torstai 5. tammikuuta 2017

Kierros keittiöpuutarhassa

Edellinen postaukseni Kirsikkamäestä sai teidät ihanat lukijat kommentoimaan runsaasti. On totta, että näkymät ja laajemmat kuvakulmat avaavat ihan eri tavalla alueen myös ruudun toiselle puolelle. Kasasin teille toisenkin kierroksen. Piipahdetaan tällä kertaa keittiöpuutahassani. Innokkaana viljelijänä hyötytarhani on yksi rakkaimmista alueistani puutarhassani. 


Keittiöpuutarha on suunniteltu isommaksi kokonaisuudeksi, jota on rakennettu osissa. Tiedostin tämän jo suunnitteluvaiheessa, joten palat toimivat myös itsenäisinä kokonaisuuksina niin, että ilme ei ole keskeneräinen missään vaiheessa. Etenen jaksamisen, resurssien ja ehtimisen mukaan. Jo tällaisenaan keittiöpuutarha tuottaa valtavan määrän satoa joka kesä. 


Keittiöpuutarha on rakennettu lavoihin ja alue on rakennettu kahteen eri tasoon, joita erottaa pari matalaa porrasta. Niiden yli pääsee  kottikärryllä, mikä helpottaa hoitotoimia. Keittiöpuutarha on sijoitettu tontin aurinkoiseen kulmaan hedelmä- ja marjatarhan läheisyyteen. Keittiöpuutarha on läpi vuoden hauskan näköinen. 


Kukkiva keittiöpuutarha on minun juttuni ja uhraan mielelläni viljelytilaa kukkiville kasveille. Elokuun ryöppyävä kukkarunsaus on jotain mitä odotan joka kesä.


Tomaatit ja kurkut kypsyvät nykyään GrowCampin katetussa lavassa. Muovikuoren voi nostaa osissa ylös mikä helpottaa hoitamista ja kastelua. Viljelyolot pienessä hikimajassa ovat samanlaiset kuin kasvihuoneessa, ja sato on runsas. Tuleva kausi on GrowCampin kolmas ja se on pysynyt hyvässä kunnossa. 


Keittiöpuutarhan vanhan osan päällä on iso L-muotoinen pergola. Se on koristeellinen ja parantaa mikroilmastoa huomattavasti. Pergolasta haaveleivalle voin vinkkinä kertoa, että tämäkin rakennettiin vasta toisena kesänä keittiöpuutarhan päälle. Kaikkea ei tarvitse saada heti kerralla.

Mustat koristeelliset tuet on taottu lattaraudasta. Ne jäivät muistoksi minulle yhdestä suunnitteluprojektista. Suosittelen vastaavia korkeita elementtejä lavoihin. Ne tukevat kasveja ja näyttävät kivoilta!


Kesää ja viljelykautta odotellessa!

SHARE:

26 kommenttia

 1. Keittiöpuutarhanne on upean kokoinen, ja näköinen!
  Minä olen keskittynyt enemmän pelkkään kauneuteen, mutta pikkuhiljaa muutama viljylylaatikko on tullut meidänkin pihaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna vaan koko käsi tälle. Ja kun tekee homman kauniisti niin muu puutarha näyttäää aina vain paremmalta. Keittiöpuutarhan rakenteet on ihana pari koristeelliselle puutarhalle.

   Poista
 2. Hyvälle näyttää ja satoisalle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jossain vaiheessa sitä satoa on naapureille asti :D

   Poista
 3. Mä niin tykkään tästä sun keittiöpuutarhasta!
  Se on ilo silmälle ja näyttää myös valtavan satoisalle.
  Mäkin haaveilen tuollaisesta pergolasta mun kasvihuonelaatikoiden päälle. Pergolarakenteet tekee tilasta ihanan huonemaisen ja samalla se auttaa juuri tuohon mikroilmastoon ja köynnöstenkin kiipeilyyn.
  Mulle tulee tästä sun keittiöpuutarhasta jotenkin mieleen suuresti ihailemani Uudessa-Seelannissa näkemäni keittiöpuutarhat. Takana oleva aita ja noi huolellisesti hoidetut käytävät kaunistavat myös tilaa. <3

  Nää puutarhakierrokset on muuten tässä kohtaa vuotta ihan parhaita! Nyt niitä ideoita tarvitaan erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidasta en kyllä kehtaa ottaa kunniaa. Toi leikattu taikinamarja-aita on keittiöpuutarhan aita ja valkoinen lauta-aita on naapurin aita. Se on kyllä tosi kaunis kaikissa kuvissa :D

   Ja tee säkin pergola. Se on musta erityisen hyvä isoissa pihoissa missä huonemainen tuntu on vaikeampi luoda.

   Poista
 4. Ihanan näköistä! Yhdistelet kivasti kesäkukkia ja hyötykasveja sekaisin. Tuo kasvihuoneen korvike on vallan mainio idea, tuollaisen voisi itsekin nikkaroida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on osaan lavoista myös kansia. Ehdottomasti nikkaroimisen arvoisia. Lisää lämpöä tulee kummasti.

   Poista
 5. Keittiöpuutarhasi on kyllä todella hieno. Tykkään erityisesti tuosta pergolarakenteesta, joka on sekä kaunis että hyödyllinen. Tämä onkin oivallinen aika katsella kuvia keittiöpuutarhoista, sillä niistä saa ideoita omaan käyttöön. Jospa kerrankin suunnittelisi senkin puolen kunnolla ja ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöpuutarhojen kuvia kannattaa ehdottomasti katsella. Varsinkin jos homman rakentaa lavoihin kannattaa tietyt perusteet olla hallussa. Tee kujista riittävän leveät kottikärrylle, laita laatikot aina linjaan niin ulkonäkö on siisti ja rauhallinen.

   Ja pergola on ihan ehdoton. Se mikä ei kuvasta näy, on se, että keittiöpuutarha on pihan alimmassa nurkassa. Korkea elementti siellä nostaa profiilia ja tasaa korkeuseroja. Nyt tuo keittipuutarhan nurkkaus ei näytä enää siltä, että se roikkuu pihan laidassa kiinni.

   Poista
 6. Mukava visiitti kesäiseen ja upeaan keittiöpuutarhaasi:)

  VastaaPoista
 7. Ihana piipahdus, tuolla lepää sielu ihan täysillä!

  Millä olet nuo kylvälaatikot käsitellyt? Niiden hankinta alkaa meilläkin olla ajankohtainen ja isäntää hiljalleen pehmittelen. Upeita tukia, nuo hiilihangot kaikkein ihanimmat! Niin kaunista, ja totta on että kasvit hoitavat toisiaan jolloin sadon määrä kasvaa ja tuholaisia on vähemmän. Kukkia tarvitaan ilman muuta keittiöpuutarhassa houkuttelemassa pölyttäjiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa puista on täysin käsittelemättömiä. Osaan on laitettu Osmon ekogarden sarjan petsi. Sisällä laatikoissa on patomuovi mikä pidentää puuosien ikää. Pergola on käsittelemätöntä accoya-puuta ja sillä on 30 vuoden takuu.

   Kaikki ei edes tajua, että tuet on hiilihankoja :D Musta ne vitsikkäät ja kauniit.

   Poista
 8. Hyötypuutarhasi on kyllä upea ja niin satoisan näköinen! Meillä on kevään työnä uusia lavat ja toivon mukaan satoisuus paranee kun iso voimia vievä ja varjostava koivu kaadettiin syksyllä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pitäisi kaataa myös kaksi täysikasvuista koivua laajennuksen tieltä. Ennen sitä ei kasvihuonetta voi edes harkita. Jumalaton savotta ja kustannus. Saa nähdä milloin toteutuu. Koivun poistolla on ihan järjetön vaikutus pihan vesitalouteen. Hyvässä ja pahassa. Kasvimaalle sillä on taatusti valtavan positiivinen vaikutus :)

   Poista
 9. Kiva katsella näitä kuvia upeasta hyötypuutarhastasi. Eli kesää ja viljelykautta odotellaan. - Hyvää tammikuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvukautta odotellessa :) Ihanaa vuoden alkua sinnekin!

   Poista
 10. Huokaus<3 Oispa mullaki joskus jotain tuollaista :D

  VastaaPoista
 11. Onpa runsaan ja herkullisen näköistä, mihinkähän meillä saisi lavat mahtumaan, täytyypä alkaa miettiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavat on musta käteviä, kun sellaisen voi laittaa laatikkona terassille tai terassin viereen. Kahdellakin lavalla saa jo paljon satoa.

   Poista
 12. Onpa kaunis hyötytarha!!! Taidanpa kylvää ensi kesänä kukkia hyötykasvien joukkoon, niin hyvältä näyttivät

  VastaaPoista
 13. Ihanan iso ja rehevä kasvitarha! Oliko tuossa katetussa lavassa mukana laatikkokin? Antoisaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukana ja sen voi ostaa vaan yhtenä palana ja sitten jatkaa toisella tai ostaa saman tien kaksi. Mulla on tossa yksi peruspala ja yksi jatkopala. Sen lavan voi täyttää mullalla. Mulla on siellä pohjalla siirtolava ja päällä altakasteluruukkuja ja kurkuille Kasvumaasäkit.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig