sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

HORTENSIAN LISÄÄMINEN TAIVUTTAMALLA


Tiesitkö, että hortensian lisääminen on maailman helpointa hommaa? Samaan tapaan saat lisättyä myös esimerkiksi herukoita ja taikimarjaa. Olen kokeillut kumpaakin ja homma toimii kuin rasvattu.

Taivuta oksa maahan ja nakkaa vähän multaa päälle. Halutessa siihen voi laittaa vaikka kiven painoksi. Maahan painunut oksan kohta alkaa pukata juuria. Ihan tarkkoja aikoja minulla ei ole antaa, koska olen vain unohtanut painetun oksan ja siirtänyt pikku pensaan alun, kun siltä on tuntunut.


Hortensioista olen lisännyt tätä aikaisin kukkivaa pitsimäistä syyshortensia 'Early Sensationia*, joka on lempipensaani, ja yhden taimen verran pystykasvuista Annabellea.
        

Tuossa se siirretty Annabelle nyt yksinään sojottaa...

Alimmasta kuvasta homma näkyy selvimmin. Painettu kohta on tuolla koristekatteen seassa. Tässä näkyy pensaan kasvuvoima. Maasta nouseva pikkutaimi pukkaa jo kukkiakin. Sitten vaan napsaistaan poikki ja siirretään haluttuun paikkaan. Elokuu tai kevään alku lienee parasta siirtoaikaa. Minähän sen sijaan siirtelen näitä milloin sattuu. 
          

Ei kun vaan kokeilemaan!

SHARE:

13 kommenttia

 1. Harrastan samaa, laitan oksan telttakoukulla tai vastaavalla maahan kiinni ja siten vain unohdetaan :) Nyt kokeilen ruusuherukan ja lumipalloheiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kuoli ekat ruusuherukat. Jos nyt talvehtii niin kokeilen ehdottomasti samaa. Ja tosiaan, on tuolla lumipalloheisiäkin. Kyllä on näpiää!

   Poista
 2. Taivukaslisääminen onnistuu siis hortensiallakin, kiva! Saaripalstan Saila neuvoi minua lisäämään näin koreanonnenpensasta hyvin tuloksin!

  VastaaPoista
 3. Siis aivan uusi juttu minulle! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ihmetellyt miten tämä on pimennossa niin monelta hardcore-harrastajalta. Hortensiat ja muutkin pensaat tekevät tätä satunnaisesti myös itse. Mäkin olin harrastanut monta vuotta, ennen kuin tämän tajusin. Nyt olisi jo piha täynnä pensasta jos olisin aikoinaan tiennyt :D

   Poista
 4. Minä olen lisännyt herukoita pistokkaista. Tökkään alkukesällä ruukkuun ja thats it. Loppukesällä tai syksyllä olen istuttanut taimen maahan. Hortensioita en ole kokeillut. Mukavaa sunnuntai iltaa. Tv Marja.

  VastaaPoista
 5. Mä olen monistanu karviaisia ihan vahingossa, kun en muistanut laittaa kehikoita ja oksat roikku maassa :D

  Talomme edelliset puutarhurit olivat tehneet vanhoista rhodoista taivukkaita, joita olen nyt siirrellyt uusille paikoille onnistuneesti. Rhodolla taitaa vaan mennä useampi vuosi juurien muodostamiseen, ei siis mitään hätäisten hommaa :)

  VastaaPoista
 6. Noin mäkin oon lisänny monia puskia ja köynnöksiä. Annabelle lisääntyi aika hauskalla tavalla mulla tänä keväänä. Leikkasin lehdettömän Annabellen viime kesän versot maan tasalle ja viskasin ne lehtikompostiin. Kunnes huomasin, että ne alkoivat puskea lehtiä kompostissa vaakatasossa maatessaan. Pelastin ne sieltä pois ja tökin oksat maahan. Nyt ne kasvaaa ja alkaa kukkimaan. Välillä kasvien lisäys ei oo kovin vaikeaa... :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä! Minulta kupsahti viime talven jäljiltä hortensia, joten syksymmällä pitänee käydä hakemassa uusi tilalle.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! Täytyypä kokeilla! :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos vinkistä! Onpas todella kaunis tuo 'Early Sensation', laitanpa pensaan ostoslistalle :)

  VastaaPoista
 10. Vanha juttu, mutta alppiruusukin onnistuu.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig