tiistai 12. maaliskuuta 2019

Suunnittele sato

Lavatarhasta - pienestä tai isosta - voi saada tosi suuren sadon, kun suunnittelee istutusjärjestyksen hyvin. Tämä kasviton kuva keittiöpuutarhastani herätti eilen paljon keskustelua instassa. Pohjaa ja kokoa kysellään usein. Hyvä pohjakartta on oman suunnitteluni perusta, kun mietin mitä ja minne kylvän minkäkin verran. 


Varsinaisen keittiöpuutarhan pinta-ala huitelee noin 70 neliön kieppeillä. Yhtään ei voi kyllä väheksyä kasvihuonetta kiertävää metrejä pitkää lavaa. Se on merkittävä lisä kasvualaan. Osa vihanneksista kypsyy kasvihuoneessa.


Väljän rakenteen väliin mahtuu hyvin myös ruukkuja. Syötävien kukkien lisäksi niissä kasvaa esimerkiksi yrttejä, malabarin pinaattia ja milloin mitäkin. Isoissa ruukuissa voi viljellä mitä vain!


Eniten satoa syntyy kuitenkin tekniikalla, jossa hitaita ja nopeita vihanneksia kasvatetaan vuororiveissä. Opin uusimmassa podcastissa, että olen väliviljelijä. Podissa on aiheena 'Succesion planting', jolle en tiedä suomenkielistä termiä. Pointti on kuitenkin se, miten satoa saadaan mahdollisimman paljon. Lue aiheesta lisää myös Versoilevan artikkelista


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig