lauantai 5. syyskuuta 2015

MITÄ HYÖTYÄ KASVIMAAN PERGOLASTA?

 Kuvasin blogissa alkukesästä pergolaa ja porttia, jotka rakensimme ekologisesta Accoya-puusta. Nyt on kesä takana ja ajattelin summata rakenteiden hyötyjä. Puu on niin kestävää, että sen olisi  voinut laittaa käsittelemättä maata vasten. Omamme ovat tukevasti tolppajaloilla pystytetty, koska alapihassamme on kevyt tuulisola. 


Mietin jo etukäteen voisiko kevytrakenteisella pergolalla olla muutakin kuin koristearvoa. Aralle kasville jo ison kiven läheisyys tekee valtavan muutoksen mikroilmastoon. Paikallisesti rakenteet, puut, talot ja isot kivet tuovat suojaa enemmän kuin arvaammekaan. 


Uskon, että erityisesti tällaisena viileänä kesänä pergola oli enenmmän kuin paikallaan. 
Pidin kasveilla kansia ja harsoja kesäkuun ajan. Mutta muuten kasvit olivat taivasalla. Huomasin itsekin, että kasvimaa ei tuntunut tuuliselta. 

Suojaisuuden huomaa myös kasveissa. Kylmälle arka papu kiittää valtavalla sadollaan. Niin valtavalla, että siitä riittää jopa pakkaseen asti.


Iso pergola, tulee ajan kanssa toimimaan myös tukena karhunvatukalle, jonka istutin juurimaton kanssa kasvimaan kulmaan. Portti taas toimii viinköynnöksen kiipeilytelineenä. Koska kasvit keräävät kosteutta, on huojentavaa tietää, että puu kestää. Kestää itseasiassa ainakin 30 vuotta käsittelemättä. Lisää tietoa aiheesta löytyy Novewoodsin sivuilta. 

Myös Kanelia ja kardemummaa- blogin Maria kokeili Accoyaa. Hänen kokemuksiaan voit lukea täältä.

*Postaus tehty yhteistyössä Novewoodsin kanssa*
 
SHARE:

6 kommenttia

 1. Kelpaisi heti minulle, jos vain olisi isompi piha. Huoks...

  VastaaPoista
 2. Hyöty ja huvi hyvin yhdistettynä :) Mikroilmastojen luominen on tärkeää tuulisille paikoille kuten meidän pihalle. Isojen puiden kasvaminen kestää tosi kauan, siksi pergolat ja muut nopeat ratkaisut on hyviä.

  VastaaPoista
 3. Olen käynyt yhdessä puutarhassa, missä mikroilmaston merkityksen huomasin oikein kunnolla. On sillä merkitystä!

  VastaaPoista
 4. Kasvien hyödyn ja kauniin ulkonäön lisäksi, rakenteista on puutarhurillekin iloa. Minusta on mukava, kun syntyy huoneita ja salaisia soppia. Vähän niin kuin lapsuuden (tai aikuusuudenkin:) ) lempparikirjan kaltaisia salaisia puutarhoja.

  VastaaPoista
 5. Ahaaa, muillakin on siis tuollaisia! Olen haaveillut lavatarhani päälle vastaavaa pergolaa ihan ulkonäkösyistä, ja myös amppelien takia sekä siksikin, että tarvittaessa siihen voisi kiinnittää suojaverkon, etteivät kanat syö kasvimaata. Nyt lavatarha on jotenkin niin irrallaan ilman kehyksiä, mutta en ole keksinyt vielä, miten markkinoihin puolisolle tuon pergolatilauksen, kun hänellä olisi sutotalli ja terassikin tehtävänä..:D

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig