maanantai 15. huhtikuuta 2019

Puutarha kesäkuntoon - kasviuutuksia ja kuorikatetta

Yhteistyössä: Hankkijan Puutarha

Kahta en puutarhassani vaihtaisi: puuvartisia kasveja ja kuorikatetta. Miten ihana oli levitellä uutta kerrosta istutusalueille viikonlopun aikana. Piha kaunistui silmissä. Samalla puutarhakausi pyörähti isolla pyörällä käyntiin. Istutin jopa ensimmäisiä kasveja nyt jo pehmoiseen maahan.


Meidän tontin viimeinen rönttäreuna on edennyt hissuksiin muiden projektien ohessa. Olen  istuttanut sinne puuvartisen kasvien ryhmiä, katsonut miten ne istuvat ympäristöön, ja tiivistänyt sen jälkeen rivejä. Tämä on myös edullinen ja verkkainen tapa luoda polveileva ja vapaasti kasvava reunaistutus tontin laidalle. Kaikkea ei tarvitse istuttaa kerralla tai järjestyksessä. Myös harvempaan istutetut pensasryhmät tuovat osittaista näkösuojaa.


Hain Hankkijan Puutarhasta monta ihanaa uutuuskasvia tien reunaa kaunistamaan. Alue on siksikin tärkeä meille, että se on reunustaa sisäänkäyntiä. Kaksi vuotta sitten kaadetut vanhat, suuret ja lahot puut jättivät melko aution läntin jälkeensä. Tiedossa on kolmas kesä ja istutettavana taas uusi valtava satsi kasveja. Projektia on ihana jatkaa, koska edellisvuosien kasvit ovat jo hyvässä kasvuvauhdissa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että valmista tulee myös hitaasti tekemällä. 


Eniten innoissani ole kasviuutuuksista ja -erikoisuuksista, joita pääsin kokeilemaan. Osa lajikkeista oli jo entuudestaan tuttuja, mutta joukossa oli myös ihan vieraita lajikkeita. Hankkijan Puutarhalla on myynnissä tosi iso valikoima Tahvosten taimia, joista iso osa on viljelty Suomessa. Tahvoset puolestaan on tunnettu siitä, että he pyrkivät jatkuvasti löytämään uusia lajeja ja lajikkeita, jotka istuvat Suomen ilmastoon. Olen kokenut, että myös maahantuodut taimet ovat laadukkaita. Olen suosinut Tahvosten taimia aina kun mahdollista. Itseäni ilahduttaa myös, se että taimet ovat myyntiin saakka olleet puutarhureiden hoidossa, koska myös Hankkijan Puutarhan pisteissä kasveja ylläpitävät ammattilaiset. Hyvä hoito, hyvä taimi. 


Istutin kaksi Walkerinhernepuuta sisäänkäynnin viereen. Tällaiset rungolliset pensaat ovat kuin pikkupuita. Niitä mahtuu pihaan silloinkin, kun isojen puiden määrän kiintiö on aika lailla täynnä.


Monilajinen puu- ja pensasryhmä sai täydennystä näistä kasveista. Taimivalikoima vaihtelee Hankkijan Puutarhan pisteissä, mutta kasveja saa myös myös nettikaupan kautta. Minä kokeilin näitä:Kastelin samalla pikkuhavuja. Ne voivat paremmin ja ovat vihreämpiä, kun niitä muistaa kastella keväällä. Muuten havut ovat ehkä simppeleimpiä hoidokkeja, mitä pihaansa voi istuttaa. Haravointi on pitkästä aikaa kivaa. En haravoi kaikkia lehtiä katealueilta talvehtevien hyönteisten takia. Ohut kerros katetta peittää kaiken mikä näyttää roskaiselta. Monta leppäkerttua mönki kyllä jo vastaan.  Kevät on kaikkinensa palkitsevin aika puutarhassa. Jälki näkyy hetkessä, kun alue alueelta vanhat kuihtuneet kasvit leikkaa alas. 


Tästä on hyvä jatkaa kohti kevättä. Talkoot ovat jo hyvässä vauhdissa!

SHARE:

4 kommenttia

 1. Meillä on vielä sen verran märkä piha, että malttia täytyy olla vielä. Lumet sulivat n. viikko sitten. Mahtavat kelit kuitenkin! Samaa mieltä, että Tahvosten tuotteet ovat hyviä!

  VastaaPoista
 2. Oi, siellä ollaan jo istutuspuuhissa! Kivat kasvivalinnat olet tehnyt. Mullakin on nuo makeasinikuusamat harkinnassa. Pitäisi vaan keksiä niille sopiva paikka. Itsekin tykkään ostaa kasveja paikalliselta Hankkijalta kasvien laadun sekä osaavan ja ystävällisen henkilökunnan takia. Mukavaa päivänjatkoa! :)

  VastaaPoista
 3. Voi hurjaa, siellä on täydet tohinat meneillään. Kivoja kasveja olet valinnut, erityisesti syyshortensia oli todella upea.
  Havuja olisi kiva laittaa, mutta meillä nuo "koivennostajat" pilaa pienet alut. Viime vuonna uudet pienet pallotuijat meni viikossa, parissa pilalle. Isommat kestää ruiskuttelun.

  VastaaPoista
 4. Ei sitä tulisi toimeen ilman kuorikatetta tai oksasilppua. Hienot uudet taimet.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig