perjantai 15. syyskuuta 2017

Pienten koristepuiden talvetus

Pienten koristepuiden talvetus kannattaa opetella, sillä ne ovat melko arvokkaita kausikasveiksi. Jos optimaalista paikkaa ei löydy, kannattaa valita se vähiten huonoin paikka mitä kotoa löytyy. Harvalla meillä on lasiveranta tai neliöittäin viileää ja valoisaa tilaa. Siellä se olivipuu kavereineen nimittäin viihtyisi. 


10-15 astetta valoisassa paikassa olisi täydellinen talvetustila. Olen kokeillut näitä meillä monessa olosuhteessa. Onnistumisia on tullut niissä huonoissakin paikoissa. Kannattaa myös miettiä on kotona tilaa jonka voisi muuttaa viileämmäksi edes isoksi osaksi talvea. Kaikki on nimittäin kotiin päin. 


Olen talvettanut kalamondiinin ja laakeripuita sisällä kuivassa huoneenlämmössä. Ikkunan luota löytyy usein se viilein (vetoisin) ja aurinkoisin paikka. Pikkupuut ovat meillä ainakin menettäneet rutkasti lehtiä tällaisessa huonossa talvetuspaikassa, mutta ne korjaavat kesän tullen hienosti itsensä ulos päästyään. Kasteluväli on huomattavasti tiiviimpi viileään paikkaan verrattuna mitä ei sovi unohtaa. 


Olen muuttanut vierasmökkimme lämpötilan ilmalämpöpumpun avulla 10 asteiseksi. Siellä minun puujoukkioni viihtyy mitä parhaiten. Kastellakaan ei tarvitse kuin silloin tällöin. Jos vieraita tulee talvella (ja aina tulee), nostan lämpötilan muutamaksi päiväksi ihan tavalliseksi sisälämpötilaksi. Alkuun jännitin kasvien reagointia, mutta ei sillä ole ollut mitään vaikutusta. 


Vuosien saatossa näistä tulee tosi rakkaita. Parvekekaan ei olisi sama ilman näitä!

Ihanaa viikonloppua!

SHARE:

16 kommenttia

  1. Osaatko tarkentaa kastelumäärää? Se oliivipuu, jonka kesällä Mustilassa kainalooni löit, on nimittäin nyt sisällä. Isossa (juuripaakun kokoisessa) saviruukussa kestomullassa. Puu on lattialta alkavassa etelä-ikkunassa aivan kiinni ja tuossa on ehkä 18-20 astetta talvisin enimmillään. Mutta se kastelu? Kuinka paljon ja miten usein?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelen itse noita isompia puita 10 asteessa kerran kuussa. Sisällä (sun lämpötilassa) kastelen noin kahden-kolmen viikon välein. Tämä riippuu nyt tosi paljon myös ruukun koosta. Hyvin pieni ruukku kuivahtaa nopeammin ja kastelemaan saattaa joutua kerran viikossa. Opettele seuraamaan multaa. Pinnan on hyvä kuivahtaa, mutta koko multatila ei saa mennä rutikuivaksi. Sen tunnistaa siitä että pinta alkaa jo halkeilla. Kastele mieluummin himpun liian vähän kuin liikaa.
      Tuollaiseen isoon mustaan ruukkuun laitan vettä 3-5 desiä kerralla. Oliviipuulle riittää noin 2-3 desiä, koska se on mulla pienemmässä ruukussa. Muistelisin, että sulla oli about samankokoinen.
      Sisäkasveilla ylipäätään sopivan kasteluvälin hakeminen kannattaa aloittaa kahden viikon kasteluvälillä. Oliviipuu todennäköisesti pudottaa ainakin osan lehdistä mitä ei tarvitse säikähtää. Veden ja ravinteiden tarve alkaa lisääntyä maaliskuun kieppeillä milloin tod näk vaihdat myös mullan. Saitko sä nyt tästä tarpeeksi irti :D

      Poista
    2. Kiitos! Ja saan :D Toi saviruukku on varmaan myös kuivakkaapi mutta toi mullanhalkeileminen ja noi määrät super neuvo <3

      Poista
  2. Viileää paikkaa kaivaisin kovasti kasveille. Meillä on keskuslämmitys, jonka vuoksi on lämmintä ja kuivaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus ei paikka sovellu ei niin millään,vaikka moni näistä talvehtii vähän huonompikuntoisena viherkasvin tavoin. Toki näky ei välttis ole niin nätti.

      Poista
  3. Kohta alkaa taas itselläkin koristepuiden paikan ihmettely! Hyviä vinkkejä! Pidän sitruspuut mahdollisimman pitkään kasvihuoneessa ja ehä sitten varastoon. Siellä lämpötilaa saa tiputettua, mutta valo tulee vain kasvilampusta. Ei ihan optimaalista... 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pidän myös niin pikään ulkona ja kasvarissa kuin vain mahdollista. Mitä vähemmän sisätiloissa sen vehreämmät puut. Musta kandee yrittää vaikka sitä vähiten huonoa paikkaa. Ja tuota juuri tarkoitin tilan muuttamisella. valo ja lämpötila voi olla keinotekoisesti paikalle luotua. Kaikki on nimittäin kotiinpäin. Kunhan suunta on oikea paranevat mahdollisuudet roimasti.

      Poista
  4. Kohta alkaa taas itselläkin koristepuiden paikan ihmettely! Hyviä vinkkejä! Pidän sitruspuut mahdollisimman pitkään kasvihuoneessa ja ehä sitten varastoon. Siellä lämpötilaa saa tiputettua, mutta valo tulee vain kasvilampusta. Ei ihan optimaalista... 🤔

    VastaaPoista
  5. Minulla on oliivipuu ja viime talven se vietti meidän olohuoneen takimmaisessa nurkassa ja sai valoa kasvilampusta. Ikkunan edessä on se pahapuoli, että siellä hohkaa patterit. Talvesta selvittiin, toki puu menetti aika runsaasti lehtiään,onneksi kiri nyt kesällä aika kivasti lehtensä takaisin. Nyt alkusyksystä olivipuu saa olla lasiterassilla niin pitkään kuin suinkin ja viime syksynä sen peittelin monesti kaksinkertaisella hallaharsolla jos säästiedotus lupaili hallaa.
    Runkoruusun kaivoin pitkin pituuttaan lavakaulukseen ja sieltähän se keväällä heräsi virkeänä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis vaakatasoon mullan alle kokonaan? Miten syvälle sä sen runkoruusun kaivoit? Mieletön vinkki!

      Poista
    2. Olisin ehkä kaivanut syvemmän "haudan" jos vain lavakauluksen alla olisi ollut muuta kuin vahvaa savea. Nyt syksyllä laitan toisen kauluksen tuohon päälle ja lisää multa-ainesta.
      Kuopan syvyys oli noin kolmekymmentä senttiä ja siihen tuo ruusu kyllä mahtui kokonaan makaamaan.
      Mielestäni on tärkeätä , että kuopan pohjalla on jotain kuivaa ainesta esim. nyt ajattelin hankkia kuivien lehtien lisäksi jyrsiöiden kuiviketta tms.
      Oliko viime talvi niiin leuto, että se edesauttoi ruusun talvetuksessa? Kokeilen taas uudelleen ja mitenhän siinä käy.
      Molleyn alta löytyy blogini tiedot ja siellä on myös nyt elokuussa kirjoittamani postaus: Onnistumisen ilo ja siinä muutamin sanoin ja kuvin kerroin ruusuni talvetuksesta.

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Nämä vinkit ovat enemmän kuin tarpeen! Kiitos sinulle jälleen kerran loistavasta postauksesta<3

    VastaaPoista
  8. Itse talvehditan pimeässä kellarissa ja yllättävän sitkeitä tuntuuvat olevan. Aiemmin talvehditin kylmiössä... Totta tuo, että näistä monien vuosien ystävistä tulee tosi rakkaita <3

    VastaaPoista
  9. Kiitos hyvistä vinkeistä! Riittääkö että oliivipuuta kastelee vain vedellä vai kaipaako talven aikana jotakin lannoitetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkkä vesi riittää. Talvi on kasvien lepoaika. Hoida vähän samaan tapaan kuin viherkasveja. Eli mullanvaihto helmi-maaliskuussa ja maaliskuussa alat lisätä ravinteiden määrää. Kannattaa aloittaa vähemmällä ja vasta kesän korvilla voi lannoittaa sen purkin suositusmäärän mukaan.

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig