maanantai 18. helmikuuta 2019

Englantilaisen puutarhan innoittamana

Englantilainen puutarha on loputon inspiraation lähde. Vaikka oma puutarha ei ihan vastaa saarivaltion upeita cottage-puutarhoja, olen tehnyt monia ratkaisuja ja valintoja niiden innoittamana. Isoin juttu lienee rakenteiden ja kasvien luonteva yhdistäminen. Kumpikaan ei näyttäisi niin hyvältä ilman toista. Romanttiset penkit ja kaaret ovat kivoja puutarhassa. Tyyli voi hyvin olla eri ulko- ja sisätiloissa. 


Kasvivalintoihin ovat englantilaiset esikuvat ovat vaikuttaneet paljon. Mitä olisi piha ilman uhkeita pioneja (mieluiten kaikissa eri väreissä). Parin viime kesän aikana olen huomannut innostuvani myös ruusuista. Tontin tyhjä laita sai täydennystä pensasruusuista. Olen jo pidempään miettinyt minne saisin mahdutettua myös pari peittoruusua. 


Rakastan englantilaisten tapaa yhdistellä kasveja. Perennapenkit ovat suuria, kerroksellisia, ilmavia ja näyttäviä. Tykkään itsekin ydistellä kasveja niin, että muutaman taimen ryhmässä voi olla yksinäinen eri lajin edustaja. Kasvit saavat lomittua luontevasti. Pidän elävästä jäljestä enemmän kuin selkeistä rajoista kasvilajien välillä. Väreillä maalaamien on ihanaa myös ulkona. Perennojen väripaletti on ehtymätön.


Koristeelliset köynnöstuet, obeliskit, pergolat ja seinäkkeet kuuluvat ehdottomasti puutarhaan. Voi kun omaani mahtuisi enemmän portteja. Tämä metallinen koukero on suosikkini. Se on kiinnitetty laatikkoon potagerissa. Koristeelliset kasvimaat kuuluvat olennaisesti myös samaan teemaan. 


Näkymät ovat tärkeitä. Kerroksellisuus korostuu suuressa puutarhassa missä näkee pitkälle. Avoimet tilan lisäksi on tärkeää sulkea näkymiä välillä. On kiva, että kaikki ei näy kerralla joka puolelle. Erilaiset kasvien yhdistäminen on taitolaji, jota saa harjoitella varmaan lopun ikää. On ihanaa kun lehtimuodot, kukinnat ja kasvien korkeudet ikään kuin loksahtavat paikoilleen. 


Juttelimme Hernepensaskujanteen Johannan kanssa enkkupuutarhoista myös uusimmassa  Versoilevan podcastissa. Katso Versoilevan sivuilta myös uusin artikkeli, jossa näet Johanna pökerryttävän upeat perennojen kuvat!

Klikkaa soittimisesta playta niin pääset mukaan tunnelmaan. Jos haluat, voit myös ryhtyä podcastimme tilajaaksi SoundCloudissa. Saat silloin aina ilmoituksen, kun uusin podcast on ilmestynyt. Hyviä hetkiä podin parissa!

SHARE:

2 kommenttia

  1. Kiitos podcastista, teitä on aina niin mukava kuunnella. Ihan kuin istuisi itsekin teidän seurassa rupattelemassa. Aika menee kuin siivillä ja aina lähetys loppuu muka niin lyhyeen.
    Englantilainen puutarha on lähellä minunkin sydäntä, vaikka pihalla onkin sekaisin vähän sitä sun tätä. Mutta sanoisin, että enimmäkseen englantilaisin vaikuttein tehty viime vuodet.
    Kaunis piha sinulla :)

    VastaaPoista
  2. Juuri niitä juttuja, joita haluaisin omaankin pihaani.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig