perjantai 11. syyskuuta 2015

PUUTARHAN LUKUJA

 Puutarhan kausi on yllättävän pitkä. Mitä paremmin syystyöt hoitaa sen kivempi on keväällä aloittaa.
Pari tuntia arki-iltoina edistää hommia mukavasti. Otin riskin ja istutin 130 sipulia maahan. Toivon, että tulput eivät lähde kasvuun lämmön takia. Viime vuoden kiireessä sipulit jäivät istuttamatta. Todennäköisesti haen vielä toisen mokoman, sillä eivät nämä riittäneet vielä mihinkään.

Pidän eniten liiloista tulpuista, mutta nyt värikimara oli enemmän vaaleanpunavoittoinen. Lilja- ja ripsureunatulppaanit ovat suosikkejani. Istutusten yhteydessä kitken viimeisiä kertoja kukkapenkkejä. Syksyn sateet saavat rikat aina villiintymään.


Isoin homma on pottien ja ruukkujen pesu, koska niitä on satoja. Nyt on niin lämmintä, että homma hoituu kätevästi letkun kanssa ulkona. Kippaan purkit valumaan ylösalaisin ja niputan ne koon mukaan autotallin ruukkuhyllyyn. Keväällä kiitän itseäni. Näitä kertyy niin paljon, etten tahdo heittää näitä kaatopaikalle vaan mieluummin kierrätän.


Jostain syystä tämä on puutarhatöistä se, joka herättää ohikulkijoissa eniten kiinnostusta.

SHARE:

10 kommenttia

 1. Oih, tämäkin tosiaan täytyisi aloittaa.. On ollut niin hassu kesä ja syksy että ei ole syystöitä vielä muistanut ollenkaan. :D Itse kierrätän myös ruukut ja joka kevät niitä jaan muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä annan myös ja samoin jakotaimia varten on kiva, kun on purkki missä antaa. Jumalaton homma...

   Poista
 2. Niinhän se vanha kansakin sanoo, että "minkä taakseen jättää sen eestään löytää". Viime syksynä minulla ei ollut voimia tyhjennellä ruukkuja ja keväällä olikin sitten ihan kamala homma ensin tyhjentää ruukuista mullat, pestä ne ja aloittaa vasta sen jälkeen istutushommat.
  Onneksi nyt on edessä ihanan aurinkoinen viikonloppu, jonka ilokseen viettää pihalla puuhaillessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on työläämpää pestä autotallin lavuaarissa. Varsinkin isot ruukut. Tänään jatkuu taas, kun viimein töistä irti pääsin :)

   Poista
 3. Itse olen riskillä jättänyt joka vuosi muoviruukut pesemättä! Sitten kyllä saan pelätä tautien hyökkäystä, mutta tähän mennessä sitä ei ole ainakaan vielä tullut, ehkäpä sitten ensi keväänä:/ Kylvöastiat olen kyllä pessyt, joten ehkäpä se riittää?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkutaimissa on niin jumalaton homma, että en ole viiitsinyt ottaa riskiä, että laiskuuttani tapan ne. Mä tosin uskon, että todennäköisempää on, että vanhat mulla ketään haittaa. Keväällä on myös ihana aloittaa puhtaalta pöydältä puhtailla kupeilla.

   Poista
 4. Syystyöt kannattaa tehdä hyvän sään aikana :) Minä pesin taimiruukut jo kesällä, mutta jostain niitä aina vain tulee lisää. Sipuleiden kanssa odottelen vielä maan jäähtymistä ja kesäkukkien kuihtumista niiden tieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kade. Tätä pitäisi tosiaan tehdä jo auringon paistaessa lämpimästi. Olen samaa mieltä, että näitä putkahtelee aina vaan lisää vaikka yritän olla järjestelmällinen. Lisäksi kohta pitää tyhjentää kesäkukkien ruukut ja sitten sitä pestävää taas piisaa.

   Poista
 5. Tuossa hän on ideaa eli purkit ja purnukat vaikkapa nurmikolle ja puutarhaletkulla vettä. Purkkeja kertyy, vaikka huonoimmat heittäisi heti pois. Toisaalta niille löytyy kummasti käyttöä kevään taimikasvatuksessa ja jakotaimissa.
  Kevään hommia helpottaa uskomattoman paljon, jos jaksaa olla ahkera syksyllä. Aina ei jaksa, sekin on koettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käyn kaikki läpi ja heitän huonot pois samalla. Olen todellakin kokenut sen kun talvipakkasilla "keväällä" näitä olen pessyt taimikasvatusta varten. Samoin sen, kun olen jättänyt syksyllä kitkemättä. Viime syksynä olin ahkerin ikinä purkkieni ja syystöiden kanssa. Ja kyllä oli niin mukava keväällä aloittaa!

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig