keskiviikko 24. elokuuta 2016

Perunoiden parhaimmistoa

Elokuu on perunakautta parhaimmillaan. Satoa nousee varastoitavaksi asti. Eilen kasvulavasta nousi ison sinkkiämpärillisen verran 'Shetland Black' perunaa. Violettikuorinen peruna on veikeän näköinen. Maku on suhteellisen mieto ja koostumus jauhoinen. Purppurainen erikoisuus ei ehkä ole suosikkini erikoisuuksien joukossa, mutta ehdottomasti parhaimmistoa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan erikoisempia lajikkeita. Huonoon en ole törmännyt kertaakaan.


Perunalajikkeiden nimet ovat niin komeita, että niistäkin välittyy se, että joku on nimetessään todella arvostanut niitä. Ja ovathan nämä perunoiden ylhäisöä. Koristeellisuuden lisäksi minua viehättävät makujen vivahteet. Miten herkullinen voikaan olla tuttu peruna! Yhdestä siemenperusta saa noin pikkukattilallisen verran satoa. Peruna on helppo viljellä ja satoa tulee runsaasti. Oikea aloittelijan unelma.

Mukavaa loppuviikkoa!
SHARE:

18 kommenttia

 1. Oi, miten kaunis ja herkkuja täynnä oleva ämpäri! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin nätti tuo ämpäri. Kaikki näyttää siinä kivalta :D

   Poista
 2. Kauniin värinen! Minullakin perunasato oli hyvä tänä vuonna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunaa on tullut tosi hyvin. Ei yhtään pieniä tai rupuja. Eikä vihreitäkään :D

   Poista
 3. Me ollaan kasvettu siihen. Musta tuntuu, että lapsena oli perunaa joka aterialla. Ja mä rakaaastan uusi perunoita :D

  VastaaPoista
 4. Kauniita punertavia perunoita. Itsekin olen pottujen ystävä, syön niitä joka päivä eri muodossa. Sain tuttavaltani myös punaisia perunoita kokeiltavaksi, lajiketta en tiedä. Mutta hyvin ovat kasvaneet terassilla ämpärissä, siis todella helppoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään punaisesta Duke of Yorkista ja punertavasti Pink fur applesta. On kyllä helppoa hommaa!

   Poista
 5. Liekö tuo sitä " vanhoo mustoo" tai "rosamuntaa" ois mummoni sanonut , hän kun rakasti punaisia perunoita ja maistui ne meille mukuloillekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monethan noista erikoisemmista on maatiais- tai perinnelajikkeita. Siksihän ne säilyy, kun mummot on ne hyväksi havainneet :D

   Poista
 6. Kaunis ja herkullinen sato, perunsta on aika moneksi! Omani ovat vielä maassa! Sade on ne kasvattanut aika mammuteiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat tosi onnistuneet tällä kertaa. Näin myöhään kypsyvien lajikkeiden kanssa saa aina vähän jännittää. Ja perunasta tosiaan on moneksi :D

   Poista
 7. Jännittävän näköistä on tuo peruna! Meillä saatiin kuin saatiinkin perunasta nyt toinen sato juuri tänä päivänä ensimmäiset. Itäneet siemenperunat istutettiin heinäkuun alkupäivinä ja nyt, 25.päivänä niitä sai panna pataan. Näin saatiin perunamaasta kaksi satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan uusintakylvöjä. Mä en malta laittaa noita aikaisia perunoita, kun mieli halajaa aina jotain myöhään kypsyvää erikoisuutta. Fiksuinta olisi laittaa lava kumpaakin, niin saisi suuremman sadon.

   Poista
 8. Upean näköinen ämpärillinen! Mulla kasvaa vaan ihan peruslajikkeita ja keväisin aina pohdin, että mistä noita erilaisia versioita saisi. Niin - mistä?

  Sini K.
  Kasvihormoni-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä mun on Gåbbas Gårdista. Sieltä voisi ehkä kysellä. Tapahtumissa näitä on monesti. Parhaita Hyötärin Annalassa järjestämä tapahtuma ja Kotipuutahan Versoo (jos se toteutuu toisen kerran). Hyötykasviyhdistyksen nettikaupasta on voinut välillä tilata. Tämä on jokakeväinen tenkkapoo yrittää etsiä näitä jostain kiven alta.

   Poista
 9. Hyötykasviyhdistykseltä olen näitä joka kevät tilannut ja ihan hurahtanut yleensäkin pottujen viljelyyn. Rutto vain on riesana kun ei voi toteuttaa pienen tilan vuoksi kunnon viljelykiertoa. mutta tästäpä sainkin idean, että voisin tietysti ensi vuonna laittaa näitä myös lavankaulukseen ja siihen puhtaan uuden mullan. Kasvimaani multa on niin saastunutta, että siinä ei oikein kannata enää perunaa viljellä.

  VastaaPoista
 10. Meilläkin oli ekaa kertaa perunaa ja yllätyin iloisesti! Ensi vuonna varmasti uudestaan.

  VastaaPoista
 11. Mulla oli tuota samaa perunaa tänä vuonna kasvamassa, maku oli ihan ookoo, mutta parasta oli se raidallinen sisäosa. :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig