perjantai 3. kesäkuuta 2016

Lisää lämpöä pergolalla

Puutarhan rakenteiden teko on työlästä homma, mutta lopputulos palkitsee enemmän kuin oikeastaan mikään muu. Pergolat, kasvulavat ja köynnöstuet on helppo ja nopea tapa saada näyttävyyttä uuteenkin pihaan. 


Minussa tuppaa olla omassa kodissani hieman huithapelin vikaa, joten olen tosi tyytyväinen, että maltoin suunnittella keittiöpuutarhani huolella. Erityisesti pergola oli oikea ratkaisu. Se katkaisee tuulen ja luo ihan omanlaisen mikroilmaston keittiöpuutarhaan. En ole jaksanut suojata näillä helteillä kasveja harsolla, mutta silti kaikki kasvaa kohisten. Erityisesti arkojen papujen kasvussa pergolan rakentaminen näkyy hyvänä kasvuna ja mahtavana satona. Edes viime kesän viileät kelit eivät papua lannistaneet.


Odottelen sadon lisäksi kukkien kasvua kieli pitkällä. Panostin siementen hankintaan ja luvassa on kerman ja vaaleanpunaisen sävyisiä krasseja ja kehäkukkia. Odotan innolla heinäkuun ilmettä.


Nyt painun kivipolkuja haraamaan ja nauttimaan auringosta. Palataan!

SHARE:

10 kommenttia

 1. Ihan käsittämättömän pitkällä sulla kaikki!
  Sekä rakenteet että kasvit näyttävät niin hyviltä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mä niitä tynkiä kuvannut. Musta tuntuu että osa siemnistä on mennyt jonkun suuhun. Kun salaattirivistä on itänyt puolet ja kesäkurpitsoja ei näy ollenkaan. Mutta muuten kasvaa kohisten. Ilman harsoja. Olen vakuuttunut, että se johtuu tosta pergolasta.

   Poista
 2. Upean näköistä. Itse suunnittelin keittiötarhaani vuoden verran, toinen vuosi meni miehen suostutteluun. Haaveissa olisi myös pergolan tapainen rakennelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mäkin tosi hyvän tovin mietin. Mieskin lämpeni matkan varrella rakentamiseen. Tee ihmeessä pergola. Se antaa koko pihalle ilmettä kasvimaan lisäksi.

   Poista
 3. Hieno kasvitarha ja mahtava tuo pergolaidea. Kiinnostaisi tietää siitä vähän enemmän, kun oma laatikkopuutarhani on kovasti alttiina kylmille tuulille. Onko jossakin postauksessasi hieman laajempaa kokonaiskuvaa, niin voisin saada siitä hieman vinkkejä itselleni( ja isännälle lisäpuuhaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ällän muotoinen ja melko kevyt rakenteinen. Mitään perustuksia sillä ei ole. Koko komeus seisoo tolppajalkonen varossa ja kestää tuulet hyvin.

   http://100outdoor.blogspot.fi/search/label/kasvimaa

   http://100outdoor.blogspot.fi/search/label/kasvimaa

   http://100outdoor.blogspot.fi/2015/08/kesan-paras-lajike.html

   http://100outdoor.blogspot.fi/2015/07/uutukainen-pergola.html

   Tossa vikassa näky kokonaisuus parhaiten. Me tehtiin just toinen pystypergola. Laitan siitäkin kuvia kunhan ehdin kuvata sen kunnolla.

   Kati   Poista
  2. Kiitos, Hienolta kyllä näyttää. Nyt valmiina oleva laatikkopuutarhan käytävät on kivetty, en oikein tiedä miten noita rakenteita voisi sinne laittaa. Olisi varmaan pitänyt ottaa tuulisuus huomioon suunnitteluvaiheessa. Pitää miettiä, mutta ajatus houkuttelee.

   Poista
  3. Mäkin tyrkkäsin tämän tavallaan keititöpuutarhan laitojen yli. Osa tolpista on tuolla pensasaidan seassa melkeimpä.

   Poista
 4. Loistava idea, kiitos! Kasvimaamme kaipaa myös tuulisuojaa, joten täytyy rakentaa samantapainen pergola.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeita ovat myös erilaiset seinämät, joita saa riteliköillä ja köynnöksillä.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig