tiistai 3. tammikuuta 2017

Tervetuloa Kirsikkamäelle

Blogini on kerännyt melkoisesti lisää lukijoita viimeisen puolen vuoden aikana. Siksi ajattelen esitellä teille hieman pihaani. Vaikka syksy ja talvi ovat vierähtäneet melkolailla sisätiloissa, on blogini sydän puutarhassa. Kierretään tänään Kirsikkamäellä. Puutarhamme takapihalla, joka salaojaremontin jälkeen myllättiin täysin kolme vuotta sitten.


Pihasuunnittelijaksi olen hieman haluton suunnittelemaan omaa pihaani. Kirsikkamäen kohdalla kuitenkin kaivoin suunnitteluohjelman esiin, piirsin muodot ja suunnittelin massiiviset perennaistutukset, jotka yhdistävät pihamme kaksi rakennusta. Nimensä alue sai erilaisten kirsikkapuiden myötä, joita loivassa mäessä kasvaa viisi kappaletta. 


Alue on suunniteltu kukkimaan varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Erilaiset sipulikasvit kukkivat keväällä metrien pitkänä penkkinä. Näyttävin vaihe on touko-kesäkuun vaihteessa, kun erilaiset tulppaanit kukkivat vaaleanpunaisen, liilan ja valkoisen eri sävyissä.


Perennat polveilevat pitkässä penkissä pääosin vaaleanpunaisen, valkoisen, liilan ja sinisen sävyissä. Hieman keltaistakin näkyy ajoittain. Pieneen saarekkeeseen on varattu myös oma paikkansa valkoisille jaloruusuille. Perennat on istutettu lomittain. Tärkeimpiä kasveja ovat tähtiputket, malvat, kaunopunahatut, sinipiikkiputket ja kellopeippi. 


Kirsikkamäki on rakennettu kulkuväylän viereen, joka on rajattu vanhalla purkutiilellä. Alue laajenee suuremmaksi oleskelualueeksi vierasmökkimme päätyyn. Viime talvena pahoin vaurioituneet ruusuköynnökset peittävät normaalisti mökin päädyn. Toivon kovasti, että tämä talvi ei vie niitä mennessään. Kukkivalta Kirsikkamäeltä on näkymä pihan rauhalliseen puolivarjoiseen keskiosaan. Tunnelma vaihtuu pystypergolan kohdalta.


Perennapenkin reunoilla kasvaa hyväksi havaittuja maanpeiteperennoja, jotka ryöpsähtävät välillä tiilien päälle. Tuoksu- ja verikurjenpolvet, mirrinmintun eri lajikkeet, hopeahärkki ja keijunkukat ovat suosikkejani reunakasveiksi.


Näkymä toiseen suuntaan paljastaa alle metrin levyisen hoitokäytävän, joka polveilee välillä kivituhkaisena ja osittain kuorikatteen peittämänä. Polusta on ollut valtava apu hoitotöissä. Tyttärestä on kivaa kävellä kukkien keskellä. Kirsikkamäki tehtiin myös näkymäksi hänen huoneestaan. Halusin näkymästä romanttisen ja leikkisän. Kymmenet hortensiat, ruusut, syreenit ja perennat on suunnitelut ihana pikkutytär mielessä. 


Tämä kuva paljastaa hyvin miten rakennukset on asemoitu pihaan. Talot olivat kuin pudotettu taivaalta minne sattuu, kun muutimme tänne. Mitään yhdistävää tekijää niillä ei ollut. Nyt ne ovat kokonaisuus. Kulkuväylä, pystypergola ja yhteiset viheralueet liittävät ne kauniisti yhteen.


Loppukesä on lempivaiheeni Kirsikkamäellä. Naapurin verkkoaita on kesän aikan jäänyt kasvien peittoon. Ajan kanssa se toivon mukaan peittyy köynnöksiin. Toistaiseksi viime talvi vei taimet mennessään. Toivon, että viime kesänä istutetut kärhöt ja viiniköynnökset selviävät näistä pakkasista.


Kuorikate on upea pari kasveille. Tykkään muutenkin, että istutusalueilla on runsauden lisäksi hieman ilmaa. Rikat pysyvät hyvin kurissa maisemointikankaan ja katteen avulla. Istutusalue on tehty niin tiiviiksi, että rikat eivät ehtineet sitä valloittaa. Suurin työ on kitkeä kivituhkapolkua, johon siemenet tarttuvat hanakasti. 


Toivottavasti viihdyitte! Haluan vielä toivottaa tervetulleeksi kaikki uudet lukijat. Minulla on myös uskollinen joukko ihania blogituttavia, jotka jaksavat kommentoida. Jokainen kommentti ilahduttaa valtavasti joka ainoa kerta. Kiitos!

SHARE:

42 kommenttia

 1. Kiitos esittelystä, puutarhasi on niin kaunis! Tuo lause jossa kerroit että rakennukset ovat kuin pudotettu paikoilleen...usein varmaan niin onkin, onneksi on ammattilaisia, jotka osaavat luoda pihalle 'hengen', 'oman jujun', sydämen, kuten sinä olet pihassasi tehnyt upeana ammattilaisena! Pihasi on aarteiden ja seikkailujen paikka, paljon nähtävää ja koko perheelle jotain omaa.

  Nuo katteet jäivät vielä kiinnostamaan, haaveilen kuorikatteesta kasvimaan käytäville, kuinka sitä uskaltaa ostaa, onko sille mitään sertifikaattia ettei suursäkissä piile kotilokolonnia yllätyksenä.

  Mukavaa tammikuisen päivän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Omat katteet on hommattu aina pussitavarana. Minulla on jotain koristekatteita, mutta GreenCaren kuorikate on kooltaan ja väriltään minusta kaunein. Orgaaanisissa aineksissa voi aina olla pieni mahdollisuus tuollaiseen yllätykseen, mutta se on niin epätodennäköistä, että pussitavarassa tai luotettavien isojen merkkien suursäkeissä olisi näin. Niissä tuoteselosteet ovat tarkkoja ja valvonta hyvä. Ei se ole heidänkään etu, että säkeissä olisi kotiloita. ROhkeasti tilaamaan vaan :D

   Poista
 2. Näyttää ihanalle! Ja tosi kiva lajien runsaus ja värimaailma. Mukava kun laitoit kuvia vähän laajemmalla kuvakulmalla.
  Tuo kuorikate on kyllä hintansa väärti, tilasin sitä itse suursäkeissä kun menekki oli suuri, sillä istutin niin paljon puuvartisia kasveja tälle alussa niin tyhjälle tontille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkymiä tulee kuvattua aina liian vähän, vaikka ne ovat juuri niitä, jotka parhaiten avaavat aluetta lukijoille ja ruudun välityksellä pihaa katsvalle. Niitä toivon aina itsekin. Toki se vaatii alueelta ihan hirveän paljon. Näkymiä on vaikea rakentaa. Tässä alueessa sellaisia on, koska otin ne huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Ei kaikki valmiit pihani osiot niihin kuitenkaan taivu.

   Poista
 3. Ihanaa nähdä ja kuulla pihastasi laajemminkin. Kiitos.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana kierros, niin kaunista. Taidan kuulua uusiin. Viime kesänä löysin tänne. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitä on siellä monia minulle vieraampia, mutta bloggerin tilastot kyllä kertovat teitä olevan siellä runsain määrin. Jokainen uusi lukija on ilonaihe :) Hyvää alkanutta vuotta sinullekin Outi :)

   Poista
 5. Kiva päästä pihallesi virtuaalikierrokselle:) Kirsikkamäki kuulostaa valloittavan ihanalle paikalle, ja näyttää siltä myös. Juuri tänään haaveilin kirsikoista, vaaleanpunaisista, meidänkin puutarhaan. Harmi etteivät näin pohjoisessa oikein viihdy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla 2 rusokirsikkaa ja 3 hapankirsikkaa. Kukinta oli viime keväänä vielä melko laimea. Onneksi kirsikat ovat pioneeripuina nopeakasvuisia. Toivon mukaan kukinta olisi jo nyt näyttävämpi. Mä haaveilen puolestani purppuraomenapuusta, joka sulla muistaakseni on melko komeakin :D

   Poista
 6. Ihania kuvia ja kertomuksia Kirsikkamäestä! Voi, kunpa joskus saisikin tuollaisen tulppaaniloiston. Kirsikkapuista minäkin pidän, vaikka ei tulisi marjan marjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä upotan joka syksy useamman sata sipulia ja juurakkoa maahan. Nyt tulppaaneja meni maltillisemmin ja narsisseja ja muita ihanuuksia enemmän :)

   Poista
 7. Kiitos puutarhaesittelystä. Nämä ovat mukavia esittelyitä. Itselle tosi tutut maisemat voivat vierailijoille näyttää aina vähän uusilta. Jo luonnon kierto tekee sen, että samat kohdat eri aikaan kasvukautta näyttävät erilaisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää katsoa, jos saisi muistakin kohdista tehtyä. Koko piha tuskin yhdellä esittelyllä aukeaa :)

   Poista
 8. Olipa mukava retki puutarhassasi, paljon siellä olikin nähtävää ja vinkkejä omiin nurkkiin, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 9. Olipa kiva päästä kierrokselle puutarhaasi. Ammattilaisen puutarhat kiinnostavat erityisen paljon, niistä saa hyviä vinkkejä omaankin puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka iso pihasta on jo tehty on mullakin tosi keskeneräisiä aluita. Salaoja remontin jälkeen tuntui siltä kuin alusta olisi aloittanut. Ja kannattaa mennä mieluummin ammattilaisen suunnittelemaan ja rakentamaan pihaan. Mun puutarha on mun vapaa-aikaa ja silloin vaan relaan ja touhuan. Tämä on kaikin puolin rennompi puutarha kuin ne mitä yleensä suunnittelen :)

   Poista
 10. Kurjenpolvet ovat hyviä reunuskasveja, huomasin jo yhden kesän perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parhaita! Yrtitän hankkia pari erilaista joka kesä :)

   Poista
 11. Tuluppaaninäkymästä tykkään erikoosesti. Tulppuja orottaa koko pitkän talaven. Färimaailma o muutenki aivan namu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin odotan minäkin. Alue on niin kovin toisennäköinen silloin kuin mitä suurimman osan kesää. Tulppuvaihe on jopa hieman epätodellinen :)

   Poista
 12. Tää sun kirsikkamäki oli kaunis jo vastaistutettunakin, mutta se vaan kaunistuu kaunistumistaan. 🌸Kasviyhdistelmät ovat osuneet nappiin. Ja lopputulos näyttää niin mielenkiintoiselta ja juurikin leikkisältä, että tekisi mieli käyskennellä tuota hoitopolkua pitkin. Aivan ihanat kuvat! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tehty aika boheemiksi ja jännityksellä odotan tuleeko sitä ajan kanssa turhankin villi. Ei auta kuin karsia sitten :D

   Poista
 13. Hurjan kaunis kirsikkamäki <3 Kuorikatteesta haaveilen, ehkä jo tänä vuonna saan aikaiseksi tilata sitä. Puutarhassa rajoituksia tuottavat lähinnä aika (sen puute) ja kukkaro =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ymmärrän tosi hyvin. Ei mullakaan ole ollut varaa tehdä pihaa kuin osissa. Ja kun tilaa riittää, niin tuntuu, että valmista ei tule ikinä. Kate on aika tyyristä, mutta piha on niin erinäköistä kuin sitä on käytetty. Lisäksi se vapauttaa valtavasti aikaa kitkemiseltä.

   Poista
 14. Ihana tulppaanimeri ja kauniita kukkakasveja, erityisesti tuo kellopeippi, jonka omasta pihasta onnistuin kadottamaan. Kolmanneksi alimmassa kuvassa on hienoja lehtimuotojen kontrasteja myös, tärkeitä nekin. Pergolaratkaisulla myös meillä taloyhtiöpihassa pyrittiin viime kesänä nivomaan yhteen kaksi hassusti toisiinsa nähden sijoitettua rakennusta ja kummasti keveilläkin rakenteilla on tilan tunnulle suuri merkitys. Pysäköintipihasta tehtiin kivituhkapintainen, ja ruo rikkakasvien kasvu jo nyt hieman huolestuttaakin. Kiitos inspiroivista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellokeippi on musta aivan ihana! Isutin myös vaaleanpunaista viime kesänä. Se leviää aikalailla, mutta ei ole tukahduttaja onneksi.

   Kivituhkaparkkikset pysyvät talonyhtioissä yleensä parempana jos kyseessä on esim. rivari. Autoliikenne ja jalankulku on silloin vilkkaampaa. Toki reunoihin sitä alkaa ilmestyä sielläkin. Tasainen haraus parin-kolmen viikon välein auttaa :)

   Poista
 15. Kiitos puutarhaesittelystä, ihanalta näytti! Sun otetta kaivattaisiin Koivulassakin, kun mulla on jokin ihmeellinen en välitä puutarhahommista juuri lainkaan -vaihe meneillään. Toivottavasti se häipyy kevään koittaessa, terkuin Suska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajele nurmikkoa ja nauti vaikka lasi viiniä tai kuppi kahvia. Puutarha ei katoa minnekään :D

   Poista
 16. kaunis kirsikkamäki, ihana katsoa kesäkuvia:)

  VastaaPoista
 17. Tämä oli tosi kiva esittelypostaus ja oli kiva sukeltaa kuvien kautta ihanan vehreään puutarhaan ja kesään. Kiitos!

  VastaaPoista
 18. Kiitos energisoivasta viherterapiasta pakkasen keskelle! Kuvasi ovat hurmaavia ja näistä saa tartunnan puutarhaintoiluun, joka on kytemässä mielessä. Kun on monia innostuksen kohteita niin on pakko rajata ja kohdentaa puuhiaan. Vähitellen hyvä tulee! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä vähän sama. Olen oikeastaan helpottunut vuodenajoista. Muuten en ikinä ehtisi olla sisällä ja tehdä käsitöitä ja rempata, jos olisi kesä koko ajan. Ja teillä on kyllä niin kaunis talo ja paikka. Sinne saisi vaikka minkälaisen puutarhan :)

   Poista
 19. Kaunista, kaunista!<3 Tosi kiva nähdä vähän laajempia kuvakulmia! Niitä lisää <3 Varmasti tuntuu hyvältä, että omassa puutarhassa on nyt "rakennukset paikallaan". Ihmeellistä, miten ne saakin "asetettua paikoilleen" puutarhan avulla :) Hyvää tätä vuotta! Ps. Blogissani on sulle haaste! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tehdä joku uudenvuoden lupaus ottaa mahdollisimman paljon näkymäkuvia :D Kaiken saa liimattua paikalleen sopivilla kasveilla ja rakenteilla :D

   Poista
 20. Näyttää kyllä todella kauniille ja rehevälle jo nyt! Ja itsekin tykkäsin, kun oli laajempia näkymiä teidän pihaan. Sorrun tosin itsekin näyttämään vain pieniä paloja, kun piha vielä nuorehko ja puut rimpuloita, sekä toki viime vuonna vielä raksailtiin autokatosta, niin kukaan ei jaksa epämääräisiä kasoja nurkissa katsella :D

  Iloista alkanutta vuotta! T. Jonspe Eripurasten Rauhalasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa näistä kasveista on siirretty toisaalta, joten ne olivat hyvässä kasvuvauhdissa. Siksi alue oli valmiin näköinen jo seuraavana kesänä. Ja on niitä raksakasoja meilläkin. Sisäänkäynti on yksi murheenkryyni kaikennäköisten remppojen takia, joita on vuosien varrella tehty :/

   Poista
 21. Mukava kesäinen puutarhavisiitti puutarhasi Kirsikkamäelle.

  VastaaPoista
 22. Upeita kasviyhdistelmiä ja mielettömän rehevää!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig