torstai 15. maaliskuuta 2018

Koulinta - pala kakkua!

Koulinta on helppoa, kun muutama niksi on hallussa. Homma on rasittavan sotkuista. Varaan aina suojapaperia, valmiiksi pestyjä puhtaita purkkeja, muutaman pitkän puutikun, mukin jossa on vettä (tikun huuhteluun), sakset, ruukkusoraa ja kesäkukkamultaa. Näillä pääsee jo tosi pitkälle. Ehdottomasti välineurheilulaji tämäkin!


Kastelen mullan aina kunnolla toimintaa edeltävänä päivänä. Pehmeästä mullasta taimi irtoaa helpommin, ja varsi ei katkea kovin todennäköisesti. Sorkin juuriston suuntaan vain ja ainoastaan puutikulla. Nakkisormet ovat hentojen varsien pahin vihollinen. Ei ole kerta eikä kaksi, kun taimi on katkennut, kun en ole malttanut tehdä hommaa kunnolla. Maltti on valttia tässäkin. Niksin tärkeys korostuu, mitä tiiviimpi pikkutaimien kasvusto on. Taimi nostetaan a-i-n-a lehdestä, ei ikinä varresta. Tai kokeile ihmeessä kerran niin muistisääntö istuu sen jälkeen visusti mielessä. 


Parhaat purkit ovat ihan tavallisia tölkkejä. Sama koko ja kantikkuus mahdollistavat sen, että purkit saa tiiviisti vierekkäin ja tilaa säästyy rutkasti. Neliskanttiseen purkkiin mahtuu hyvin multaa. Pohjalle muutaman sentin kerros ruukkusoraa ja päälle kesäkukkamultaa. Tämäkin multa on syytä kastella huolellisesti jo ennen kuin koulittava taimi edes lähestyy purkkia. Kosteaan multaa tehdään nakkisormen paksuinen syvä reikä. Lehdestä roikottaen taimi lasketaan reikään ensimmäisten lehtien syvyydelle. Multa tiivistetään huolellisesti ja hellästi painellen. Jos juuri on superpitkä, kannattaa sen päästä mieluummin leikata pieni pala pois sen sijaan, että kieputtaisi juuren kerälle purkin pohjalle. 


Näillä vinkeillä pitäisi onnistua. Sitten vain kohti kukkivaa ja satoisaa kesää. 

Ihanaa viikonloppua!

SHARE:

16 kommenttia

 1. Tosi hyvät vinkit, noilla onnistuu varmasti. Itsekin tykkään käyttää juuri puutikkuja koulimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama. Paras työkalu hommaan. Ihanaa viikonloppua Riina :)

   Poista
 2. Hyvät vinkit. Itse teen usein niin, että kopautan kaikki koulittavat taimet yhtenä könttinä pois purkistaan ja alan siitä jakaa multapaakkua osiin. Tällä tavalla tehtynä taimen juuristo jää usein kivasti omaan pikku multapaakkuunsa ja on helppo asetella uuteen ruukkuun. Uudelleen juurtumiseenkaan ei varmaan mene aikaa, kun juuret eivät missään vaiheessa ole edes olleet paljaana. Sotkuisempaa se kyllä on kun tuo esittelemäsi tapa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulintaa on haastava selittää. Mulla ei kaikki taimet kestä tuota kippaamista. Mä tökin myös niin, että juurille jää pieni multapaakku mukaan. Paljon parempi tosiaan taimille, että juuret ei ole niin paljaana. Sotkuista hommaa aina vaikka miten yrittää siististi.

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä! Koulittavaa minulla ei tosin vielä ole, mutta senkin aika tulee kyllä vielä keväämmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tätä on pitkin kevättä. Kylvöt kun aloittaa jo tammi-helmikuun vaihteessa niin näitä riittää :D

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä. chilejä pitäisi viikonloppuna jo vähän koulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä en laittanutkaan, kun tila ei riitä ihan kaikkeen. Musta ne on nättejä. Kasvatan omani yleensä partsilla sen takia. Nyt menee ostotaimihommiksi.

   Poista
 5. Pieni teelusikka on myös hyvä apulainen koulimisessa. Ja tölkit, ei taimikasvatusta ilman tölkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan myös. Sillä on helppo nostaa sitä pikkupaakkua ja varsi menee tikusta. Tölkit on kyllä ihan parhaat!

   Poista
 6. Kiitos vinkeistä, koulittavat ovat vielä alkioasteella mutta kunhan joskus kasvavat asialliseen kokoon muistelen näitä neuvoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos näistä jotain vinkkiä irtosi :) Aika konkareitahan niin moni jo onkin :)

   Poista
 7. Tämmöiset purkit ovat ihan parhaita. Olen menossa tänään siemenkaupoille. Tomaatit ovat ostoslistalla. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa viikonloppua sinnekin. Omani juuri kylvin hetki sitten. Niitä sitten seuraavaksi :)

   Poista
 8. Ei kestä. Hommaan jää koukkuun. Varo vaan :D

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig