sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Sensommar

Syyskuun puutarhaa katsoessa voi hyvin ymmärtää miksi ruotsalaiset kutsuvat loppukesää nimellä sensommar. Kukkien määrästä ja auringonpaisteesta voisi päätellä ettei kesä vielä ole ohi. 


Puutarhani on yhtä kukkaisa kuin muulloinkin kasvukauden aikana. Kaunopunahatut, tuoksumiekkaliljat, daaliat, sinipiiikkiputket ja sädepäivänhatut tervehtivät joka puolella pihaa. Suorakylvetyt kesäkukat kuten punakosmokset jaksavat pitkälle pakkasten tuloon asti. 


Siivoan ja kitken pihaa syys-lokakuussa paljonkin. Kostea ilma on omiaan saamaan rikat villiintymään. Pihasta saa myös enemmän irti, kun istutusalueet on kantattu kauniiksi. Hakuropaju on muuttunut elokuun aikana lähes vitivalkoiseksi. Pieni valopuu on mainio näky iltahämärässä. 


Jotenkin puutarha näyttää myös tunnelmallisemmalta kuin keskikesällä. Piha on kypsä, värejä on paljon ja ilma tuoksuu omenalta. Nyt on aika kaivaa pihavaloja ja lyhtyjä esille.


Ihanaa sunnuntaita!

SHARE:

22 kommenttia

 1. Niin, onneksi meillä on syyskesän kukkijat pihoja kaunistamassa. Minä myös hoidan rikat pois päiväjärjestyksestä aina näin syksyllä ja siistin puutarhan muutenkin. Keväällä on sitten kiireiden hyökyessä päälle mukavampi aloittaa puutarhurointi valmiiksi siistityssä pihassa.
  Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut saman. Kevät on aivan ylivoimainen työmääränsä kanssa, jos ei jaa töitä myös syksylle. Kyllä oli kivaa aloittaa kevätsiivous viime vuonna, kun viimeiset penkit olin siistinyt joulupäivänä :D

   Poista
 2. Kahdehtien katselen muiden kukkaloistoa. Minulla puutarha rehottaa normaalia villinpänä, koska en tänä kesänä ole ehtinyt juuri puutarhahommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi aina tulee uusi kevät, kesä ja syksy. Joskus sitä ei vain ehdi kaikkea.

   Poista
 3. Oi, mikä paju!
  Tukholmassa oli vielä ihan täysi kesä, syksystä ei tietoakaan :)
  Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä melkoinen show stopper. Loppukesästä voimistuva valkoinen väri tekee siitä vielä näyttävämmän. Hakuropajun kasvattaminen on aina melko riskaabelia. Joka talvi jännitän sen selviämistä.

   Poista
 4. Puutarhaan syksy tulee hitaammin, kuin luontoon, jossa suurin osa kasveista jo tekee siementä. Sinulla kukkii tuoksumiekkaliljat ihanasti, minulla ne eivät tänä vuonna kukkineet ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kohta pihasta on erikoinen siitä, että siinä kukkii kaikki epävarmepikin. Se on lämmin, suojaisa ja runsasmultainen paikka. Ruukussa eivät kukkineet tuoksumiekkaliljat mullakaan.

   Poista
 5. Näitä kuviasi (jälleen kerran) katsellessani olen nyt täysin vakuuttunut, että meillä tarvitaan ensi kesäksi penkki kukkiville kukille. Sellaisille, joita voi napsia sisälle kimppuihinkin. Niin kaunista teillä ja tuo hakuropaju on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesästä tulee parhaat kimput! Valikoima on ihana ja kaikki sopii yhteen kaikessa värikkyydessään ja yltäkylläisyydessään. Sulle kans :D
   Ja hakuro on ihana!

   Poista
 6. Todella kaunista! Sensommar on nimityksenä minunkin mieleeni. Ei tässä syksyä vielä haluaisi...
  Täälläkin on viikonloppu kitketty, kantattu ja istutettu kukkasipuleita maahan. Ilmakin oli mitä parhain puuhasteluun... (huom. pikku puuhasteluun.. :))
  Ja tuo Hakuropaju on upea! <3 Näin kuvista katsottaessa, se näyttää kasvaneen valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä puuhastelin reunakiviä 20 sentin syvyteen + pohjat päälle. Kyllä tiesi taas kaivaneensa. Onneksi kivet ei painaneet kuin himpun alle 60 kiloa / kivi :D

   On se kasvanut. Latvus on lähes tuon kokoinen aina loppukesästä (keväällä leikkaan). Runko sen sijaan vankistunut kivasti ja se tekee siitä rotevamman näköisen.

   Poista
 7. Suomen kelit on siitä mielenkiintoiset, että viralliset kesäkuukaudet voivat olla huonompia kuin loppukevään tai alkusyksyn kelit. Siksi tuntuu hassulta, että meillä puhutaan neljästä vuodenajasta. Vuodenaikojahan voisi olla vaikka kahdeksan - tai vaikka vain kaksi: se, jolloin joku kasvaa ja se, jolloin ei kasva.

  Minullakin on tänä kesänä erityistä iloa kylvetyistä kesäkukista. Niillä saa näköjään kasvukauden jatkumaan pitkään! Ja tuo hakuropaju on kyllä houkuttelevan kaunis! Ehkä uskallan tässä vielä joku vuosi hankkimaan sen, kun tarpeeksi pitkään ihailen sitä postauksissasi.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin noin. Ilmastonmuutos vielä lisää tätä sotkua :D

   Mulla hakuropaju on täydellisellä paikalla. Sitä suojaa joka kulmalta isompi elementti. Kahdella sivulla on rakennus, yhdellä monta metriä korkea tuija ja metsänreuna ja vieressä kasvaa iso katsura ja sen takana juhannusruusu. Paikassa ei tuule koskaan. Lisäksi sillä on on runsasmultainen maa. Kokeile! Mä olen joka vuosi sydän syrjälläni sen vuoksi, mutta hyvin on selvinnyt.

   Poista
 8. Verkligen härlig sensommar vi haft i September!
  Aivan upea tuo hakuropaju! Kuinka hyvin se talvehtii?
  Voi olla että vyöhyke 4 on liian kylmä, mutta olisi kiva kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko sä ikinä ajatellut, että sensommar on niin paljon parempi sana kuin loppukesä? :D

   Kokemuksen hakuropajusta ovat verattain lyhytaikaisia. Pääosin sille annetaan suositukseksi Etelä-Suomi. Eikä se täälläkään mikään varma ole. Se on melko pieni puu, jos löytyy talvetustilaa. Mutta ainahan voi kokeilla. 4-vyöhyke on kyllä jo melko kunnianhimoinen ajatus tälle puulle.

   Poista
 9. Kaunis tuo hakuropaju! Kuin sadusta ja on varmasti upea sensommaren alkuillan hämärässä. Ja jos siihen vielä osuu puutarhalyhdyn ( tai auringossa latatuvan tsydeemin) on ihan hurjan upea.
  Tänään juuri mietin paikallisella Hankkijalla ostanko vai enkö osta hakuroa. No, en ostanut ( oli vielä alessa ja yksinään siinä kökötteli ), arvaa harmittaako nyt :)
  Yhden pajun menetin täällä kakkosvyöhykkeellä, siksi emmin ostoa.
  Täytyy varmaan huomenna tehdä toiviomatka myymälään. Sen sijaan ostin lyyrasalvian taimen, upea purppurapinkinpunainen lehdistö..talvenarka, mutta näyttää hienolta hopeisten kasvien sylissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ......puutarhalyhdyn VALO ******
   Ai niin, luen kyllä usein blogiasi, mutta taitaa olla eka kerta ku kommentoin. Hö....en kyllä tiedä miksen ole niin tehnyt. Välillä tuntuu siltä ettei löydy oikeita sanoja, kun on niin fiiliksissä kuvista teksteineen.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig