torstai 27. huhtikuuta 2017

villit + arvontamuistutus

Olen hehkuttanut villipelargonin ihanuutta täällä moneen otteeseeen. Ilmava ja köykäinen australian villipelargoni ei turhaan ole minun kesäni ykköskesäkukka. Siksi näitä on ostettava joka vuosi lisää (edellisten joukkoon).


Kerroin villipelargonin onnistuneesta talvehtimisesta jo aiemmin keväällä. Vaikka talvetus tapahtui hyvin samaan tapaan kuin muillakin pelargoneilla, on tämä villikko tarkempi valon määrän ja viileyden suhteen. Ei toivoakaan, että olisi onnistunut kotona lämpöisessä (kokeiltu sekin).


Olen pitkään etsinyt tietoa tästä mielenkiintoisesta erikoisuudesta. Tosi niukasti sitä on saatavilla. Jotain sen uuden tulokkaan asemasta kertoo sekin, että vakiintunutta nimistöstä löytyvää suomalaista nimeä sillä vielä ole.  Helpoiten tietoa tästä ihanuudesta löytyy sen latinalaisella nimellä Pelargonium australe. 


Ostan taimeni aina samasta paikasta. Peltosen puutarha on jokaisen pelargoniharrastajan ehdoton vierailukohde kevään messuilla. Kouvolan lähellä asuvat voivat piipahtaa myös myymälässä. Palvelu on aina osaavaa ja taimet laadukkaita. En ole kiirehtinyt vielä lopullisten ruukkujen kanssa. Luontaisesti kuivan paikan kasvina pelakka sietää melko rajun kuivumisen kasteluiden välillä ja muovipotissa se pärjää hyvin kesän korville saakka. 


Punasaviruukussa talvehtinut yksilö on isompi kuin tämän vuoden taimet. Kokoero ei kuitenkaan ole niin silmiinpistävä kuin muilla perinteisimmillä pelakuilla, jotka ovat selvinneet yhden talven yli. Versot tällä kaverilla ovat pidemmät, mutta runkomaisuuden puuttuessa ei korkeutta ole tullut juurikaan lisää.


Muistutan vielä arvonnasta, josta voit voittaa Sanna Raskun uutuusteoksen Kaunista ja vihreää. Aikaa arvonnan päättymiseen on 30.4 saakka. Muista osallistua, jos et vielä ole ehtinyt. 


Toivon mukaan teillä kaikilla paistaa aurinko. Aion sulkea silmäni kaikelta rännältä, lumelta ja rakeilta, joita viime viikon on vuoroin sadellut. 

Ihanaa viikonloppua!

SHARE:

9 kommenttia

 1. Vielä en ole haksahtanut noihin ihaniin villi-versioihin, tällä hetkellä kotini täyttyy tuoksuvista pelargoneista.
  Täällä odotellaan jo keskiviikon ensimmäistä jaksoa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella on oma suosikkinsa. Mä tykkään kaikista ilmavista kasveista :) Ja himpun jännityksellä odotan ohjelmaa minäkin :D

   Poista
 2. Itse sain myös tuon talvetettua, olen niin happy! Ihan vielä en uskalla tasajalkaa innosta hyppia, kun mitä vaan voi käydä. Peltosen puutarha on ihan paras pelargonia paikka<3 Sieltä löytyy onneksi uusi jos vanhalle käykin jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo käynyt ikinä paikan päällä, mutta ois kyllä ihana mennä :)

   Poista
 3. Toi villipelargoni on niin mun lemppari! <3 Siinä on jotain käsittämättömän viehättävää, vaikka se on toisaalta aika simppeli ulkonäöltään. Mä en ole saanut sitä talvehtimaan, vaikk muut pelargonit onnistuvat. Tänä talven syyn kyllä tiedän. Olin kastellut sitä vähän liiaksi. Ensi talvena yritän vähän vähemmällä kastelulla.
  Mutta olihan pari uutta pakko ostaa, ja juurikin tuolta Peltosen puutarhalta. Komppaan kaikkea, mitä sanoit puutarhasta. Olen messuilla käynyt heidän osastollaan ostoksilla monena vuonna, mutta paikan päällekin on kyllä pakko vielä joskus mennä.

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidän ilmavista kasveista, kaunis on tuo pelargonia

  VastaaPoista
 5. Oi kuinka tuo on ihana, pitääkin tutustua enemmän..

  VastaaPoista
 6. Tuo Peltosen puutarha on varsinainen aarreaitta! Mulla on yksi villipelakuu ja hyvin talven se on kestänyt...kerääkö villipelakuut helpommin kirvoja kuin muut pelakuut??

  VastaaPoista
 7. Itse sain kyseisen aussin talvehtimaan keittiön ikkunalla amppelissa. Nyt se on samoissa mitoissa, kun syksylläkin, toisin kuin viime vuonna, jolloin talvetin sen kellarissa. Silloin pelargonilla meni koko kesä, että kasvoi samaan kokoon mitä oli ollut ennen talvea. Ihana se on joka tapauksessa!

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig