tiistai 11. lokakuuta 2016

Helppoa arkiruokaa




Kahden alakoululaisen äitinä ajaudun usein pitelemään sitä ainaista jauhelihaa kaupan tiskillä. Harvoin jaksan miettiä mitä uutta ja innostavaa tekisin siitä tällä kertaa. Tavoitteena on, että allergiaperheen pöydässä olisi korkeintaan kaksi erilaista lämmintä ruokaa kerrallaan. Aika ei ole kullannut muistoja ajasta jolloin allergiavapaiden ruoka-aineiden määrä laskettiin kahden käden sormilla. Aihe on vieläkin hieman herkkä, enkä mielelläni ota vastaan vinkkejä tai ohjeita tutuilta, lääkäreiltä tai ravitsemusterapeuteilta. Kokemus ja aika ovat ollet parhaita oppaita siihen mikä meillä toimii.


Innokkaana hyötyviljelijänä on ollut hieman surkeaa, että lapset eivät ole voineet syödä kuin murto-osan viljelemistäni vihanneksista. Sitäkin onnellisempi olen jokaisesta ruoka-aineesta mitä listaan on saatu lisättyä. Ja vaikka juurekset maistuvat vielä hieman oudolta esikoisen suuhun, voidaan meilläkin tehdä niitä ihan samoja keittoja kuin muillakin (vain pienin rajoituksin). Ja niitä keittoja minä kaipasin eniten. 3/4 perheestä saman soppakulhon äärellä on jo arkisen juhlan paikka!


Kasvissosekeitto on mitä parhain arkiruoka ja maistuu tosi hyvältä kymmenen vuoden tauon jälkeen. Sinne on helppo surauttaa joukkoon lähes mitä vain keittiöpuutarhasta vielä nousee.  Kylvin erityisesti porkkanoita niin paljon kuin sain mahtumaan. Olen kyllä kaikkien juuresten ystävä.


Mitä teillä syödään tänään?

Leppoisaa tiistaita!

SHARE:

33 kommenttia

  1. Lovely pictures this autumnday!
    Titti

    VastaaPoista
  2. Ihania, houkuttelevia kuvia kasviksista, juureksista. Olen yrittänyt koko ajan lisätä kasvisten määrää ruuissani, en kuitenkaan vieläkään ole tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ihan sama. Olen viime vuodet lisännyt kasviksia ruokavalioon roimasti sekä vähentänyt lisäaineiden määrää. Vielä on hakusessa miten allergiaperheessä päästäisiin enemmän käsiksi kasviruokiin.

      Poista
  3. Kasvissosekeitto on kyllä hyvää! Samaa ongelmaa pyörittelin aamulla laatiessani miehelle kauppalistaa. Meillä ei kovin monia allergioita ole, mutta pyrimme syömään koko perhe maidotonta ja gluteenitonta ruokaa, koska geenit aiheuttavat lapsillemme alttiuden reagoida molempiin. Tänään taidetaan tehdä paellaa kanalla ja huomenna lasten toiveesta lohikeittoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun lapsetkin toivovat jotain ruokaa. Silloin tietää sen olevan menestys. Musta olisi ihana tehdä ruoat gluteenittomana, mutta menee meillä liian vaikeaksi. Jos se on helppoa teen itselleni gluteenittoman version.

      Poista
  4. Ihanan värikkäitä raaka-aineita!

    Ruuanlaitossa on (tai siis oli silloin kun pojat oli vielä pieniä ja kasvuikäisiä) mulle haastavinta juurikin se mielikuvituksen puute, jonka takia oltiin lähinnä sillä linjalla, että mitähän siitä jauhelihasta tänään tekis, spagettikastiketta vai makaronilaatikkoa.. Ja koko ajan vähän huono omatunto siitä, että saako ne nyt varmasti tarpeeksi kaikkia ravintoaineita. Onneksi oli kouluruoka, joista poikien suosikkeja oli mm. pinaattilätyt (söivät kuulemma aina kavereidenkin annokset, kun kavereille ei maistunut :)) ja ohrapuuro.

    Saati sitten, jos on vielä paljon allergiaa rajoitteena, niin kyllähän se tosiaan haastavaksi menee. Ja varmaan tosiaan niitä pohjimmiltaan hyvää tarkoittavia neuvonantajia riittää, mutta kyllä se niin on, että oma kokemus on paras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja omat vihannekset myös maistuvat enemmän. Varsinkin porkkanat ovat ihan omaa luokkaansa. Meilläkin pinaattiletut on suosittuja ja munattomana mahdollisia koko perheelle. Teen vastaavia myös mangoldista. Ryöppään ja pakastan omaan satoa. Kuutioista on helppo tehdä talvellakin omia lettuja :)

      Ymmärrän hyvin tuon hyvän tarkoittamisen neuvoissa. Kai niitä kuitenkin on kuullut niin paljon vuosien varrella, että olen tullut hieman allergiseksi niille :)

      Poista
  5. Kauniita kasviskuvia! Kasvissosekeitto on myös yks mun lemppareista. Nam :) /Pia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin! Ja jo pelkät vihannekset ovat niin herkun näköisiä :)

      Poista
  6. Meillä löytyi nyt keliakia yhdeltä lapsenlapselta, joten niinä päivinä kun hän on meillä, täytyy ruokalista tsekata. Onneksi kasvikset maistuvat, tänään tehtiin artisokkakeittoa maa-artisokasta, perunasta ja porkkanasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokkakeitto täälläkin on tarkoitus valmistaa lähiaikoina :)

      Poista
  7. Kasvissosekeitto on ihanaa ruokaa arkeen ja juhlaankin vaikka alkuruoaksi. Kasvissosekeitossa on vielä se hyvä puoli, että siihen voi upottaa kaikenlaista sellaistakin, mitä lapset ei välttämättä muuten mielellään söisi. Ylipäätään tykkään ihan valtavasti keitoista ja nehän vain paranevat lämmitettäessä.

    Vanhemmat haluaisivat valmistaa jälkikasvulleen monipuolista ja terveellistä ruokaa. Siihen ei vain aina ole aikaa ja voimia, kun arjen pyörittäminen on muutenkin usein niin hektistä. Olen muutaman kerran kysynyt omilta lapsilta, mistä ruoista he lapsina pitivät eniten ja vastauksena on juurikin pinaattiletut ja maksalaatikko kotona sekä koulussa mannapuuro. Aika yksinkertaisista ruoista lapset loppujen lopuksi tykkäävät. Aikuinen ajattelee asioita monimutkaisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä esikoinen toivoo makaronilaatikkoa. Joka kerta kun kysyy :D Harvemmin lapsilla sellaista valtavaa suosikkirepertuaaria on. Itse lähinnä sitä monipuolisuutta kaipaisin :)

      Poista
  8. Hienot kuvat!

    Meillä laitetaan usein ruuaksi pilkottuja kasviksia (kaikkia mahdollisia) paistumaan pannulle, lisäksi linssejä tai papuja. Mausteeksi yrttejä omalta pihalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mä harrastan myös tuota. Uunijuurekset on maailman helpoin ja herkuin myös.

      Poista
  9. Kasvissosekeitto on niin namia <3 Meillä vaan kukaan muu ei tykkää siitä, niin teen sitä harvemmin ja nautin sitä sitten useana päivänä :D Varmasti ihanaa kun saatte lisää vaihtoehtoja allergioiden helpottaessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hämmentävää syödä ihan eka kertaa samaa (hyvin yksinkertaista) ruokaa koko perhe. Eksoottista :D

      Poista
  10. Kauniit kuvat. Niin herkullisen näköistä. Kasvissosekeitto maistuu myös täällä Pohjois-Karjalassa. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä monen suosikki. Ja helppokin vielä :)

      Poista
  11. Kasviskeittoa meilläkin! En jaksanut tehdä soseeksi, mutta keitin kurpitsakuutioita, porkkanaviipaleita ja varsiselleriä sekä pari kasvisliemikuutiota. Parempaa tulisi vielä ruokakermalla tai sulatejuustolla, mutta kun pitäisi syödä vähäkalorista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä unohdin sen vähäkalorisen ja laitoin ruokakerman :D

      Poista
  12. Hitsi, just syötiin miehen kanssa pastaa, mutta voitko uskoa, että kun 18-vuotias miehen alku on kotona ja häneltä kysyy toiveruokaa, sosekeitto on listalla ykkösenä. Ihan sama, mitä kasviksia sinne upottaa, kaikki maistuu :)Mukavaa viikkoa, terkuin Suska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit hyvällä mielellä huokaista kasvattaneesi nuoren miehen joka tykkää kasviksista :D Hyvä sä!

      Poista
  13. Meillä syötiin tänään lohikeittoa.

    VastaaPoista
  14. Tein viime viikolla kurpitsasosekeittoa kermalla höystettynä. Piti ostaa myskikurpitsa, mutta vahingossa ostin sellaisen pyöreän oranssin! Nyt jääkaapissa odottaa aito myskikurpitsa. Tein juuri illalla borschkeittoa huomiseksi. Lounas odottaa etätyöntekijää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsakeittoa mäkin mietin. Olen aina vierastanut sen makua, mutta ajattelin antaa mahdollisuuden ja kasvatin kurpitsaa. Saahan siitä ainakin lyhdyn :D

      Poista
  15. Arvaa kuka meni tän postauksen luettuaan eilen tekemään kasvissosekeittoa? :)
    Kuvasi sai veden herahtamaan kielelle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainekset varmaan löytyykin suoraan pihasta :D Joku tossa keitossa houkuttaa. Väri ainakin :D

      Poista
  16. Kasvissosekeitto on aivan namia :P, siihen vielä loraus kermaa niin kyllä kelpaa. Tänään väsään varmaan lasagnea :).

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig