lauantai 26. syyskuuta 2015

SYKSY VAI SATOKAUSI

 Kun vuosia sitten aloittelin oman pihan laittoa, vietin tässä vaiheessa vuotta syksyä korkeintaan haravoiden. Syyskukkijat toivat hieman puutarhakauden tuntua elämään. 

Vasta hyötyviljely muutti kauden huomattavasti pidemmäksi. Satoa tulee vieläkin reilusti vilpoisista öistä huolimatta. Viime vuonna keräsin viimeisiä lehtikaaleja marraskuussa. 


Keltaisia lehtiä on yhä kaikkialla, mutta jotenkin sitä huomaa käyttävänsä termiä satokausi syksyn sijaan. Syksy on on huomaamatta muuttunut syyskesäksi.

En ollut huolissani sadon määrässä. Joskus ehkä unohtuu, että tällaiset kuluneen kaltaiset kesät olivat arkipäivää vielä omassakin lapsuudessa. Ei ollut megahellekesiä kuten nykyään. Ja satoa on Suomessa silti korjattu jo vuosisatojen ajan. Lämpö tulee harsoilla ja suojakatoksilla. Harsot pysyivät tukevasti paikallaan koko kesäkuun tänäkin vuonna. Ja kasvimaa kiittää näin suloisesti.
Leppoisaa sunnuntaita!

SHARE:

7 kommenttia

 1. Mun pitää ensi kesänä muistaa panostaa harsotukseen aikaisemman sadonkorjuun toivossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ota niitä pois edes päivisin. Olen niin hajamielinen, että taatusti unohtaisin laittaa ne yöksi takaisin. Siksi on järkevämpää vain pitää ne päällä. Kansia yritän muistaa raottaa hieman. Olen todennut tämän toimivaksi jo kahtena peräkkäisenä vuonna, kun kesäkuu on ollut kylmä.

   Poista
 2. Ihan parasta tuo oman maan sato. Kätten jälki näkyy parhaalla mahdollisella tavalla - ja maistuu :D
  Kivaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se innostaa erilailla kuin koristekasvipuoli ja tuo kivan lisän (myös työlisän) puutarhaan. Mä tykkään eniten siitä, että tuoretta salaattia on läpi kesän, vaikka puput söis.

   Poista
 3. Minun täytyykin ensi vuonna antaa harsojen olla reilusti pidempään suojana, jos alkukesä on viileää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla se oli alkuun silkkaa laiskuutta, mutta olen todennut sen toimivaksi. Taimien karaisun kanssa aloitan myös hyvin myöhään, jos ne vahingossa (taas) unohtuvat. Ja karaisen vain pari kertaa ja sitten saavatkin jo jäädä pihalle.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! Minullakin oli harso mielessä keväällä, mutta niinhän se jäi laittamatta. Usein vähinkojen/unohdusten kautta löytyy ne itselle parhaiten sopivat tavat toimia :) Meillä puutarhaa vasta opetellaan, ja juurikin fiilispohjalla!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig