perjantai 22. toukokuuta 2015

ÄIDIN KIVITARHA

 
Nämä kivikkokuvat ovat vasta alkusoittoa tälle kesälle. Tämä on minun mielenhäiriöni, kasviharrastukseni ja loputon kiinnostuksen lähteeni. Kiviläjä kätkee sisäänsä kymmeniä erilaisia kivikko- ja luonnonkasveja. Lapseni kutsuvat sitä äidin kivitarhaksi. Ihana hellittelynimi kasalla kiviä!


Ja koska jaksan tutkia ja kuvata tätä loputtomasti, niin on eittämättä selvää, että osa siitä valuu blogiinkin.

Tämä testikenttä sijaitsee aivan sisääntulomme tuntumassa. Siinä voisi olla monen mielestä jotain viehkompaakin, mutta kun kivikko ei oikein voi olla muualla, niin sen on oltava juuri siinä missä se sijaitsee.


Kasviharrastaminen on jo tukevampaa puutarhaharrastamista. Huomaamattani minäkin siihen lipsahdin. Kivikko vain paisui kuin pullataikina, koska minne ne kaikki sedumit muuten olisin tunkenut. Odotan jo niin kovin, että tämä kukkisi. Alkukesän kohokohta!


Aurinkoista viikonloppua!

SHARE:

22 kommenttia

 1. Hienoa! sitäpaitsi kivi on kaikkein paras puutarhakasvi, sanoo tämä kottikärrytolkulla lisääntyneitä sipuleita joutomaalle kaivanut muori. Kivi ei ei tee siementaimia (vai onkohan pikkukivet ja sora sittenkin taimia :D ) eikä leviä juuristollaan ja pysyy nätisti siinä mihin sen on istuttanut ja on koko vuoden ympäri kaunis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviä mäkin tuupin joka paikkaan. Ne ovat puutarhaihmisten juttu. Pihaihmisillä on sitten jotain fiininpää :D

   Poista
 2. Kivet ja kivikkokasvit kuuluvatkin saumattomasti yhteen. Kiven harmaata ja rosoista kylkea vasten kasvi, kuin kasvi näyttää kauniilta.

  Rentouttavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Varsinkin kaikki kylmänsävyiset kasvit ovat ihania kivien kanssa.

   Poista
 3. Kivet on ihania ja kuuluvat puutarhaan. Kaikilla niitä ei ole luonnostaan kovin paljoa, mutta suurin osa niitä luultavasti haluaisi. Ainakin minä, koska meidän pihalla on kiviä ihan liian vähän. Oikein muhkeita kivipaasia, pyöreitä ja kantikkaita, kaikenlaisia kiviä. Ja niiden väleihin jos jonkinlaista sedumia, kuten sanoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen osan roudannut muualta. Olin ihan onnessani kun usean neliön ala meni uusiksi ruusupensaiden myötä, niin sieltä nousee maasta kiviä kuin sieniä sateella samalla kun teen uusia istutusalueita. Jokaisen kiikutan uskollisesti kivikkoon :)

   Poista
 4. Voi kun tykkään tuosta!! Samanlaista olen itsekin työstämässä meidän sisääntulon viereen. Kivien takaa alkaa tontin kallioinen osuus, joten luonnollinen paikka kivikolle, vaikka onkin meilläkin ns. paraatipaikalla. Kohta Marketanpuistoon makkinoille, harmi kun keli näyttää taas huonolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaaa...Kivikko valitsee itse paikkansa ja mikä se parempi kuin paraatipaikka sisääntulo vieressä. Meillä on samispihat :)

   Poista
 5. Kivet on eittämättä osa puutarhurin sielua. Ne vaan sopii niin hyvin kasvien lomaan ja perustaksi. Mua viehättää, kun niistä saa vaihtelua pihaan. Ja jos kasveja kerää, niin kyllä jokunen kivikin tupsahtaa kokoelmiin.

  VastaaPoista
 6. Kivillä on kyllä jännä taipumus joko ilmestyä itsestään puutarhaan tai sitten niitä vain tulee kannettua huomaamatta lisää.. Katsoin eilen etupihalla olevaan ämpäriin ja löysin sieltä kiviä.. Hmmm, enkä muista laittaneeni niitä sinne (oisko äiti ollut asialla taas). :D

  Tästäpä muuten tulikin mieleeni.. Olen menossa tänään perennanvaihtopäiville (vaikka vettä sataakin) ja voisinkin kurkkia olisiko siellä jotain kivaa kivikkokukkaa jonka voisin käydä tuuppaamassa äitini kivikkoon. Penkki sanan jätin lopusta pois, koska siinä ei tietääkseni ole enää vuosiin kasvanut kuin pari kukkaa!! Ei siis ole enää ollut kukkapenkkinä, mutta jos nyt korjaisin vaikka kenenkään huomaamatta asian. :D Kiitos ideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa korjata. Siellä ne iloisesti leviää. Ei tarvitse kasvualustakann olla kummoinen.Keltamaksaruohokin leviää jo soralla :)

   Poista
 7. Tietenkin kivikko kuuluu paraatipaikalle. Se on kaunis jokaisena vuodenaikana, kerää lämpöä ja siihen tulee luonnollisesti kivoja istutuskohtia. Olen myös kivihullu. Onneksi tontiltamme löytyy kiviä ihan luonnostaan. Me ihastuimme erityisesti kiviin , tonttimme ostopäätöstä tehdessä. Ja mikä hassuinta, toiset ostajat kääntyivät kannoiltaan, juuri kivien vuoksi. Mikä tietty oli hyvä meille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään. Varsinkin isot kivet on plussaa vaan. Siihen vaan ympärille kaikkea kasvia kivien ehdoilla. Kyllä tulee hyvä mieli, kun saa napattua juuri oikeanlaisen tontin. Moni tontti vaatii kyllä osaajan, että sikäli ymmärrän hyvin pelkoa ostaa kivipelto :D

   Poista
 8. Kiitos! Aurinkoa meidän kaikkien viikonloppuun:)

  VastaaPoista
 9. Pelkästään kivien erilaiset muodot ja värit ovat kauniita. Lisäksi oivallinen paikka kivikkokasvien kasvattamiseen. Pidän kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ja ne on kauniita kaikkina vuodenaikoina. Ilta-auringossa paras :)

   Poista
 10. Rakastan kiviä ja kallioita.
  Onko sinulla antaa vinkkejä, minulla mökille olisi kivikkoperennapenkin teko. Niin .. tarvitsen varmaan kiviä, mutta miten sitä kannattaa alkaa tekemään? Minulla on ajatuksena, että tekisin alun ja että se kivikko olisi sellainen, mitä voisi aina vuosi vuodelta laajentaa, eli valmiiksi ei tarvitse tulla kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkein vinkki on se, että muista istuttaa ainakin isommat kivet. Eli 1/3 kivestä upotetaan maahan. Ympäriltä kannattaa kitkeä huolella ja kattaa aluella jollain soralla tai kivituhkalla. Polut on kivoja. Sinne joukkoon sitten istutusalueita. Jos vastaan tulee kallio, niin katso, että laitat enemmän multaa vaativia jonneki mihin saat isomman multatilan ja lähelle kalliota vähemmän vaateliata kasveja. Keltamaksaruoho kasvaa jopa soralla.

   Poista
 11. Täältä löytyy toinen kivihöperö. Kivissä on jotain käsittämättömän kaunista. Sileät kivet varsinkin, jotka ovat aikojen saatossa veden silottamia, on suurta kauneutta.

  VastaaPoista
 12. On kyllä todella kaunis ja edustava kaikkina vuodenaikoina!

  VastaaPoista
 13. Kivikot on kivoja, aivan ihana oma maailmansa. Omaani hellin siihen asti kunnes mokoma menin istuttamaan sinne jotain valkoista äärettömän kaunista rikkaruohoa.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig