiden suosikkeja ovat tällä hetkellä mirrinmintut ja salvia.


Jokin näissä viehättää minua. Napsin kuvia perhosista lähes päivittäin. Myös kitkeminen on viihdyttävämpää, kun ympärillä liihottaa perhosia. Nokkosten lisääminen kompostin taakse on pieni teko itselle, mutta iso ekoteko perhosille.


Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

SHARE:

12 kommenttia

 1. Omankin pihani reunamilta löytyy nokkospöheikköjä. Niistä on perhosten lisäksi myös hyötyä itselleni ilmaisen lannoitteen muodossa, kun tekee nokkoskäytettä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä teen myös käytettä. Alkukesästä niitä syödään meillä paljon ennen kuin mangoldi ja pinaatti ehtivät kasvaa pituutta.

   Poista
 2. Kauniit kuvat,etenkin tuo keskimmäinen on loisto-otos. Onkohan nokkosperhonen vähentynyt. Itse en ole nähnyt montaakaan yksilöä tänä kesänä. Syötävää kyllä toukille ainakin meidän tontilla riittää, mutta onko kato käynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikein tiedä. Nokkosta on kyllä aina ollut paljon. Enemmän mua mietityttää niittyjen väheneminen, koska se on niin oleellinen perhosille ja muille keto/niittyeläimille. Senkin takia nämä kotipihojen ekoteot ovat niin merkityksellisiä. Mä huomasin perhosten ja pörriäisten lisääntymisen, kun nokkonen sai rauhassa levitä varjoiselle paikalle (se on ainoa kasvi siellä) ja lisäsin oleellisesti perennojen määrää ja valikoimaa. Tietyt perhoset selkeästi suosivat jotain tiettyä kukkaa, kuten nuo noita kahta mainitsemaani. Sitruunaperhosia on nyt näkynyt myös enemmän. Amiraaleja sen sijaan vähemmän. En tiedä miten ne liikkuvat ja vaihtavat asuinpaikkaa.

   Poista
 3. Huomasin ihan saman ilmiön, nokkospuskan kukat olivat ihan täynnä perhosia, joten jätin nokkoset vielä repimättä. Myös oregano ja punahatut vetävät perhosia puoleensa, silloin yleensä räpsin niistä paljon kuvia.

  VastaaPoista
 4. Nokkosperhoset ovat harvinaistumaan päin. Todella hyvä teko pitää nokkosia pihassa ihan vain perhosia varten.

  VastaaPoista
 5. Meillä on paljon nokkosia pihalla, koko tonttia oikeastaan kiertää nokkospuskat, mutta perhosia ei ole näkynyt :(

  VastaaPoista
 6. Minullakin on juuri tuosta syystä nokkia pihalla:)

  VastaaPoista
 7. Nokkosia löytyy meiltäkin reilusti, onpahan perhosen toukille syötävää;)

  VastaaPoista
 8. Nokkosia löytyy meiltäkin, mutta ei perhosia paljoakaan jostain syystä, muita pörriäisiä kylläkin varmaan tavallista enemmän, uskon. Kauniit kuvat!

  Edellisen postauksen ihanan helmiäisen vanhan roosan punaiset varjoliljat, upeita ja hienot kuvat!

  VastaaPoista
 9. Voi että, tästä syystä minä vähän harmittelen kun nokkosta ei ihan pihan liepeillä kasva.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig