torstai 2. elokuuta 2018

Viherkasvit parvekkeella

Viherkasvit viihtyvät hyvin ulkona koko kesän. Se on sisäkasveillekin kasvukautta kuten muillekin kasveille. Toki ne voivat sisälläkin paremmin kuin talvella, mutta ulkoilmalla on kasveille enemmän suotuisia vaikutuksia. 


Ulkona kasvit saavat enemmän valoa ja ilmankosteus on niille parempi kuin sisällä. Tämä korostuu erityisesti uusissa taloissa, joissa on usein koneellinen ilmastointi. Koska kasvupaikka muuttuu melkoisesti, on hoitovaatimus hieman toista kuin sisällä. Kasveja saa kastella yhtä paljon kuin kesäkukkia. Myös säännöllinen lannoitus on tarpeen. Kasveille parasta on niille suunniteltu viherkasvien ravinne. Itse lorautan veden mukana kesäkukkalannoitetta kerran viikossa, koska en jaksa erikseen puljata eri lannoitteiden kanssa. Hyvin on kelvannut sekin. Minulla on viherkasveja pitkin parveketta kesäkukkien seassa. Yhtäläinen hoito on kätevää. Ainoan poikkeuksen tekevät vettä varastoivat kasvit kuten kaktukset. Niitä kastelen vasta, kun multa näyttää täysin kuivalta.


Kannan viherkasvit ulos kesäkuun alussa, kun ilma näyttää lämmenneen. Jos kesän alku on viileä, odotan 10.6 asti ja kokeilen ensin yön yli yhdellä kasvilla. Karaisuksi riittää se, että kasvit ovat pari vuorokautta parvekkeen seinustan vieressä varjoisemmalla paikalla. Sen jälkeen niitä voi ripotella minne hyvänsä. Hoitoa helpottaa se, että meidän koko parveke on katettu. Paahde ei ole viherkasveille hyväksi.


Kasvit kasvavat ulkona verrattain reilummin kuin sisällä. Olen ostanut useita parin euron hintaisia pieniä taimia. Kesäulkoilu saa kasvit venähtämään reippaasti. Esimerkiksi traakkipuu ja kilpipiilea ovat kasvaneet vauhdilla. Toki kasvu näkyy kaikissa muissakin kasveissa. 


Kilpipiilea tuottaa moninverroin enemmän poikasia ulkona kuin sisällä. Kasvit tuuheutuvat ja niitä voi jakaa uusiin purkkeihin. Sain tällaisen pienen jakotaimen Kukkalan Sannalta joku vuosi sitten. Nyt minullakin on kilpipiileaa jo useampi ruukullinen. Olen jakanut kasvia myös eteenpäin. En ihmettele, että kilpipiilea on tämän hetken trendikkäin kasvi. Se on upea ja kiitollinen hoidettava.


Ulkoilutetaanko teillä viherkasveja?

SHARE:

4 kommenttia

 1. Hieno ajatus viedä huonekasveja ulos kesäksi. Minä en ole aiemmin vienyt, mutta kun luin postauksesi niin innostuin viemään amppelissa kasvavan kaktukseni (nyt en muista sen nimeä, sellainen piikitön pehko) terassille. Saa nähdä kuinka viihtyy.
  Mukavaa elokuuta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Ihastuttava tuo Singer-jalusts,sopii hyvin kukkapöydäksi.Meillä on myös terassilla kukkia näin kesällä.Syksyllä taas siirrän sisälle.

  VastaaPoista
 3. Minullakin on melkein kaikki viherkasvit terassilla ja ovat kyllä viihtyneet hyvin. Ihan samalla kesäkukkalannoitteella olen kastellut ja ovat kasvaneet ihan silmissä. Saa nähdä, että ottavatko nokkiinsa, kun syksyllä siirrän ne sisälle....

  VastaaPoista
 4. Milloin on aika tuoda kasvit sisälle, mikä on alin lämpötila minkä viherkasvit sietävät?

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig