sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Syyskukkien hoito

yhteistyö: GreenCare

Vaikka elokuun jälkeen tekisi mieli himmailla puutarhan hoidon kanssa, on muutama juttu mistä pidän kiinni. Kastelen ja lannoitan hyvinvoivat syyskukat lähes lokakuun loppuun saakka. Moni kasveista nuutuu ensimmäiseen hallayöhön. Osa puolestaan on yllättävänkin sitkeitä. Jättiverbena on yksi näistä. Tammikuusta saakka kasvatettu ja hoidettu kaunotar on mielestäni arvokasvi, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti niin kauan kuin sitä on tarjolla. 


Jättiverbenan kukinta hyytyy helposti, jos se ei saa tasaisesti vettä ja lannoitetta. Kasvi myös innostuu kukkimaan tauon jälkeen, jos hoito aloitetaan uudestaan. Osa taimistani kuivahti pahasti heinäkuussa, kun olimme reissussa. Oli mahtava huomata, että kesäkukkalannoite ja vesi elvyttivät jo melko kuolleen näköisen taimen. Nyt takapihan pikkuterassia koristaa aiempien vuosien tapaan ihana violetti kukkameri.


Jättiverbenan lisäksi muita sitkeitä kesän kukkia ovat kelloköynnös, hopealanka, hopeaputous ja muratti. Näiden rinnalle olen hommannut krysanteemeja, keijunkukkia ja reilusti kanervia. Hoito tuntuu varsin helpolta, koska ruukkupuutarha on kutistunut huomattavasti kesästä. Syyskukkien hoito on rentoa ja ihanaa. Näistä kasveista kanervat kukkivat koko talven, jos niitä jaksaa vain lannoittaa ja hoitaa. Vaaleanpunainen PuutarhanKESÄ-kesäkukkalannoite on meillä käytössä nimestään huolimatta maaliskuun alusta lokakuun loppuun. 


Leppoisaa sunnuntaita! Meillä se sujuu pihahommissa. 


SHARE:

8 kommenttia

 1. Härliga bilder och ha nu en skön och mysig söndag!
  Kram från Titti

  VastaaPoista
 2. Ihastuttavat jättiverbenat! Omassa blogissani ylistin juuri näiden herkkää ja lujaa kauneutta ja kiittelin sinua hyvistä kasvatusohjeista. Kahtena vuotena olen jo onnistunut kasvattamaan nämä mainiot jättiläiset ja seuraavaksi yritän talvettaa niiden juurakoita. Ja tietysti kylvää taas uudet siemenet itämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan miten onnistut! Mä olen talvettanut, mutta taimet ovat olleet jotenkin luiruja ja heikkokasvuisia keväällä. Paremmat taimet on tulleet vaan kasvattamalla. Luin parilta muultakin vastaavia kokemuksia. Luulen, että talvetuspaikalla saattaa olla väliä.

   Poista
 3. Kaunis tuo jättiverbena! Minulla ei kasvatus jostain syystä onnistunut. En tiedä mikä meni vikaan, ekaa kertaa koitin tätä kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudelleen vaan! Mullakin saattaa kyykätä joskus joku satsi taimia, vaikka kasvi olisi sellainen, jonka olen jo aiemmin kasvattanut monta kertaa.

   Poista
 4. Lannoitus on kyllä tärkeä myös syysistutuksiin. Monet ei tiätää (tai jaksaa), mutta ne on paljon kauniimmat kun vaa antaa vähän lannoitetta silloin tällöin.
  Hyvin kirjoitettu :)
  /Kitty

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on musta hämmästyttävä. Koska ne ovat ihan samoja (kesä)kukkia. Ne vaan kestävät kylmyyttä paremmin. Tauotta kukkiva kasvi tarvitsee aina lannoitetta.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig