maanantai 9. maaliskuuta 2020

Perennapenkin suosikit

Minun perennarakkauteni lähti akileijoista. Kasvatin taimia kymmeniä ja tein niistä suuren perennapenkin. Pidän vieläkin akileijoista massaistutuksesta, vaikka akileija sopii yhtä hyvin sekaistutuksiin. Olen sekoittanut akileijaa arovuokon seuraan sekä kellopeipin ja kaukasiantörmänkukan kanssa samaan penkkiin. 


Koen pienenä onnenkantamoisena sen, että satuin tarttumaan ensimmäisenä juuri lehtoakileijapussiin. En googlannut, ottanut selvää tai mitään muutakaan. Fiilisshoppailin marketissa, ja otin mukaan niitä mitkä kivalta näyttivät. Puutarhurin taitoja enemmän oli intoa. Onneksi lapio pysyi jo alussa kädessä. Siitä oli kiittäminen kesätyötä hautausmaan kesäpuutarhurina. 


Jos jotain vinkkiä olisin alkuun kaivannut, niin maanmuokkaus olisi ollut kova juttu. Olen aika fiilispohjainen mitä puutarhaan tulee. Onneksi tajusin alusta asti satsata pohjiin. Kasveja on siirtynyt monta kertaa, mutta kaikki perustuu hyvin perustettuihin perennapenkkeihin. 


Ajan kanssa mukaan on tarttunut myös akileijan jalostettuja lajikkeita: White Barlow, Nora Barlow, Miss M.I.Huish ja japaninakileija ovat suosikkejani.


Lehtoakileijoissa on se hauska puoli, että ne risteytyvät. Parhaat erikoisuudet syntyvät, kun jalostetut lajikkeet risteytyvät toisen kanssa. Alla esimerkki tästä.


Jos kaipaat vinkkejä siihen, miten perennapenkki perustetaan ja maa muokataan, kuuntele uusin Puhetta puutarhasta -podcast. Versoilevan sivuilta löydät vielä täsmävinkit kirjoitettuna. Artikkeliin pääset tästä linkistä.Ihanaa kevään odotusta!
SHARE:

2 kommenttia

  1. Akileijat ovat ihania ja leviävät nopeasti. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Minullakin on akileijoja jonkinverran. On maassa ja isossa ruukussa. Olen ajatellut myös yhdistää nämä yhteen tai kahteen eri penkkiin. Sinulla on ihania värejä.

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig