tiistai 18. syyskuuta 2018

Upeat daaliat

Daaliat todella pelastivat tämän syyskesän. Normaasti niin kukkainen vuodenaika on tänä vuonna kärvistellyt kesän kuivuuden jäljiltä ja kukinta on ollut niukempi. Daalioihin voi onneksi luottaa aina. Ne ovat täyttäneet pari isoa penkkiä keskellä pihaan. Niin ihania!


Talvetan daalioita. Määrä on niin suuri ja juurakot kookkaita, etten jaksa nimetä niitä. Putsaan juurakot, heitän ne turpeen kanssa säkkiin ja arvon paikat seuraavana kesänä. Kohtuu hyvä tulee aina. Satunnaisesti joku matala lajike jää isompien kaunotarten jalkoihin. On myös jännä nähdä mitkä lajikkeet ovat säilyneet talven yli. 


Oli lajike mikä hyvänsä niin parhaiten minulla säilyvät aina fuksianpunaiset daaliat. En tiedä mistä tämä johtuu. Vuosien saatossa niitä on kertynyt aika tavalla. Ne myös kasvavat kokoa joka vuosi. Nostovaiheessa saa olla varovainen lapion kanssa. Yllätyn -ja järkytyn- joka kerta, kun nostan jättimäisiä juurakoita. Hiljaa mielessäni kiitän naapurin Hiljaa, jonka kellariin saan raahata juurakot talvilomalle.


Joka vuosi ihastun johonkin tietynmalliseen daaliaan. Yksinkertaiset mignondaaliat olivat pitkään suosiossa. Nyt olen alkanut lämmetä pompom-daalioille. Pienempikukkaiset lajikkeet ovat mitä parhaimpia leikkoja.


Seurailen säätiedotteita ja mietin kauanko näistä vielä nautitaan. Ihan vielä en olisi valmis luopumaan. Jos talvettaminen mietityttää, niin kuuntele minun ja Hernepensaan Johannan podcast juurakoiden ja mukuloiden talvetuksesta.

SHARE:

5 kommenttia

 1. Mä tykkäisin daalioista, mutta tuo talvetus on ongelmana. Yksi punainen pompom multa löytyy. Mies osti sen mulle minta vuotta sitten Tallinnasta viidellä eurolla joktain vanhalta mummulta. Meidän talvettamistoimenpiteet on kaikkea muuta kuin ohjeissa sanotaan, mutta vuosi toisensa jälkeen kukka vaan ilahduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ne juuri silloin ole teidän puitteisiin ihan oikeat toimenpiteet? Talvetustapoja on tosi monenlaisia. Jotenkin liikaa jumitetaan sen maakellarin parissa. Tosi hienoa, että olet saanut ilman sellaistakin talvehtimaan :)

   Poista
 2. Upeita nämä suuret daaliaistutukset. Meillä olen joka kesä ostanut muutaman uuden ja tänä vuonna ne eivät menestyneet ollenkaan paikoillansa. Haaveilen näistä runsaamista lajikkeista. Ehkä sitten joskus on paikka niitä talvettaa?

  VastaaPoista
 3. Voi mitä upeaa daalialoistoa! Minun daalioissa on vain joku höperö kukkanen, yleensä täydessä kukassa vain yksi kukka kerrallaan.. Katsotaan, onnistuuko niiden talvetus. Seuraavana vuonna luulisi kukinnankin olevan jo runsaampaa.

  VastaaPoista
 4. Vinkeää että sinulla säilyy fuksianpunaiset daaliat parhaiten, meillä taas hyvin vaaleat ja valkoiset :) Viime kesä oli daalioille(kin) tuhoisa, lähes kaikki olivat ruukuissa ja ilma oli niin kuuma että multa poltti ne kuoliaaksi. Osa ruukuista oli vielä mustia eikä auttanut vaikka raahasin niitä varjopaikkoihin. No, tuli hyvä syy ostaa uusia!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig