maanantai 3. lokakuuta 2016

Lipstikkasuola ja yrtinkuivausta

Oma yrttisuolan valmistus ja yrtin kuivaus on helppoa. Keittiöpuutarhassani on viimeiset hetket kuivata loppu yrttisato talvea varten. Sunnuntai oli juuri sopivan leppoisa tähän hommaan. Kynttilöitä, musiikkia, kahvia ja mieluinen käsityö. Uuni hoiti loput.


Leikkasin yrtin varsineen, pesin ne ja asettelin ilmavasti leivinpaperin päälle. 70 asteessa yrtit kuivuvat kärähtämättä. Kuiva yrtti on helppo rapsia pieneksi. Varret jäävät käsiin ja purkkiin päätyy vain hienoksi murentuva yrtti, joka on säilyttänyt kesäisen vihreän värinsä. 


Lipstikkasuola korvaa lihaliemikuutiot sipuli- ja lisäaineallergisten perheessä. Kuiva lipstikka ja ruususuola on oiva vaihtoehto niille, jotka haluavat välttää lisäaineita. Maku muistuttaa yllättävän paljon lihalientä. Kaadan sekoitusta suoraan maustemyllyyn ja rouhin keittoon. Yrttisuolaan voi sekoittaa makunsa mukaan omat suosikit, joille tietää olevan usein käyttöä. Hauskat lasipurkit ostin Tigerista.


Kuivaan ja säilön kasvimaan antia hiljalleen talven varalle. Suosittelen!

Ihanaa ja leppoisaa viikon alkua!

SHARE:

7 kommenttia

  1. Kiitos vinkistä! Minulla on paljon lipstikkaa vielä pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä saa kuivata aika isoja määriä. Jotenkin se vaan kutistuu uunnissa :D

      Poista
  2. Mitenköhän toimisi tinjamisuola...!?! Tinjamia kun tuli runsaasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä mietin sen niin, että mihin ruokaan käytän suolaa ja jotain yrttiä tai yrttiyhdistelmää. Timjamisuola kyllä kuulostaa oikein hyvältä :)

      Poista
  3. Kiitos vielä tästä lipstikkasuola -vinkistä! Meillä juurikin vältellään ruoassa turhia lisäaineita, joten tämä menee kokeiluun ensi vuonna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähän taisit kertoakin, että omien yrttivarastojen kuivaaminen oli pitkään sun haave :) En voi sietää lipstikan hajua käsissäni, mutta niin oiva tuo lipstikkasuola on, että näen sen vaivan :)

      Poista
  4. Yes, kiitos Kati! Kuivatan aina lipstikkaa, mutta nyt lisäänkin suolan joukkoon. Vielä ehtii onneksi.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig