perjantai 27. tammikuuta 2017

Jättiverbena ja kylmäkäsittely

Tammi-helmikuussa on aika tehdä kylmäkäsittely, jos mielii valmista kesäksi. Tällaisiin kasveihin kuuluu muun muassa meillä yksivuotisena kasvatettu jättiverbena ja monet himoitut perennat kuten akileijat ja tähtiputket. Homma on oikeasti paljon helpompaa kuin miten se mielletään. 


Käytä aina puhtaita potteja ja laadukasta kylvö- tai taimimultaa. Kostuta multa hyvin, kylvä siemenet pinnlle ja ripottele pinnalle ohut kerros taimimultaa, perliittiä tai vermikuliittiä. Itse käytän samaa multaa koko lystiin ja hyvin on toiminut. Anna siementen kerätä kosteutta itseensä 5-6 päivää ja siirrä kylvös kylmään. Sopiva aika kylmäkäsittelylle on 5-8 viikkoa. Jos siemenet itävät kylmässä, keskeytä kylmäkäsittely.


Joskus siemenet itävät jo ennen kylmäkäsittelyä. Näin tälläkin kertaa. Nostin tikun avulla hentoiset pikkutaimet sivuun ja siirsin muun kylvöksen kylmään. Jääkaapin vihanneslokero toimii hommassa hyvin. Yhtä lailla voit tehdä kylmäkäsittelyn ulkona. Neuvoin perennojen kylmäkäsittelyn viime vuonna. Siihen löydät vinkit ja piirretyt ohjeet tästä linkistä. 


Jättiverbena on mainettaan helpompi. Myynnistä sitä löytää turhan harvoin ja silloinkin se on melko tyyris. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan omia kylvöjä. Yllätyt taatusti! Mikään ei vedä vertoja näille pitkille ja siroille kesäkukille. Itse yhdistin ne viime kesänä punakosmoskukkaan. Näyttävän istutuksen saat myös jättiverbenan ja koristeheinien yhdistelmällä. 

Viime kesäiset taimet nostin jo ruukkujen jäädyttyä veitsen kanssa talteen. Vihreä kasvusto näytti kuolleelta, mutta niin vain se näyttää pukkaavan tuolla viileässä varastossa pientä kasvun alkua. Saa nähdä kantaako kokeilu kevääseen. Talvetin jättiverbenan daalian tapaan. Talvetusvinkkejä löydät tästä linkistä.


Tykkään monista kesäkukista, mutta jättiverbena on minusta kaikkein kaunein!

*Siemenet on saatu Nelson Gardenilta*

Ihanaa viikonloppua!

SHARE:

25 kommenttia

 1. Rakastuin jättiverbenaan viime kesänä. Se oli helppo ja kaunis. Minäkin kokeilen talvetusta ja suunnittelin pistokkaista lisäystä. En tiedä, miten onnistuu.
  Mun jättiverbena talvehtii kanien talvikopissa. Siellä on noin 10 astetta lämmintä ja ikkuna. Viime vuotiset versot näyttävät hieman rupsahtaneilta, mutta jokaisen verson kärjessä on uutta vihreää kasvua. Eli ainakin vielä on elossa.
  Tuota siemenestä kasvattamistakin voisi kokeilla, kun se on vaan niin ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa...pistokaslisäys ei tullut mieleeni. Mä nostin omani ylös aivan liian myöhään. Oli pakko hajottaa jopa ruukut, kun multa oli umpijäässä. Kasvit on vaan niin käsittämättömän sitkeitä, että ajattelin kokeilla. Voi kun selviäisivät kesään asti!

   Mä leikkasin ne kasvustot aika lyhyiksi, kun olivat niin kuolleen näköiset pakkasessa. Mutta niistä tynkistä lähti heti pukkaamaan uutta :D

   Poista
 2. Pidän kovasti jättiverbenasta ja olen ostanut sen taimia keväisin, jos niitä vain on ollut saatavilla. Aika kalliita kyllä ovat, mutta olen mieltänyt siemenestä kasvattamisen kylmäkäsittelyineen työlääksi ja epävarmaksi. Ehkä rohkenen kokeilla.

  Viime kesänä pihallani kasvoi useita jättiverbenoita, jotka olivat itsestään kylväytyneet edellisen kesän kukista. Erityisesti noppakivien väleistä puski taimia tosi paljon enkä ensin hoksannut mitä taimia ne olivat, vaan kitkin niitä pois. Kaikkia en kuitenkaan kitkenyt, ja osa oli kylväytynyt kukkapenkkiinkin. Toivottavasti niitä tulee ensi kesänäkin, niin koitan hellästi siirrellä taimet mieluisille paikoille. Ne tosin alkoivat kukkimaan aika myöhään, muistaakseni vasta elokuun loppupuolella.

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenet itävät epätasaisesti. Se on totta. Mutta minä ainakin kylvin saman tien reilusti siemeniä niin kyllä sieltä jotain itää. Osa iti jo ennen kylmään pääsyä :D

   Oi sulla on kyllä käynyt melkoinen munkki! Samaan tapaan mä kasvatan perennoja jotka tarvitsee kylmäkäsittelyn. Sinne vaan suoraan ulos purkkeihin tai kukkapenkkiin jo syksyllä tai viimeistään alkuvuonna.

   Mä kyllä taidan kokeilla tota samaa syksyllä!

   Poista
 3. On tosiaan ihana yhdistelmä jättiverbena kosmoskukan kanssa!
  En ole koskaan tuota jättiverbenaa kasvattanut, koska esikasvatusaika on pitkä, niin ei muka viitsi...Mutta miksei se menisi kun kerran esikasvatan chilit ja pian kelloköynnöksenkin.
  Onpa se ihana, pitäisiköhän yrittää siemeniä haalia jostakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun se on just kivaa! Ja tavallaan tämä on helpompi kuin kelloköynnös. Osan aikaa se on kuitenkin kylmässä. Ja näistä ei tulee niin pitkiä huiteloita kuin kelloköynnöksestä. Mä haastan sutkin kylvämään jättiverbenaa :D

   Poista
  2. Jees, ei kait auta muu kuin lähteä siemenpussia metsästämään :D

   Poista
 4. Sait minut vakuuttuneeksi että verbenan kasvatus olisi helppoa. Pitäisköhän sitä kokeilla 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina mullakin joku jostain oikusta jää onnnistumatta. Mutta ei tämä silti vaikeaa ole. Vertaillaan sitten heinäkuussa tuotoksia! :D

   Poista
 5. Jättiverbana ja kosmoskukka - upea yhdistelmä. Olipa kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos tästä.

  VastaaPoista
 6. Minulla oli viime vuonna jättiverbenaa ja nyt on siemenpussi jo ostettu, kylvän tässä viikonvaihteessa.
  Syksyllä nostin pienen juuripaakun kellariin daalioiden viereen, toivottavasti siitä lähtee kasvuun uusia alkuja. En tiedä miten kasvini ovat kellarissa viihtyneet, mutta toivottavasti hyvin.
  Helmi-maaliskuun vaihteessa menemme käymään kesäkodissa ja silloin tiedän miten asiat tuolla kellarissa ovat.
  Käyn lukemassa mitä kirjoitat linkkien takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yllätyin, että verbenan talvetus oli näinkin helppoa. Mä lykkäsin ne juurakot pussiin ja olen välillä lorauttanut vähän vettä. Ja siellä ne pussin sisässä iloisesti työntää uutta.

   Poista
 7. Minäkin vein perennakylvökset ulos kylmäkäsittelyyn, saa nähdä mitä tykkäävät tällaisista erittäin muuttuvista lämpötiloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvena oli sama homma jak kyllä mulla ainakin onnistu. Mä tosin kävin aina lapioimassa lunta päälle parin kolmen päivän välein, kun ne aina suli pois. Ja välillä olivat ihan rutikuivina ilman lunta ja silti vaan... Mä suositteleen vaan jättämään ne kylvökset ulos kesään asti niin ei tarvitse karaista erikseen. Mä kasvatin viime kesänä aika ison määrän kaikkea.

   Poista
 8. Hauskaa kun kirjoitit jättiverbenasta. Hankin siemeniä tänään ja tapaamani puutarhuri vinkkasi samalla, että juurakon voi tosiaan talvettaa. No nyt pittää vaan saada se juurakko aikaiseksi niin talvetan sitten ensi syksynä :D....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on useita kasveja mitä myydään yksivuotisina ja ei tule mieleenkään talvettaa. Sitten taas daaliat kaikki tietää talvettaa :D

   Poista
 9. Avoomis puutarhoos näin tuata verbeenaa enemmänki ja myyty olin het kerrasta......Pitääsköhä munki....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai pitää! Tässähän meitä on pitkä jono ketkä kaikki niitä laittaa. Mukaan vaan :D

   Poista
 10. Jättiverbena on ihan ykköskasvi. Se sopii niin moneen kukkapenkkiin ja usean kaveriksi. Kosmoskukan kanssa ovat hyvä pari. Olen sitä parina vuonna kasvattanut siemenestä. Kun se lähtee kasvuun kannattaa leikellä ja tyngät myös juurruttaa. Kerran kaivoin juurakot pesuvateihin ja talvetin sisällä.

  VastaaPoista
 11. Moikka! Etsin jättiverbenan kasvatusohjeita ja kiitos, löysinkin, ja kokemuksia kaupan päälle :)
  Viime keväänä epäonnistuin, nyt lähtee taas :)
  Onnellista alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 12. Jättiverbanan siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä. Omat siemenet kylvin maaliskuussa kylvömultaan sisälle ja nyt taimet ovat noin 20 cm korkeita.

  VastaaPoista
 13. Hei.
  Minun verbenat eivät itäneet.
  2.3 on kylvetty.kylmäkäsittely 2 vk jääkaapissa.en kostuttanut multaa.
  Mietin, että jos laittaisin nyt ne viilipurkit pakastimeen n 30 min.
  Mitä tapahtuisi.

  Tai sitten, jos käyttäisi pelkkiä siemeniä pakastimessa. Olen jossain sellaisenkin ohjeen huomannut.

  VastaaPoista
 14. Minä tein kiltisti kuten ohjeistettiin. Viikko sisällä ja jääkaappin. Luettuani tämän, kurkkasin, miltä näyttää nyt viikon kylmäkäsittelyn jälkeen. Ja kyllä: pienen pienet (ja kalliit) siemenet siellä itävät. Ainakin yksi näkyy vermikuliitista pukkaavan. Odottelen hetken ja ehkä ne nyt on otettava sisätiloihin 🙃. Päättivät näin.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig