torstai 21. helmikuuta 2019

Hurmaavan joulukaktuksen hoito ja kukinta

Joulukaktuksen kukinta on aina ollut mielestäni yksi kasvimaailman ihmeellisyyksistä. Suurimman osan vuodesta jopa hieman rujon näköinen kasvi herkeää kukkimaan vuoden pimeimpään. Ja mikä kukinta! Roikkuvat, herkät ja melko suuret kukat ovat upeat. Erityisesti valkoinen kukka on ihana!


Kasvia ei ole vaikea saada kukkimaan. Se on lyhyen päivän kasvi, joten kukinnan edellytys on kuukauden verran niukkaa valoa (alle 12 tuntia päivässä). Se ei Suomessa ole ongelma. Kukinta osuu tyypillisesti hieman aikaisempaan ajankohtaan. Tämänkin kaktuksen pitäisi periaatteessa olla jo levolla. Kun kukinta loppuu, huilaa kaktus hiukan. Silloin on tärkeää olla ylikastelematta. Pikku tilkka harvakseltaan on riittävästi. Veden määrää lisätään, kun kaktus alkaa pukkaamaan uutta versoa. Silloin on aika aloittaa lannoittaminen ja vaihtaa mullat. 


Joulukaktus on siitä erikoinen, että se viettää myös toisen lepokauden, joka osuu heinä–elokuulle. Myös silloin ravinteiden ja vedensaanti säädetään minimiin. On tärkeää hoitaa kaktusta vähän huonosti. Se on edellytys kukinnalle, joka voi jopa toistua vuoden aikana. Vie kasvi kesällä ulos. Se parantaa kukinnan mahdollisuutta. Ulkokaudella vettä annetaan niukasti. Jos lehdet alkavat kipristellä, tarvitsee kaktus vettä lisää. Muuten voit huoletta kokeilla miten kuivilla joulukaktus pärjää. Muista siirtää joulukaktus sisään syksyllä. 


Mitä te tykkäätte kasvista? Minä en osaa oikein päättää. Tavallaan aika karmea ilman kukkia, mutta toisaalta olen alkanut lämmetä tälle pikkuhiljaa. Tämä komeasti kukkiva joulukaktus on äitini. 

Ihanaa viikonloppua!SHARE:

8 kommenttia

 1. Kerrassaan ihana herkän kauniissa värissään.

  VastaaPoista
 2. Oi, minusta joulukatkus on ihana! Se on klassikko. Meillä ei ole kyllä kertaakaan kukkinut. :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on joulukaktus se on pinkki kautta punainen

  VastaaPoista
 4. Kuvassa oleva kaktus ei tosin ole joulukaktus.

  VastaaPoista
 5. Kuvassa marraskuukaktus. Joulukaktusta ei myydä kaupoissa.

  VastaaPoista
 6. Vietti kesän ulkona ja pääsi sisälle syyskuun lopulla.Nyt 96 kukkaa ja aivan ihana.Siis tykkää kesällä "kurittamisesta"

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig