maanantai 23. maaliskuuta 2020

Olipa kerran puutarha

Jokainen puutarha ja piha on jossain vaiheessa ollut alkumetreillä. Meidän piha oli enemmänkin miinuksella, kun saimme pihan haltuumme. Joka puolella kasvoi vahvaa vuohenputkea ja voikukkaa. Oli siellä jossain sumpussa jotain säästettävääkin. Kunhan vain ensin löysi etsimänsä. 
 

Ensimmäiset vuodet kysyivät yhtä paljon hikikarpaloita kuin kyyneleitä. Tuntui, että mikään ei etene lapiovoimin. Ymmärsin jo varhain, että kyseessä on maratooni. Joten kottikärry ja taimi kerrallaan homma eteni. Vieläkään piha ei ole kokonaan valmis. Mutta kyllä tämä jo puutarhasta menee.

Jos jotain, olisin kaivannut alkuun tietyt vinkit. Onneksi osasin tehdä monta juttua oikein näppituntumalla. Käyn usein asiakkailla neuvontakäynneillä. Itsekseen rakentava lähtee kerralla oikeaan suuntaan, kun toiminnot jaotellaan pihaan, katsotaan istutusalueiden paikat ja päätetään ne isoimmat linjat. Olisinpa itsekin tajunnut aikoinaan tilata puutarhurin pihaani. 


Olen monesti harmitellut, että en istuttanut kaikkia puita ja pensaita heti alkuun. Hyvä puoli nykyisessä tilanteessa on se, että tuskin olisi valinnut juuri näitä puita vuosia sitten. Lopputulos on nyt parempi, vaikka kasvuvaihe on yhä käynnissä. 


Kasvihuoneen paikan olin korvamerkinnyt jo useampi vuosi ennen sen rakentamista. Paikalla kasvoi suuret koivut. Kun tuli aika kaataa ne, pystytimme kasvarin jo samana kesänä. Jos tekisin kaiken alusta, tekisin suurimman osan rakenteista mahdollisimman nopeasti. Niiden avulla syntyy valmiin näköistä nopeasti, vaikka kasvit olisivat vielä nuoria. 


Tuliko ikinä mokattua? No, joka kesä jotain pientä. Alkuaikoina vähän isompiakin juttuja. Pienet kömmähdykset kuuluvat puutarhaan ja kasvattavat. Kuuntele Puhetta puutarhasta -podcast aiheesta. Lue myös hyvä vinkkiartikkeli Versoilevan sivuilta. Sen avulla voit välttää isoimmat karikot. Mukavaa viikkoa! 
SHARE:

4 kommenttia

 1. Minulla suunnitelmat ovat muuttuneet usein tässä vuosien varrella, kasveja siirtelen toiseen paikkaan eikä puutarha ole todellakaan vielä valmis. Mutta unelmia on hyvä olla! Puutarhasi näyttää ihan paratiisilta, samoin Anna Puun siirtolapuutarha, jota olit muuttamassa! Ihanaa, kun tällä hetkellä tv:stä tulee edes pari puutarhaohjelmaa. Nyt olisi aikaa katsoa niitä enemmänkin!

  VastaaPoista
 2. Aika ja erityisesti raha rajoittavat tosi paljon. Nytkin tarvitsisin kunnon satsin multaa mutta tällaisina aikoina ei uskalla tuhlata mihinkään mikä ei ole välttämätöntä. Sitä paitsi ehdin jo vuoden alussa tilata satsin marjakuusia toisaalle puutarhaan. Pressutin eilen kauhurinteen ja jatkan sitten kun tilanne rauhoittuu👍

  VastaaPoista
 3. Puhut asiaa kokonaisuuden hahmottamisesta! Minulla tuntuu muutos puutarhassa kestävän iäisyyden, mutta toisaalta nautin jatkuvasta nakertamisesta pala kerrallaan. Päämäärä pitää kumminkin olla, muuten menee poukkoiluksi.
  Antoisia kevätpuuhia!

  VastaaPoista
 4. Kauniisti kukkii. Meidän puutarha myös valmistui kesällä. Minun ongelmani on se, etten osaa pitää huolta kasveista ja puskista. Voikin olla, että jonkinlainen puutarhapalvelu täytyy hankkia ainakin sitten, kun täytyy niitä leikata.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig